Solidaritatea Sanitară: Modificarea drepturilor salariaților se negociază, nu se dictează!

Comunicate |
Data publicării:
Medicii sunt tot mai frecvent agresați
Medicii sunt tot mai frecvent agresați

După ce mai mulți reprezentanți ai autorităților au spus că vor fi introduși indicatori de performanță în baza cărora vor putea fi chiar micșorate salarii în sistemul sanitar de stat, Federația „Solidaritatea Sanitară” atrage atenția că astfel de măsuri nu pot fi impuse, ci trebuie discutate și negociate cu sindicatele. Mai mult, atrag atenția sindicaliștii, un conflict de muncă este iminent. 

Luând act de declarațiile publice din ultima perioadă din partea reprezentanților Ministerului Sănătății și ai Comisiilor de Sănătate din Parlament, Federația „Solidaritatea Sanitară" respinge categoric orice soluție care nu reprezintă rezultatul negocierilor cu partenerii de dialog social.Redăm integral poziția Federației, cu mențiunea că intertitlurile aparțin redacției. 

„Reamintim oficialilor în cauză că modificarea prevederilor privind durata timpului de muncă se face doar prin negocieri cu cele două federații reprezentative la nivel de sector sanitar și cu acordul acestora, situația fiind aplicabilă și prevederilor ce vizează drepturile salariale. 

Repararea greșelilor din Legea salarizării trebui făcută corect

Federația „Solidaritatea Sanitară" respinge ab initio ideea introducerii indicatorilor de performanță ca soluție pentru scăderea salariilor. De altfel, o astfel de soluție nu este permisă de actuala lege a salarizării; cei care au propus-o ar fi trebuit să știe deja acest lucru. Putem discuta despre indicatorii de performanță doar dacă aceștia respectă condițiile de obiectivitate solicitate în mod repetat de noi (adică, dacă nu sunt un alt instrument de generare a obedienței față de șefii ierarhici, așa cum sunt în prezent) și doar dacă ei conduc la salarizarea suplimentară în funcție de performanță.
Este adevărat că Legea salarizării (legea 153/2017) conține multe erori, pe care noi le-am sesizat încă din faza de proiect a legii salarizării și am solicitat schimbarea lor. Însă, repararea unora dintre greșelile strecurate în legea salarizării nu se poate face tot la fel cum s-a construit această lege, respectiv fără negocieri (doar prin dispoziția a 2-3 persoane), deoarece erorile vechi vor fi înlocuite cu altele noi.

Discuția pe tema unor modificări pe zona gărzilor medicilor pot să înceapă doar după ce sunt rezolvate două probleme acute: a) plata orelor aferente gărzilor din contractul individual de muncă (CIM) suplimentar cu același tarif orar cu cel aferent normei de bază; b) recunoașterea ca stagiu suplimentar de cotizare urmată de reducerea proporțională a vârstei de pensionare pentru toate CIM - urile suplimentare celui de bază, inclusiv în cazul medicilor.

Funcțiile de manager de spital ar trebui depolitizate

Intenția de a constitui o asociație a managerilor spitalelor publice din România, exprimată în ultimele zile de către oficialii responsabili de soarta Sănătății, s-ar putea dovedi una bună dacă ei îi vor fi asociate profesionalizarea tuturor managerilor de spitale, respectiv depolitizarea acestor funcții. Altfel, ea va conduce doar la apariția unui alt pol de putere prin care cei care-l vor conduce își vor urmări interesele. Spre exemplu, ne-ar fi bucurat ca discuțiile pe această temă să conducă la rezolvarea nenumăratelor probleme generate de aplicarea haotică a legislației de către manageri, deseori în defavoarea angajaților.

Un conflict iminent

Având în vedere că astfel de atitudini publice ale guvernanților survin pe fondul iminenței unui conflict de colectiv de muncă, ele amplifică nemulțumirile deja existente în rândul angajaților. Salariații din sectorul public de sănătate cunosc deja intenția Guvernului de a le reduce drepturile salariale în medie cu 5% (pentru unele categorii de salariați, cum sunt cei din ATI și UPU, acestea ar ajunge până la 7,5%). Forma de transpunere, încercată de reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Ministerului Muncii, o reprezintă reducerea unor drepturi de protecție a sănătății și securității în muncă, respectiv eliminarea zilelor suplimentare de concediu de odihnă pentru anumite locuri de muncă și categorii de personal. Pentru peste 50% dintre salariați această măsură ar anula cea mai mare parte a creșterii veniturilor salariale iar pentru cca. 30.000 de salariați ea ar determina scăderea de facto a drepturilor salariale sub nivelul anului 2017. Declarațiile publice tind să demonstreze faptul că astfel de acțiuni fac de fapt parte dintr-o strategie mai amplă a Guvernului de reducere a drepturilor salariale.

Modificările drepturilor salariaților din sectorul public de sănătate se negociază cu partenerii de dialog social, nu se dictează de reprezentanții Guvernului. Acțiunile care nu respectă această regulă esențială a dialogului social generează conflicte de muncă și protestele salariaților", se arată în documentul semnat de Comitetul Director al Federației Solidaritatea Sanitară din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel