Studiu: Ce boli riscă persoanele care lucrează în locurile unde se gătește kebab

Steluța Indrei |
Data publicării:

Persoanele care lucrează în fast-food-uri în care se gătește kebab au risc crescut de a dezvolta boli respirtorii, potrivit unui studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Boli Respiratorii - ERS 2018, desfășurat zilele acestea la Paris. 

În interiorul unui fast-food în care se gătește kebab, nivelul poluării din aer este de aproximativ 5 ori mai mare comparativ cu poluarea din mediul exterior, susține studiul. Din această cauză, persoanele care lucrează într-un astfel de loc sunt supuse unor mari riscuri de a se îmbolnăvi de plămâni.

Un studiu realizat în regiunea Urfa, în cadrul a trei restaurante în care se prepară kebab, a analizat efectele gazelor emanate în timpul procesului de gătit asupra persoanelor care lucrează în acel mediu. Datele au fost prezentate la Congresului Societății Europene de Boli Respiratorii 2018

Rezultatele arată o situație îngrijorătoare.

Au fost făcute măsurători ale substanțelor poluante din interiorul localurilor, iar participanții la studiu, 57 de bărbați, au completat un chestionar în care semnalau diversele plângeri, probleme și istoric medical cu care se confruntaseră, în ceea ce privește sănătatea respiratorie. Oamenii de știință au efectuat teste de spirometrie, determinând participanților capacitatea vitală forțată (CVF) și volumul expirator forțat pe secundă (VEMS).

Vârsta medie a participanților a fost de 33 de ani, iar perioada medie de angajare de 13 ani. Pentru validarea datelor studiului s-a luat în calcul și consumul lor de țigări – 9.5 pachete anual.

Au ieșit la iveală următoarele probleme respiratorii:

- tuse – 71%
- spută – 71.4%
- dispnee – 71.4%
- senzație de usturime a ochilor – 81%
- durere în piept – 83.3%
- senzație de arsură la nivelul nasului și gâtului – 92.2%
- strănut – 83.5%
- amețeli – 95%
- oboseală – 100%

Autorii au găsit au asociere semnificativă între poluarea aerului dintr-un restaurant în care se gătește kebab și incidența problemelor respiratorii întâmpinate de persoanele care lucrează în acel loc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel