SMURD Vâlcea are ambulanță nouă de tip C, dar nu și medic pentru ea

Dana Lascu |
Data publicării:
Autospecială SMURD
Autospecială SMURD

Ambulanța de tip C primită anul aceasta pentru SMURD Vâlcea nu a fost pusă încă în funcțiune pentru că nu s-au găsit medici care să coordoneze echipajul necesar intervențiilor cu acest tip de autospecială, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, inspectorul șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, col. Dan Pascaru.

Potrivit inspectorului-șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, col. Dan Pascaru, Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean Vâlcea a organizat mai multe concursuri pentru încadrarea de medici specialiști, dar până acum nu s-a prezentat nimeni.

„Echipajul de pe ambulanțele de tip C este format din patru persoane - doi paramedici, puși la dispoziție de către inspectorat, un asistent și un medic, care trebuie puși la dispoziție de către UPU. La nivelul Spitalului Județean Vâlcea s-au organizat mai multe concursuri pe parcursul anilor pentru încadrarea medicilor, pentru că medicii sunt de fapt problema. Până la ora actuală nu s-a reușit acest lucru, neînscriindu-se nimeni la concurs", a arătat col. Dan Pascaru.

Acum, oficialii încearcă să găsească soluții alternative pentru ca ambulanța să poată funcționa măcar câteva zile pe săptămână, nu să stea parcată.

„În urma discuțiilor cu UPU Vâlcea, am stabilit ca la începutul lunii septembrie să facem o analiză să vedem dacă putem să funcționăm cu această ambulanță pe anumite perioade de timp, asta însemnând ocazional. Conform dispoziției secretarului de stat, C-ul trebuie să funcționeze cel puțin 24 de ore și UPU Vâlcea încearcă să găsească o variantă de a încheia niște contracte de colaborare cu medici care să desfășoare doar serviciul pe ambulanță, autospeciala urmând să stea la noi, în Inspectorat. Noi punem la dispoziție cei doi paramedici și încercăm ca prin luna octombrie, dar nu avem nicio garanție că cei de la UPU vor reuși să încheie aceste protocoale, să lucrăm o zi da, una nu, sau cum se va putea. Important este să începem această activitate, pentru că dacă o începem putem să o continuăm", a precizat oficialul, conform Agerpres.

Au nevoie de ambulanță pentru intervenții

El a menționat că pentru instituție această ambulanță este foarte necesară, în condițiile în care au avut și anul acesta cazuri în care a fost nevoie de astfel de autospeciale, folosite în special la intervențiile medicale de urgență la cel mai înalt nivel și pentru transportul medical asistat al pacientului critic.

„Interesul nostru este să avem acest C pentru că participăm la intervenții și atunci, automat, competența este superioară. Colegii mei sunt paramedici. Între ei sunt și câțiva care au cursuri postliceale de asistenți, dar sunt puțini. Medicul este medic și poate să ia alte decizii în momente critice. Avem marele avantaj că noi funcționăm cu partea de ambulanță în cadrul dispeceratului, astfel că medicul de la ambulanță coordonează și echipajele noastre de prim-ajutor de la fața locului, iar de când funcționăm pe sistemul acesta, rezultatele sunt foarte bune", a mai spus Pascaru.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vâlcea folosește în prezent pentru urgențele medicale, precum și în cazul producerii unor situații de urgență, șase ambulanțe SMURD de tip B2, dar mai au încă două astfel de autospeciale de rezervă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel