EXCLUSIV Sportul, prieten sau dușman, în cazul pacienților cu hernie

inot_bazin_apa_61108200 Înot

Sportul este, în general, recomandat pentru a menține starea de sănătate. Chiar și în cazul herniilor, se recomandă anumită genuri de mișcare. Atenție, însă, unele tipuri de sport pot face mai mult rău...

Toți medicii recomandă mișcare pentru a ne menține o stare generală bună și a ne prelungi viața. În cazul în care ne îmbolnăvim, însă, sportul poate fi o armă cu două tăișuri.
În cazul herniilor, dr. Teodor Buliga, medic primar în Chirurgie generală și Chirurgie oncologică în cadrul Spitalului Clinic Sanador din București, arată la Interviurile DC News și DC Medical, că  sportul se poate face în anumite condiții.
„E o întrebare frecventă pe care o pun pacienții: să fac sport să întăresc mușchii, sau să nu fac sport ca să nu cresc presiunea intraabdominală. Răspunsul e clar: dacă nu ai hernii, practicarea sportului nu are absolut nicio limită. Este chiar utilă; musculatura - oricum, cu vârsta scade cu un anumit procent, anual, deci cumva noi trebuie să compensăm această pierdere - să spunem - și a face sport este absolut benefic. 
În condițiile în care ruptura s-a produs, defectul există, practicarea sportului poate, în anumite condiții, să ducă la creșterea presiunii intraabdominale și să accentueze defectul. Pentru că, una e să te duci la haltere când știi că ai hernie, și alta e să te duci la înot, când știi că ai hernie”, spune medicul.
De altfel, spune el, înotul este chiar un sport recomandat la acești pacienți. „Înotul – e o lege a fizicii care presupune că presiunea se distribuie uniform în lichid - facilitează detensionarea peretelui abdominal; e doar un exemplu. Și atunci, tuturor pacienților mei cu hernii sau post-operator, pentru recuperare, le recomand să se ducă să înoate”, mai explică medicul.

Găsiți detalii despre acest subiect în materialul video atașat.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250