EXCLUSIV Stevia, un îndulcitor natural cu proprietăți terapeutice. Lygia Alexandrescu: Este o plantă bogată în minerale esențiale pentru sănătatea noastră

Explorează beneficiile și utilizările steviei, o opțiune sănătoasă și delicioasă pentru cei care doresc să reducă consumul de zahăr.
Stevia, un arbust stufos originar din America de Nord și de Sud, este un îndulcitor cu 150 de specii. China este principalul exportator, dar în prezent este produsă în multe țări și poate fi achiziționată de la centrele de grădinărit pentru cultivarea acasă. Stevia este de 200 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul de masă și necesită aproximativ 20% din teren și mai puțină apă pentru a oferi aceeași cantitate de dulceață ca și alți îndulcitori obișnuiți.
Beneficii
Aceasta conține opt glicozide, inclusiv steviosida, rebaudiosidele A, C, D, E și F, steviolbiosida și dulcosida A. Stevia este extrasă printr-un proces de recoltare, uscare, extracție cu apă și purificare. Extractul final de stevia necesită aproximativ 40 de etape și conține stevioside în concentrații de până la aproximativ 18%. Glicozidele de stevia și rebaudiosidul A sunt cele mai abundente componente.
"Stevia este o plantă bogată în minerale esențiale pentru sănătatea noastră: calciu, magneziu, fier și potasiu, dar și în vitamine hidrosolubile din complexul B și vitamina C. Se poate consuma în supă, ciorbe, ca piure sau pur și simplu sub formă de ceai", declară Lygia Alexandrescu, nutriționist.
Stevia, un îndulcitor de origine naturală, oferă beneficii semnificative pentru sănătate ca alternativă la zaharoză sau la zahărul de masă. Este considerată "fără calorii" de către FoodData Central, ceea ce o face semnificativ mai slab calorică decât zaharoza. Numărul redus de calorii face acest îndulcitor o alternativă sănătoasă pentru controlul diabetului sau pentru pierderea în greutate, în special pentru cei care preferă alimentele și băuturile de origine naturală, conform MedicalNewsToday.
Îndulcitorii Stevia, fără aport caloric sau de carbohidrați, au efecte minime asupra glicemiei, insulinei, tensiunii arteriale și greutății corporale, permițând persoanelor cu diabet să mănânce o varietate de alimente.
Supraponderabilitatea și obezitatea sunt legate de inactivitate, de alimentele cu conținut ridicat de energie și de zaharurile adăugate. Stevia, o alternativă cu puține calorii, poate ajuta la reducerea aportului de energie fără a sacrifica gustul.
S-a constatat că Stevia, bogată în steroli și compuși antioxidanți, inclusiv kaempferol, reduce riscul de cancer pancreatic cu 23%, potrivit unor studii.
Extractul de stevia conține glicozide care dilată vasele de sânge, cresc excreția de sodiu și producția de urină, putând scădea tensiunea arterială prin acțiuni cardiotonice. Cu toate acestea, studii recente nu arată niciun impact, fiind necesare cercetări suplimentare.
Comitetul European pentru Siguranța Alimentară (EFSA) nu a găsit niciun motiv de îngrijorare în 2010 în ceea ce privește reacțiile alergice la stevia, deoarece glicozidele steviolice nu sunt reactive și nu sunt metabolizate în compuși reactivi, iar din 2008 nu a fost înregistrat niciun caz de reacție alergică.
Riscuri
Extractul de stevia este în general sigur, cu glicozide steviolice purificate adăugate în alimente. Stevia cu frunze întregi este mai puțin sigură, dar poate fi cultivată acasă. Frunzele de stevia pot proteja rinichii și reduce impactul diabetului. Consumul înlocuitorului de zahăr recomandat sau mai puțin în timpul sarcinii este sigur. Unele produse din stevia conțin alcool de zahăr, care poate provoca simptome la persoanele sensibile. Atâta timp cât stevia este foarte purificată și folosită cu moderație, este sigură pentru consum.
Îndulcitorii din stevie sunt utilizați în mod obișnuit în produsele cu zahăr de masă și în băuturile cu conținut caloric redus, iar suplimentele alimentare sunt disponibile de la mijlocul anilor 1990. Aceștia conțin componente dulci și neîndulcite care apar în mod natural, în beneficiul consumatorilor care preferă alimentele naturale. Peste 5.000 de produse alimentare și băuturi folosesc stevia la nivel mondial.
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).