Suplimentul care regenerează creierul. Reduce simptomele demenței, menține sănătatea ochilor și îmbunătățește circulația sângelui

Monika Baciu |
Data publicării:
suplimentul care regenereaza creierul - FOTO: Freepik@PlaceboPill
suplimentul care regenereaza creierul - FOTO: Freepik@PlaceboPill

Suplimentul care regenerează creierul are cele mai bune rezultate. În plus, este recunoscut pentru faptul că luptă împotriva deteriorării celulare, menține sănătatea ochilor și îmbunătățește circulația sângelui.

Ginkgo biloba, cunoscut și sub numele de arborele de fecioară, este una dintre cele mai vechi specii de arbori vii din lume. Este originar din China, unde semințele sale au fost folosite timp de secole în medicina tradițională chineză pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății cognitive și pentru a trata astmul, bronșita și tulburările renale și ale vezicii urinare.

În prezent, ginkgo biloba, extractul obținut din frunzele uscate ale arborelui, este disponibil pe scară largă sub formă de suplimente. Deși cercetările sunt limitate, există unele dovezi că extractul de ginkgo poate contribui la ameliorarea simptomelor demenței și la îmbunătățirea fluxului sanguin.

Vezi și: Cum poți să faci toxiinfecție alimentară de la apă. Adrian Marinescu: Are un gust ciudat. Microorganismele își fac de cap

Beneficiile potențiale ale Ginkgo Biloba

Utilizarea suplimentelor ar trebui să fie individualizată și verificată de către un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un dietetician înregistrat, un farmacist sau un furnizor de servicii medicale. Niciun supliment nu este destinat să trateze, să vindece sau să prevină bolile.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma beneficiile pentru sănătate ale ginkgo biloba. Cu toate acestea, se pare că este cel mai eficient pentru sănătatea cognitivă. Planta poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva deteriorării celulelor, la susținerea sănătății ochilor și la îmbunătățirea fluxului sanguin, potrivit Very Well Health.

Vezi și: De ce să pui lenjeria de pat în frigider. Trucul egiptenilor care te scapă de o problemă deranjantă

Poate reduce simptomele de demență

Ginkgo biloba a fost folosit de ani de zile pentru a trata pierderea memoriei, declinul cognitiv și scăderea vigilenței. Cercetările preliminare sugerează că ar putea ajuta la îmbunătățirea simptomelor de demență, care este o deteriorare progresivă a capacității de a gândi, de a-și aminti și de a lua decizii, care interferează cu desfășurarea activităților zilnice.

O mini-revizuire din 2020 a studiilor privind ginkgo biloba a constatat că administrarea zilnică a cel puțin 240 de miligrame (mg) de extract de frunze timp de peste 24 de săptămâni poate îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele cu demență ușoară. Utilizarea pe termen mai scurt cu doze mai mici nu a arătat beneficii semnificative.

Îmbunătățiri cognitive similare au fost observate, de asemenea, într-un studiu pilot din 2023 care a implicat adulți în vârstă cu accident vascular cerebral ușor până la moderat. Cu toate acestea, studiul a primit finanțare din partea unei companii farmaceutice, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la potențiala părtinire.

Totuși, se crede că efectele benefice ale ginkgo biloba se datorează parțial capacității plantei de a crește fluxul sanguin către creier.

Deși cercetările par promițătoare, sunt necesare studii suplimentare pe termen lung pentru a confirma eficacitatea sa. În plus, nu există dovezi solide care să sugereze că ginkgo biloba poate preveni demența, declinul cognitiv sau progresia demenței legate de Alzheimer.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă fumezi pe stomacul gol. Reacțiile ciudate și mortale pe care le provoacă

Bogat în antioxidanți

Frunzele de ginkgo biloba sunt o sursă bogată de flavonoide și terpenoide cu o puternică activitate antioxidantă. Antioxidanții sunt compuși care previn sau întârzie daunele cauzate de radicalii liberi.

Radicalii liberi sunt molecule dăunătoare, instabile, produse în timpul diviziunii celulare normale, care pot perturba multe procese naturale din organism, inclusiv respirația și digestia alimentelor. Factorii externi, cum ar fi expunerea la lumina soarelui și fumul de țigară, pot duce, de asemenea, la producerea de radicali liberi.

Atunci când radicalii liberi se acumulează, aceștia pot duce la deteriorarea celulelor și la probleme de sănătate.

Poate îmbunătăți sănătatea ochilor

Deși sunt necesare studii suplimentare, extractul de ginkgo biloba pare a fi un tratament promițător pentru bolile oculare legate de vârstă.

O analiză din 2013 a două studii de mică amploare efectuate pe persoane cu degenerescență maculară legată de vârstă a sugerat o posibilă îmbunătățire a vederii după șase luni de administrare de ginkgo biloba.

În plus, ginkgo biloba este un tratament alternativ popular pentru glaucom, o boală oculară progresivă care deteriorează nervul optic și care duce la pierderea vederii.

Se crede că efectele sale pozitive asupra vederii se datorează în primul rând proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii și capacității sale de a îmbunătăți fluxul sanguin către ochi și de a proteja neuronii de deteriorare. Sunt necesare studii mai ample pentru a înțelege efectele ginkgo biloba asupra sănătății oculare.

Vezi și: Știai că celulele moarte ale pielii sunt aproape 50% din praful pe care îl ștergi de pe mobilă? De ce mor celulele pielii și cum ajung pe mobilă

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Flavonoidele și terpenele din ginkgo biloba au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice, care pot fi benefice pentru sănătatea inimii. În plus, capacitatea potențială a plantei de a îmbunătăți fluxul sanguin și de a reduce tensiunea arterială poate afecta în mod pozitiv sănătatea inimii.

Ginkgo biloba pare să fie cel mai eficient atunci când este combinat cu terapiile tradiționale. O revizuire sistematică din 2015 a 23 de studii randomizate de control la care au participat 2 529 de persoane a constatat că, atunci când este combinat cu medicina de rutină, extractul de ginkgo biloba a fost mai eficient în ameliorarea anginei pectorale decât medicina de rutină singură.

Angina pectorală, sau angina pectorală stabilă, este o durere sau un disconfort toracic cauzat de o boală cardiacă. Aceasta apare atunci când alimentarea cu sânge a inimii este inadecvată.

Este important de menționat, totuși, că majoritatea studiilor care susțin utilizarea ginkgo biloba pentru reducerea tensiunii arteriale au fost efectuate pe șobolani. Studiile la om au produs rezultate mixte.

Poate ameliora depresia

Există tot mai multe dovezi că ginkgo biloba poate fi eficient în ameliorarea depresiei. Un studiu realizat în 2018 pe 136 de adulți cu vârsta de 60 de ani și peste cu depresie a arătat că, atunci când este combinat cu un antidepresiv, ginkgo biloba poate îmbunătăți în mod eficient simptomele depresiei și poate scădea nivelurile de S100B, un marker al leziunilor cerebrale.

Un alt studiu randomizat de control din 2019, efectuat pe 40 de persoane cu depresie după ce au suferit un accident vascular cerebral, a constatat că cei care au consumat ginkgo biloba împreună cu un medicament antidepresiv au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor depresive în comparație cu cei care au luat doar un antidepresiv.

Cu toate acestea, majoritatea studiilor au fost efectuate pe animale sau pe adulți mai în vârstă. Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege relația dintre ginkgo biloba și depresie la o populație mai largă.

Vezi și: Tratamentul care distruge cancerul de col uterin. Beatrice Anghel și Sorin Bogdan: Tumoarea va dispărea. Sarea de platină distruge materialul genetic

Efecte secundare ale Ginkgo Biloba

Deși consumul unor cantități moderate de ginkgo biloba pare a fi sigur pentru majoritatea oamenilor, există unele efecte secundare potențiale de care trebuie să fiți conștienți, printre care:

- Dureri de cap

- Stomac deranjat

- Amețeli

- Palpitații

- Constipație

- Reacții alergice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel