STUDIU: Vaccinul COVID de la Pfizer reduce COVID-19 simptomatic cu 94% și boala severă cu 92%

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccin COVID-19 de la Pfizer și BioNTech. Foto: Pixabay
Vaccin COVID-19 de la Pfizer și BioNTech. Foto: Pixabay

Două doze de vaccin Pfizer / BioNTech au redus COVID-19 simptomatic cu 94% și boala severă cu 92%, arată un studiu realizat de cercetători de la Clalit Research și Universitatea Harvard, și publicat în New England Journal of Medicine.

Un studiu uriaș, realizat în colaborare de cercetători Clalit Research și Universitatea Harvard, a examinat date despre 600.000 de persoane vaccinate în Israel, în paralel cu date a 600.000 de persoane nevaccinate. În total, studiul a avut 1,2 milioane de subiecți. Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine (link direct studiu)

În urma sa, cercetătorii au constatat că la persoanele imunizate cu două doze de vaccin Pfizer / BioNTech reduc COVID-19 simptomatic cu 94% și boala severă cu 92%; 

Doza unică de vaccin a redus COVID-19 simptomatic cu 57% și boala severă cu 62%; Eficacitatea vaccinului s-a dovedit a fi similară în toate grupele de vârstă; 

Varianta B.1.1.7 a devenit dominantă în Israel în perioada de studiu.

„Institutul de Cercetări Clalit, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Harvard, a analizat una dintre cele mai mari baze de date integrate de evidență medicală din lume pentru a examina eficacitatea vaccinului Pfizer împotriva COVID-19. Studiul oferă prima evaluare pe scară largă, evaluată de colegi, a eficacității unui vaccin COVID-19 într-un cadru național de vaccinare în masă. Studiul a fost realizat în Israel, care în prezent conduce detașat în topul mondial al țărilor în funcție de ratele de vaccinare COVID-19”, se arată într-un document emis de institutul israelian. 

Rezultatele acestui studiu validează și completează constatările raportate anterior ale studiului clinic randomizat de fază III Pfizer / BioNTech, care s-a concentrat asupra infecțiilor simptomatice și care, cu 21.720 de persoane vaccinate, nu ar putea evalua cu exactitate eficacitatea vaccinului împotriva bolii severe în vaccinat. Dimensiunea mare a prezentului studiu permite o evaluare mai detaliată a eficacității vaccinului în prevenirea unei game mai largi de rezultate, în diferite perioade de timp și subgrupuri de populație.

Studiul a început la 20 decembrie 2020, odată lansarea campaniei naționale de vaccinare a Israelului, și a fost continuat până la 1 februarie 2021. „A coincis cu cel de-al treilea și cel mai mare val de infecție și boală coronavirus din Israel, timp în care varianta B.1.1.7 a devenit treptat dominantă tulpina în țară pentru noi infecții”, arată cercetătorii Clalit. 

Rezultatele arată că la persoanele complet vaccinate (7 sau mai multe zile după a doua doză), riscul de COVID-19 simptomatic a scăzut cu 94% comparativ cu cei nevaccinați, în timp ce riscul de boală severă a scăzut cu 92%. În perioada imediat precedentă celei de-a doua doze (zilele 14-20 după prima doză), eficacitatea vaccinului a fost mai mică, dar totuși substanțială - riscul de COVID-19 simptomatic a scăzut cu 57% la persoanele vaccinate și riscul de boală severă de 62%. În timp ce nu existau suficiente date pentru a furniza o estimare a reducerii mortalității la cei care au primit două doze, datele din 21-27 zile după prima doză indică și o reducere substanțială a mortalității.

Eficacitate la toate grupele de vârstă

„Ca studiu observațional efectuat într-un cadru de vaccinare în masă, acest studiu nu a fost conceput pentru a evalua sistematic transmisia virală sau infecțiile asimptomatice. Cu proceduri de potrivire atentă, rezultate multiple evaluate și analize de sensibilitate multiple efectuate, dimensiunea mare a eșantionului din acest studiu a permis, de asemenea, estimarea eficacității vaccinului într-un număr de subpopulații specifice. Eficacitatea vaccinului pentru prevenirea COVID-19 simptomatică s-a dovedit a fi consecventă la toate grupele de vârstă, inclusiv adulții cu vârsta peste 70 de ani. Studiul a evaluat, de asemenea, subpopulațiile cu diferite comorbidități și a găsit indicații că eficacitatea vaccinului pentru prevenirea COVID-19 simptomatică poate fi ușor mai mică pentru persoanele cu un număr mai mare de comorbidități, deși diferența nu a fost semnificativă statistic”, mai notează aceștia. 

„Lansarea rapidă la nivel național a campaniei de vaccinare COVID-19 din Israel a oferit Institutului de Cercetare Clalit o oportunitate unică de a evalua, prin bogatele sale seturi de date digitale, efectele vaccinului într-un cadru din lumea reală în toate subgrupurile de populație”, a spus Prof. Ran Balicer, autor principal al studiului, director al Institutului de cercetare Clalit și director de inovație la Clalit. 

„Aceste rezultate arată convingător că acest vaccin este extrem de eficient împotriva COVID-19 simptomatic, la o săptămână după a doua doză. Aceste rezultate sunt similare cu cele raportate în studiul clinic publicat anterior, în ciuda provocărilor inerente ale unui cadru de vaccinare în masă”, a mai adăugat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel