Studiu: Un medicament pentru hipertensiune scade consumul greu de alcool

DCMedical Team |
Data publicării:
Dependența de alcool este influențată de nivelul de educație
Dependența de alcool este influențată de nivelul de educație

Prazosin (branduri multiple), un blocant alfa-adrenergic utilizat pentru hipertensiune, anxietate și tulburări de stres posttraumatic (PTSD), poate fi eficient în tratamentul tulburărilor de consum de alcool (AUD), arată rezultatele unui studiu de mică anvergură publicat recent în Jurnalul American de Psihiatrie.

Studiu: Cercetătorii americani au descoperit că prazosinul poate reduce, în timp, consumul greu de alcool și numărul de băuturi pe săptămână. Totuși, medicamentul nu reduce și numărul zilelor în care pacientul bea.

Aceste rezultate sugerează că prazosinul - medicament utilizat pentru hipertensiune, anxietate și tulburări de stres posttraumatic - poate fi cel mai util ca tratament farmacologic de „reducere a riscurilor" date de consumul greu de alcool, că duce la obiceiuri mai sigure legate de băutură, dar nu și la abstinență, notează oamenii de știință.

Reduce cantitatea de alcool și numărul băuturilor

Credem că descoperirea noastră că prazosinul are eficacitate în ceea ce privește reducerea consumului greu de alcool indică faptul că terenul tratamentelor farmacologice în alcoolism are nevoie de o schimbare de paradigmă în modul în care dependența este conceptualizată”, a explicat, pentru Medscape Medical News, autorul principal al studiului, doctorandul Tracy Simpson.

În mod special, credem că această concluzie sugerează că sistemele de norepinefrină din creier sunt importante pentru inițierea și menținerea dependenței și că acesta este un domeniu promițător pentru cercetarea științifică fundamentală și clinică, ce încearcă să optimizeze eficacitatea tratamentului tulburărilor de consum de alcool”, a spus Simpson, de la Spitalul Veteranilor Puget Sound din Seattle și Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale, Universitatea din Washington.

Studiul a fost publicat online, în Jurnalul American de Psihiatrie, pe 29 august.

„Concluziile trebuie privite cu prudență”

Experții care au revizuit acest studiu pentru Medscape Medical News au spus, însă, că acesta trebuie privit cu prudență.

Dr. Claire Wilcox, MD, de la MIND Research Network și Universitatea New Mexico din Albuquerque, a remarcat că prazosinul „nu a fost atât de bine tolerat", și doxazosinul (Cardura, Pfizer), un medicament care are un mecanism similar de acțiune, administrat doar o dată pe zi, ar putea fi un medicament mai bun, mai tolerabil pentru persoanele cu tulburări de consum de alcool.

Dr. Tim Brennan, director, Institutul de dependență, Spitalul Muntele Sinai West și St. Luke, New York City, a declarat că acest studiu „nu demonstrează că prazosin este mai eficace decât placebo".

El a remarcat că au existat „scăderi similare în procente la numărul de băuturi pe zi, procente de consum greu de alcool și media băuturilor pe zi între grupul tratat cu prazosin și cel cu placebo. Pur și simplu, placebo pare să fi funcționat la fel de bine ca prazosinul la aceste rezultate", a spus Brennan.

Legat de faptul că numărul de zile cu un consum greu de alcool a scăzut mai rapid la grupul tratat cu prazosin comparativ cu grupul placebo, nu cred că are mare importanță atât timp căt ambele grupuri ajung la același rezultat. Ceea ce fac”, a spus Brennan. „Sunt necesare mai multe cercetări, de mai mare anvergură, înainte ca prazosinul să fie recomandat pentru tratamentul tulburărilor de consum de alcool”, a concluzionat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel