Streinu-Cercel: Vorbim deja de PANDEMIE cu coronavirus! Scenariul cel mai grav, măsuri

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel

Prof Dr Adrian Streinu-Cercel a explicat, într-o emisiune TV, că în acest moment vorbim de o PANDEMIE cu coronavirus. El a detaliat și măsurile care ar putea fi luate în cazul în care în România am avea un număr mare de cazuri de infecție

Prof Dr Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș a explicat la o emisiune TV că în acest moment România se străduie să stăvilească importul de cazuri de coronavirus, dat de miile de români care trăiesc și muncesc peste hotare și care se întorc acasă.

Ce trebuie să facă românii care se întorc în țară

El a spus că cei care revin în România din țările unde sunt deja multe cazuri de infecție cu coronavirus Covid-19 trebuie să facă două lucruri: dacă nu au simptome, de bunăvoie trebuie să se izoleze la domiciliu timp de două săptămâni și să anunțe DSP-ul local ca să poată fi supravegheați, iar dacă au simptome trebuie să se prezinte urgent la spital, la boli infecțioase. 

„Cei care vin din zonele respective, vin direct la spital și sunt testați. Dacă au apucat să ajungă acasă, să sune a DSP. DSP-ul vine cu izoleta, îi ia, îi aduce la spital, noi îi testăm și lucrurile se lămuresc acolo. Asta se întâmplă în acest moment. Dar vă dau un alt exemplu: Japonia nu mai testează! Japonia se duce doar la cazurile critice și testează cazurile critice. Cele care sunt cu un ușor guturai nu-i mai interesează. Este o altă abordare. (...) Ca să-și protejeze personalul sanitar medical și să nu se întâmple ce s-a întâmplat în Italia, unde 14% din personalul medico-sanitar s-a contaminat, și unii cu forme severe, japonezii au spus nu, eu îmi protejez personalul sanitar și văd ce fac cu ceilalți. Madridul a luat astăzi o decizie: a interzis întâlnirile științifice ale doctorilor, în așa fel încât să-și păstreze medicii funcționali pentru Doamne ferește! S-ar pute aca și noi să luăm o astfel de măsură la un moment dat ”, a explicat prof dr Adrian Streinu-Cercel, la B1 TV. 

Cum se extinde virusul și cât de grav e

Profesorul spune că România ar putea fi nevoită să aplice măsuri drastice, pentru scenariul cel mai grav, dacă se va întâmpla ca în China sau cum se întâmplă acum în țări precum Italia sau Iran. 

„În prima parte avem răspândirea rapidă a infecției, avem cazuri severe, la persoanele în vârstă, care sunt cele mai epxuse în momentul de față. Pe măsură ce virusul atinge o masă critică el începe să se stabilizeze, pentru că apare efect de turmă. Sunt persoane care au dezvoltat anticorpi, deci nu-l transmite mai departe, cea de aici la fel, și în  linia a doua, cei care erau potențiali receptori ai virusului nu mai au cum să-l ia pentru că se protejează din rândul întâi. (...) Despre Codiv-19 știm foarte multe în momentul acesta. Știm, de exemplu, că are o relația foarte bină cu celelalte coronavirusuri, respectiv cu SARS-ul. 90% din acest virus e din scructura SARS-ului anterior. Ceea ce a speriat foarte mult este că primul SARS a dat totuși foarte multe decese, pe care acesta nu l-a dat, cel puțin nu la magnitudinea celui de dinainte. Și atunci, evident că s-ar putea ca după o perioadă de avans în toate populațiile pe urmă să avem o perioadă de acalmie și pe urmă de regres a acestei PANDEMII pentru că de fapt acum vorbim de pandemie”, a detaliat profesorul Streinu-Cercel. 

Ce măsuri drastice s-ar lua în cel mai grav scenariu

În scenariul cel mai grav - când ne-am confrunta brusc cu un număr mare de infecții și cu pacienți care să nu știm de unde au luat infecția am fi obligați să schimbăm total metodologia de lucru, spune profesorul. 

„Trebuie să schimbăm metodologia de lucru instantaneu. Deci în momentul în care se ajunge la o masă critică și vedem că a crecsut numărul, și repet, iau exemplul Italiei, care asta au făcut. Au trecut imediat la carantinare, nu s-au dus să izoleze focare în comunitățile mici, ci au preferat să închidă toată comunitatea pe considerentul că: am 80% care vor dezvolta infecția subclinică, ăștia nu pun niciun fel de problemă pentru că sunt în general copii, tineri, ăștia își rezolvă singuri infecția. Am o altă categorie de vârstă de 50-60 de ani, care știu că va dezvolta forme medii și severe, pe aceștia imediat îi diagnostichez și îi tratez și îi pun la locul lor. Și am un vârf de persoane care sunt peste 65 de ani, 80 de ani etc, care vor fi cu probleme critice și pe aceștia trebuie să-i asist în niște facilități cât se poate de bune”, a explicat situația prof dr Adrian Streinu-Cercel.  

Specialistul a arătat că lupta cea mare este dată acum pentru stăvilirea virusului ca acesta să nu ajungă în populație. „Evident că nu vom reuși în totalitate acest lucru. Dar cu cât ținem mai mult timp acest lucru sub control, cu atât țările din jurul nostru își vor limita infecția și atunci riscul ca noi, pe urmă, să dezvoltăm forme mai agresive se diminuează”, a punctat specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel