
Supraimpozitarea este necesară pentru a preveni anumite boli prin descurajarea consumului produselor nocive. Dr. Adrian Wiener, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților a explicat care...
Supraimpozitarea produselor care dăunează sănătății este necesară pentru a preveni anumite boli. Dr. Adrian WIENER, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților a explicat în exclusivitate la DC Medical în cadrul dezbaterii ONLINE: ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor” care este viziunea în această direcție.
”Trebuie găsite resurse chiar din generatorii de focare de boală. Noi am încercat o supraaccizare în zona produselor care generează boală, mă refer la băuturile răcoritoare, tutun, alcool. Măcar o parte din această acciză ar trebui redirecționată către acest fond de inovare. Logica accizării este să compensezi într-un fel sau altul povara de boală generată de aceste produse.
40% din povara de boală din România este dată de factori de risc evitabili, printre care cel mai important este tutunul. Alimentația nesănătoasă este un alt factor de risc foarte important, dar cred că trebuie găsite formule care să compenseze și finanțarea inovativelor”, a explicat dr. Adrian WIENER, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților a explicat în exclusivitate la DC Medical în cadrul dezbaterii ONLINE: ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor”.
Supraimpozitarea crește încasările la buget
”În ceea ce privește asigurările private de sănătate, un astfel de sistem ar contribui la creșterea ponderii în PIB a alocărilor din Sănătate”, a subliniat Val Vâlcu.
”Cu siguranță, dar ele, în primă fază, trebuie să fie pe piață. Trebuie să apară, să fie înregistrate și să existe pe piața românească. Să fie atractivă piața românească pentru aceste medicamente. Accesul la ele sau diferența de preț între ceea ce compensează statul să fie acoperită printr-o formă de asigurare, chiar privată. Nu cred că există o singură măsură punctuală prin care să ameliorăm accesul pacientului român la medicamente inovative și cred că trebuie făcută o strategie care să includă mai multe linii”, a mai precizat dr. Adrian Wiener.
Vezi mai multe în VIDEO:
Semaforul alimentelor. Wiener, despre cele CINCI culori: Hrana poate fi aliat sau inamic în fața bolilor
Semaforul alimentelor reprezintă implementarea unui sistem de etichetare Nutri-Score pentru produsele alimentare, astfel încât consumatorii să fie informați, într-o formă simplificată, asupra calități nutriționale a alimentelor.
Cinci culori
Alimentele ar urma să fie grupa în cinci culori și cinci litere, de la A la E. Verdele închis, respectiv litera A, indică alimentele cu cea mai bună valoare nutrițională, în timp ce roșul, litera E, marchează produsele cu o calitate nutritivă mai redusă.
Culorile, dintre acestea, verde deschis, galben, portocaliu, respectiv literele B, C, D arată un conținut cu valoare nutrițională intermediară. Nutri-Score nu împarte însă alimentele în sănătoase și respectiv nesănătoase, ci îndrumă în ceea ce privește alegerea produselor alimentare pentru promovarea unei alimentații echilibrate.
„Hrana poate fi aliat sau inamic în fața bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezității. Iar etichetarea Nutri-Score, gratuită și voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calității nutriționale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa. Introdus în Franța în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene. În Franța, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că și-au schimbat în bine cel puțin un obicei alimentar”, declară deputatul Adrian Wiener.
Facilitează alegerea alimentelor sănătoase
Sistemul Nutri-Score facilitează alegerea alimentelor mai sănătoase, pentru a limita bolile cardio-vasculare, obezitatea și diabetul, dar și să stimuleze industria agro-alimentară. Măsurătorile Nutri-Score se fac per 100 g sau 100 ml de produs și sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului (conținutul de fibre, conținutul de proteine, conținutul de fructe/legume și conținutul de oleaginoase), iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea (valoarea energetică, conținutul de sare, conținutul de zahăr și conținutul de grasimi saturate).
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
-
Ai voce în cap când citești? Descoperirea șocantă făcută de neurologi17.09.2025, 12:26
-
Poluarea, un nou factor major în declanșarea astmului și alergiilor. Prof. dr. Florin Mihălțan: Provocarea deceniului. Mare amenințare
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Bristol Myers Squibb, 30 de ani în România. Cătălin Radu: Inovație, implicare și contribuție majoră la sănătate. Nu ne oprim niciodată. Asta face diferența
Al patrulea transplant hepatic reușit la SANADOR. Dr. Dragoș Romanescu: Cel mai complex. Recuperare rapidă
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
Cât costă medicamentele în România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Nivel minim
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.