Ștefan Stan, fost jucător al ”naționalei” de rugby, a murit la numai 35 de ani. Timp de 4 ani s-a luptat pentru fiecare zi de viață

Monika Baciu |
Data publicării:
stefan stan - FOTO: Facebook@Stefan Stan
stefan stan - FOTO: Facebook@Stefan Stan

Ștefan Stan, fost jucător de rugby, a murit la vârsta de 35 de ani. Timp de 4 ani s-a luptat pentru fiecare zi de viață.

Ștefan Stan, fostul jucător al naționalei de rugby, a murit la vârsta de 35 de ani. Acesta s-a confruntat cu probleme grave de sănătate. Anunțul decesului a fost făcut de Federația Română de Rugby. 

”Federația Română de Rugby anunță cu tristețe și cu regret că fostul jucător Ștefan Stan a încetat din viață la vârsta de 35 de ani. Victimă a unui grav accident rutier în 2019, în urma căruia a suferit leziuni grave ale coloanei, fiind diagnosticat cu paraplegie, în ultimii patru ani acesta s-a luptat pentru fiecare zi de viață cu tratamente, recuperare și noi intervenții chirugicale”, arată Federația Română de Rugby, pe Facebook.

Ștefan Stan, fost rugbist la Timișoara, Olimpia București, Dinamo sau Sportul Studețesc, component al echipei naționale, a încetat din viață la vârsta de doar 35 de ani, după ce timp de aproape jumătate de deceniu a dus o luptă teribilă.

Vezi și: Menopauza: simptome și tratament. Care sunt semnele menopauzei și cum le poți ameliora

Accident cu vătămări grave la coloană

În data de 31 august 2019, fostul jucător al echipei naționale de rugby a fost implicat într-un teribil accident rutier, în urma căruia s-a ales cu vătămări grave la coloană.

El a fost operat de urgență și medicii au reușit să îi salveze viața, însă a fost diagnosticat cu paraplegie, respectiv paralizia membrelor inferioare. Au urmat ani de tratamente și exerciții dureroase. 

La începutul acestui an a primit o nouă veste cumplită. Din cauza accidentului din 2019 și a intervenției chirurgicale de la acel moment, Ștefan Stan s-a ales cu o infecție la coloană. Medicii au tras imediat un semnal de alarmă și i-au transmis că infecția respectivă poate ajunge în orice moment la măduvă, situație în care viața sa ar fi pusă serios în pericol.

Ce este paraplegia

Paraplegia se referă la paralizia care apare în jumătatea inferioară a corpului. Aceasta poate fi rezultatul unui accident sau al unei afecțiuni cronice.

Persoanele cu paraplegie vor avea probleme de mobilitate și pot avea nevoie de utilizarea unui scaun cu rotile. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament pe termen lung pentru a ajuta la reducerea simptomelor și a complicațiilor la persoanele cu paraplegie, potrivit Medical News Today.

Paraplegia este o formă de paralizie care afectează mai ales mișcarea părții inferioare a corpului. Persoanele cu paraplegie pot fi incapabile să își miște în mod voluntar picioarele, picioarele și, uneori, abdomenul. Unele persoane suferă de paraplegie incompletă. Acesta este cazul în care paralizia afectează doar un singur picior.

Vezi și: Studiu: Rezultate similare cu renunțarea la fumat, în cazul celor care au trecut la un produs care încălzește tutunul. Summer Hanna, BAT: Am monitorizat biomarkerii de potențial risc

Paraplegia, simptome

Există multe simptome care pot apărea în cazul paraplegiei. Uneori, aceste simptome se vor schimba în timp sau chiar de la o zi la alta.

Simptomele pot include:

- o pierdere a senzației în partea inferioară a corpului

- mobilitate redusă

- creșterea în greutate

- depresie

- accese fantomatice de durere sau senzație în partea inferioară a corpului

- durere cronică

- disfuncție sexuală

- dificultăți în funcționarea vezicii urinare și a intestinelor

- infecții secundare, cum ar fi escare și probleme ale pielii

- disreflexie autonomă

Vezi și: Ceaiul care reduce colesterolul și te ajută să te concentrezi. Face înconjurul lumii de sute de ani

Paraplegia, tratament

În prezent, nu există tratamente pentru a preveni sau inversa paraplegia. Cu toate acestea, este posibil să se trateze unele dintre simptomele și complicațiile care apar. De asemenea, este posibil ca unele persoane să recâștige controlul parțial sau complet asupra zonelor afectate cu timpul.

De exemplu, un medic poate prescrie terapie fizică sau ocupațională pentru a ajuta cu durerea și problemele musculare. De asemenea, fizioterapia poate ajuta o persoană să își păstreze forța și amplitudinea de mișcare.

Dispozitivele de sprijinire a mobilității, cum ar fi un scaun cu rotile sau un scuter de mobilitate, sunt de obicei necesare.

Un medic poate sugera, de asemenea, unele medicamente. De exemplu, administrarea de medicamente care relaxează mușchii poate ajuta cu durerea sau spasmele. Luarea de medicamente pentru subțierea sângelui va reduce riscul formării de cheaguri de sânge.

În unele cazuri, ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală. Intervenția chirurgicală poate ajuta cu umflarea și cu îndepărtarea leziunilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel