Studiu suplimentar pentru vaccinul COVID AstraZeneca-Oxford

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford, rezultate bune. Foto: AstraZeneca
Vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford, rezultate bune. Foto: AstraZeneca

Vaccinul COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford necesită un „studiu suplimentar”, a declarat joi directorul general al grupului farmaceutic, Pascal Soriot, după ce rezultatele testelor au fost criticate.

AstraZeneca va efectua un studiu suplimentar internațional pentru a evalua eficacitatea vaccinului COVID-19 pe care-l dezvoltă alături de Universitatea Oxford, a declarat directorului executiv al companiei, după ce studiile actuale au ridicat semne de întrebare cu privire la nivelul său de protecție.

Noul studiu ar urma să se adauge celui în curs de desfășurare din SUA și va evalua o doză mai mică, care a avut rezultate mai bune decât o cantitate completă în studiile AstraZeneca. Recunoașterea companiei că dozajul inferior a fost dat din greșeală a alimentat îngrijorările, iar noul studiu va fi utilizat pentru a confirma dacă rata de eficacitate mai mare de 90% este sau nu.

„Acum că am găsit ceea ce pare a fi o eficacitate mai bună, trebuie să validăm acest lucru, așa că trebuie să facem un studiu suplimentar”, a declarat CEO-ul Pascal Soriot, în primul său interviu, acordat Bloomberg, de la data publicării datelor. Probabil că va fi un alt „studiu internațional, dar acesta ar putea fi mai rapid, deoarece știm că eficacitatea este ridicată, deci avem nevoie de un număr mai mic de pacienți”.

El a susținut că aceste proceduri nu ar trebui să întârzie aprobarea vaccinului de către organismele de reglementare europene și britanice, dar autorizarea din partea autorităților americane au putea să ia mai mult timp.

Conform rezultatelor preliminare ale testelor clinice efectuate în Regatul Unit și Brazilia, AstraZeneca a anunțat luni că eficacitatea vaccinului său este de 70%, în medie. Însă în spatele acestei medii se ascund mari discrepanțe între două protocoale diferite: eficacitatea este de 90% pentru voluntarii cărora le-a fost administrată mai întâi o jumătate de doză și apoi o doză completă, o lună mai târziu, dar de numai 62% pentru un alt grup, care a fost vaccinat cu două doze complete, la o lună distanță între ele.

Deși compania a recunoscut că administrarea unei jumătăți de doză s-a datorat unei erori, ceea ce explică folosirea acestui protocol de vaccinare numai pentru 3.000 de voluntari, rezultatele par să arate că această schemă de vaccinare antrenează un răspuns imunitar mai bun, dar respectiva eroare și dimensiunea grupului au stârnit critici. Mai mult, grupul căruia i-a fost administrată jumătatea de doză era limitat la vârsta de 55 de ani, fiind excluse persoanele din categoriile de vârstă cele mai vulnerabile.

Prin urmare, noul studiu va avea ca obiectiv evaluarea eficacității vaccinului în doze mai reduse.

Față de concurenții săi, vaccinul AstraZeneca are avantajul unei tehnologii mai tradiționale, ceea ce-l face mai puțin costisitor și mai ușor de stocat și distribuit, întrucât poate fi conservat în frigidere și nu la temperaturi mult sub zero grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel