Sportivii, risc major în cazul infectării cu noul coronavirus

Adisa Codruț |
Data publicării:


Cercetări recente din Germania şi Italia sugerează că fotbaliştii şi sportivii în general se confruntă cu un risc special dacă plămânii lor sunt infectaţi cu coronavirus, ceea ce ridică întrebări majore privind reluarea prematură a competiţiilor.

Un studiu al imunologilor şi al specialiştilor pneumologi de la institutele din Berlin, Roma şi Verona sugerează că din cauza exerciţiilor fizice intense, sportivii de elită au şanse mai mari să inhaleze particulele de virus şi să le direcţioneze în zona inferioară a plămânului, notează Agerpres.

Covid-19, boala cauzată de noul coronavirus, poate provoca complicaţii şi afecţiuni ale plămânilor precum pneumonia, iar în cazurile severe un sindrom respirator acut sever (ARDS).

Conform studiului, sportivii care sunt asimptomatici îşi pot agrava starea prin infectarea plămânilor în timpul antrenamentelor intense.

Fotbalul şi celelalte sporturi au fost suspendate în majoritatea ligilor europene şi reluarea lor este un subiect de mare actualitate în aceste zile. UEFA a stabilit data de 25 mai ca termen limită pentru ligile naţionale care să prezinte planurile privind reluarea sezonului. Toate părţile implicate, ligi, cluburi, asociaţii, susţin reluarea campionatelor doar în condiţii de siguranţă şi la recomandarea autorităţilor sanitare.

Oamenii de ştiinţă italieni Paolo Matricardi, Roberto Dal Negro şi Roberto Nisini au ridicat întrebări, în studiul lor despre Covid-19, privind siguranţa sportivilor dacă virusul este încă în libertate.

Ei susţin că sportivii profesionişti sunt expuşi la virus în mod special, mai mult decât persoanele obişnuite, din cauza exerciţiilor fizice intense şi de lungă durată. Plămânii sportivilor de înaltă performanţă favorizează semnificativ inhalarea profundă a agenţilor infecţioşi.

''Chiar şi SARS-CoV-2 se poate răspândi mai uşor în zonele cele mai profunde ale plămânilor în timpul exerciţiului intens şi acolo începe acţiunea sa agresivă. Nu întâmplător, o mare parte dintre jucătorii profesionişti de fotbalul au acuzat stări de febră, tuse seacă şi stare de rău imediat sau la câteva ore după ultimul lor meci oficial'', se arată în lucrarea cercetătorilor italieni.

Sindromul respirator acut sever Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) este numele dat noului coronavirus din 2019, iar Covid-19 este nume dat bolii asociate cu virusul.

Un alt risc este faptul că sportivii asimptomatici, dar care au virusul, îşi pot agrava situaţia dacă permit migrarea virusului din partea superioară în cea inferioară a plămânilor. Sportivii infectaţi pot inhala sau elimina aerosoli care pot conţine virusul şi apoi aceste particule sunt reinhalate, ceea ce va favoriza răspândirea virusului în zonele inferioare ale căilor respiratorii.

Cercetătorii susţin că virusul poate fi transmis de asemenea în timpul jocurilor: ''În sporturile de contact, cum e vorba de exemplu în sporturile de echipă sau la maraton, aerosolii au şanse mari să fie inhalaţi de alţi sportivi, facilitând o transmisie virală. Trebuie subliniat că exerciţiile intense provoacă scuiparea frecventă a secreţiilor şi acest lucru poate contribui în continuare la răspândirea SARS-CoV-2 de mediu, în special în cazurile în care recomandările de distanţare nu sunt respectate cu stricteţe''.

Asociaţia mondială a jucătorilor (WPA), care reprezintă circa 85.000 de sportivi din diferite sporturi din peste 60 de ţări, a opinat, marţi, prin directorul executiv Brendan Schwab, că nu ar trebui să existe presiuni care să grăbească procesul de reluare a competiţiilor.

Sindicatul internaţional al fotbaliştilor (FIFPro) a făcut de asemenea apel la prudenţă, pentru ca jucătorii să beneficieze de îndrumări şi protocoale cu privire la reluarea competiţiilor într-un mod sănătos şi sigur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel