Stereotaxia, cum se face. Dr Cristina Iftode: diferă de tratamentul obișnuit

Florina Pop / 28 apr 2021 / 15:25
EXCLUSIV
Cancer
Cancer

Medicul Cristina Iftode, coordonator pentru stereotaxie la Centrul Oncologic SANADOR, a vorbit, într-un interviu pentru DC Medical, despre cum se aplică stereotaxia și cum se pregătește pacientul.

Medicul Cristina Iftode, coordonator pentru stereotaxie la Centrul Oncologic SANADOR, a detaliat, într-un interviu pentru DC Medical, cum se face stereotaxia în anumite tipuri de cancer. Specialistul a amintit că există o etapă obligatorie pentru radioterapie, adică un CT de simulare.

”În ceea ce privește stereotaxia, ea diferă de tratamentul obișnuit printr-o imobilizare particulară. Sunt măști termoplastice diverse față de ceea ce utilizăm noi în cazul tratamentului obișnuit. Când mă refer la tratament radioterapeutic obișnuit - sunt acele ședințe cu o doză redusă, o doză convențională, spunem noi, acele tratamente care se pot prelungi până la 6-7 săptămâni.

În stereotaxie, tratamentul e de maxim două săptămâni. Cel mai frecvent e până într-o săptămână și totuși, cu doza dată în aceeași săptămână ajungem să avem echivalența erogată în șapte săptămâni. Pacientul trebuie să fie pregătit și imobilizat cu o mai mare rigurozitate decât în tratament de lungă durată. Utilizăm sisteme de imobilizare personalizate, măști termoplastice speciale pentru tratament de stereotaxie”, a declarat medicul Cristina Iftode.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy