Spitale de Psihiatrie din țară. Ce nereguli au găsit inspectorii

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Salon de spital    FOTO: pexels.com
Salon de spital FOTO: pexels.com

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat marți, 15 octombrie, concluziile controalelor făcute în spitalele și secțiile de Psihiatrie din țară.

Spitale de Psihiatrie. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat într-o conferință de presă la sediul instituției că a fost finalizat controlul în spitalele și secțiile de Psihiatrie din țară. S-au făcut verificări la 4 spitale de maximă siguranţă (cu 1805 paturi), 36 de spitale de Psihiatrie (8841 de paturi) şi 91 de secţii de Psihiatrie din cadrul spitalelor judeţene (cu 5427 de paturi). S-a urmărit respectarea condițiilor igienico-sanitare și calitatea actului medical.

"Este primul control de acest fel în sensul că pentru prima dată s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcţiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară. (...) Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet. (...) Cred că acest raport poate sta foarte bine la baza a ceea ce noi ne dorim - reformă în cadrul psihiatriei", a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Spitale de Psihiatrie. Ce au descoperit inspectorii sanitari

Într-un comunicat, Ministerul Sănătății precizează neregulile descoperite în unele secţii şi compartimente de Psihiatrie controlate:

* Nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafaţa/pat fiind mai mică de 7m2.

* Nu se respectă numărul de paturi în secţie conform structurii.

* Starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat, iar tâmplăria ferestrelor şi a uşilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul şi pereţii prezintă infiltraţii.

* Clădirile prezintă pereţi degradaţi, cu infiltraţii şi igrasie; în sălile de mese, precum şi în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte.

* Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare.

* Starea de igienă la nivelul unităţilor era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător.

* Nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienţi motivul invocat fiind specificul secţiei.

* Nu există camere de izolare a pacienţilor.

Spitale de Psihiatrie. Neregulile din spitalele de maximă siguranță

* Gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare depăşire, aglomerare de pacienţi, se află la Spitalul de maximă siguranţă Grajduri, județul Iaşi, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173 %.

* Spitalul de maximă siguranţă Stei are un grad de ocupare în medie de 115% pe tot parcursul anului 2018 la secția de bolnavi cronici.

* La spitalul de maximă siguranţă Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secţia de bolnavi cronici.

* Se constată astfel că în toate spitalele de maximă siguranţă sunt supraglomerate paturile de la secţiile de bolnavi cronici în timp ce în aceleaşi spitale, secţiile de acuţi au un grad de ocupare de maximum 60%.

* În toate spitalele de maximă siguranţă există camere de izolare a pacienţilor, dar acestea nu îndeplinesc condiţiile conform art 8, alineat 4,5 si 6 din ordinul 488/2016.

* Există echipă terapeutică conform art 2, alin 2 din Ord 488/2016 care este condusă de un medic psihiatru în toate spitalele de maximă siguranţă.

* În cadrul spitalelor de Psihiatrie monospecialitate se constată că, în secţiile de bolnavi cronici, există un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depăşeşte 100%. Exemple: Vaslui-114.20%, Olt -109,06%, Neamt -103,22%.

* În aceste spitale s-a constatat că distribuţia spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-judeţean, existând o densitate mare de număr de paturi de Psihiatrie în oraşele foarte mari, cum ar fi: Bucureşti-Ilfov, Iaşi, Timisoara şi Oradea în schimb sunt 14 judeţe din Romania în care nu există niciun spital de psihiatrie, ci secţii cu număr mic de paturi în spitalele generale. Exemple de judeţe fără spitale - Tulcea, Constanţa, Dâmboviţa, Bacău, Sibiu, Mureş, Gorj, Caraş-Severin, Sălaj, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud.

* Tot în spitalele de monospecialitate controlate există echipa terapeutică condusă de medic psihiatru. Nu există camere de izolare şi acolo unde există nu sunt conforme cu normele. Nu respectă normele privind amplasarea paturilor în saloane.

În urma controalelor s-au aplicat 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aproximativ 144.000 lei şi 67 de avertismente, și s-au dat termene de remediere a neregulilor până la sfârșitul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel