Studiu-BOMBĂ! IVERMECTINA - FĂRĂ EFECT NOTABIL în COVID-19 la oameni!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Ivermectina este larg prescrisă ca tratament potențial pentru COVID-19, în ciuda incertitudinii cu privire la beneficiul său clinic. Un studiu publicat recent face lumină în presupusele ei beneficii. 

Constatările unui studiu (link direct studiu) publicat pe 4 martie în JAMA (Jurnalele Academiei Americane de Medicină) arată că utilizarea ivermectinei aduce niciun beneficiu pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare de COVID-19.

Pentru studiul dublu-orb, randomizat, efectuat într-un singur loc din Cali, Columbia, potențialii participanți au fost identificați prin eșantionare simplă aleatorie din baza de date electronice cu pacienți cu COVID-19 simptomatic a Departamentului de sănătate al statului, aceștia având COVID-19 confirmat de laborator în perioada de studiu. Au fost înrolați un total de 400 de pacienți adulți cu boală ușoară și simptome, timp de 7 zile sau mai puțin (acasă sau internați), în perioada 15 iulie - 30 noiembrie 2020 și au fost urmăriți până pe 21 decembrie 2020.

Pacienții au fost primit randoomizat ivermectină, 300 μg / kg de greutate corporală pe zi, timp de 5 zile (n = 200) sau placebo (n = 200). 

Rezultatul primar a fost timpul până la rezolvarea simptomelor într-o perioadă de urmărire de 21 de zile. Au fost, de asemenea, colectate date despre efectele adverse și evenimentele adverse grave.

Dintre 400 de pacienți care au fost randomizați în populația de analiză primară (vârsta mediană, 37 de ani; 231 femei [58%]) doar 398 (99,5%) au finalizat studiul.

Timpul mediu până la rezolvarea simptomelor a fost de 10 zile (IQR, 9-13) în grupul cu ivermectină, comparativ cu 12 zile (IQR, 9-13) în grupul placebo (raport de risc pentru rezolvarea simptomelor, 1,07 [IC 95%, 0,87-1,32]; P = 0,53 prin testul log-rank). Până în ziua a 21-a, 82% dintre cei din grupul cu ivermectină și 79% din grupul cu placebo aveau simptomele rezolvate. Cel mai frecvent eveniment advers a fost cefaleea, raportată de 104 pacienți (52%) cărora li s-a administrat ivermectină și 111 (56%) cărora li s-a administrat placebo. Cel mai frecvent eveniment advers serios a fost insuficiența multiorganică, care a apărut la 4 pacienți (2 din fiecare grup).

În concluzie cercetătorii notează clar că: „La adulții cu COVID-19 ușor, un tratament cu ivermectină de 5 zile, comparativ cu placebo, nu a îmbunătățit semnificativ timpul până la rezolvarea simptomelor. Constatările nu susțin utilizarea ivermectinei pentru tratamentul COVID-19 ușor, deși pot fi necesare studii mai mari pentru a înțelege efectele ivermectinei asupra altor rezultate relevante clinic”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel