Sindromul ovarelor micropolichistice și fertilitatea. Dr. Alice Barbu: Rezerva ovariană e fixă, nu se poate modifica, nu se poate îmbunătăți

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Sindromul ovarelor micropolichistice - FOTO: Freepik @7COLORSbd
Sindromul ovarelor micropolichistice - FOTO: Freepik @7COLORSbd

Ce este fertilitatea și ce este rezerva ovariană. Ce se întâmplă cu rezerva noastră ovariană.

Vezi și: Pacientul, în centrul ghidurilor cardiologice. Prof. dr. Eduard Apetrei: Noi nu tratăm valoarea tensiunii arteriale, ci vom trata bolnavul care are hipertensiune arterială

Fertilitatea, o componentă esențială a sănătății reproductive, joacă un rol central în asigurarea continuității speciei umane. În sens larg, fertilitatea se referă la capacitatea unui individ, fie bărbat, fie femeie, de a procrea și a aduce pe lume urmași. La nivel de populație, acest concept devine un indicator vital, reflectând dinamica demografică și având un impact profund asupra viitorului economic și social al unei națiuni.

Ce este fertilitatea

Dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL, ce este, de fapt, fertilitatea.

"Fertilitatea înseamnă capacitatea de a obține o sarcină spontană. Pentru a obține o sarcină trebuie să ne asigurăm că avem ovulație determinată de o balanță hormonală normală, trebuie să ne asigurăm că avem permeabilitate tubară, conductul prin care ovocitul merge către uter să fie permeabil și cavitatea uterină să fie normată și cu un endometru receptiv", a explicat dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Fertilitatea - FOTO: Freepik@Holiak

Scăderea fertilității și factorii sociali

Scăderea fertilității este influențată de o multitudine de factori. Accesul sporit la educație, în special pentru femei, și emanciparea socială au dus la schimbări semnificative în prioritățile și planurile de viață.

Cariera și independența financiară sunt acum aspecte centrale în viața multor femei, ceea ce a dus la întârzierea deciziei de a avea copii. În plus, progresele în contracepție și accesul la servicii medicale au oferit cuplurilor un control mai mare asupra momentului în care decid să devină părinți.

Pe de altă parte, problemele medicale, precum infertilitatea, reprezintă o altă cauză a declinului fertilității. Stilul de viață modern, cu diete nesănătoase, sedentarism și stres crescut, afectează sănătatea reproductivă atât la femei, cât și la bărbați. La aceasta se adaugă factori precum poluarea și expunerea la substanțe chimice toxice, care au fost legate de scăderea calității spermei și a sănătății ovarelor.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai colesterolul mărit. Dr. Sorin Băilă: Este foarte, foarte mult. Nu e normal să ajungem aici

Rezerva ovariană și fertilitatea

Pe măsură ce îmbătrânim, rezerva ovariană scade, ceea ce duce și la scăderea fertilității.

"Ne naștem cu un număr fix de ovocite. E un lucru foarte interesant pe care îl povestesc pacientelor. Noi existam dinainte să fi existat. În viața intrauterină a mamei noastre, când se afla în uterul bunicii noastre, noi existam ca ovocit pe uterul mamei noastre. Rezerva noastră ovariană e fixă, nu se poate modifica, nu se poate îmbunătăți rezerva ovariană.

Ne naștem cu aproximativ un milion de foliculi, până la adolescență ajungem să avem aproximativ 400 de foliculi. Aceștia înseamnă rezerva noastră ovariană pe care îi consumăm la fiecare ciclu al vieții. Dacă am calcula, în jurul vârstei de 50 de ani, intervine menopauza determinată senescenței fiziologice. Se epuizează rezerva ovariană.

În cazul pacientelor cu sindromul ovarelor micropolichistice, rezerva se consumă mai repede și este o cauză de insuficiență ovariană prematură. Depinde în care din momente se prezintă",  a mai explicat dr. Alice Barbu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Centrul de Fertilizare in vitro, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Sindromul ovarelor micropolichistice este o afecțiune endocrină frecventă care afectează femeile de vârstă reproductivă și se caracterizează prin dezechilibre hormonale, ovulație neregulată și prezența chisturilor mici la nivelul ovarelor.

Simptomele sindromului ovarelor micropolichistice includ menstruații neregulate, exces de păr, acnee, creștere în greutate și dificultăți în conceperea unui copil.

Această afecțiune este asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2, hiertensiune arterială și alte tulburări metabolice.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel