Târgurile de Crăciun, între bucurie și presiunea financiară. Ce se întâmplă în creierul tău când încep târgurile de Crăciun. De ce suntem fascinați de magia Crăciunului

Monika Baciu |
Data publicării:
targurile de craciun - FOTO: Freepik@frimufilms
targurile de craciun - FOTO: Freepik@frimufilms

Târgurile de Crăciun își deschid porțile în marile orașe. De ce ne place să mergem la târgurile de Crăciun și care este impactul asupra creierului. 

Târgurile de Crăciun își deschid porțile în marile orașe din țară. Autoritățile au început pregătirile încă de acum câteva luni pentru ca târgurile de Crăciun să fie unele cât mai festive. 

Dar care este impactul psihologic al târgurilor de Crăciun. Acestea pot avea un impact psihologic pozitiv asupra oamenilor, dar pot afecta diferit indivizii în funcție de experiențele lor personale și preferințele. 

Ritualurile festive, impact pozitiv

Există destule dovezi care sugerează că a intra cu toată inima în spiritul sărbătorii va fi foarte benefic pentru sănătatea noastră mentală. Crăciunul are funcții sociale, culturale și religioase importante. Pentru oamenii de toate credințele, vacanțele de Crăciun îi aduc pe oameni și familiile lor împreună pentru a reflecta asupra anului trecut și pentru a privi cu optimism spre viitor.

Sociologul Émile Durkheim a folosit termenul ”efervescență colectivă” pentru a descrie starea de spirit pozitivă pe care o simțim când participăm la activități sociale care aduc bucurie colectivă și ne fac să ne simțim parte a unei comunități mai mari. Durkheim vorbea despre adunările religioase mari, dar cercetătorii au argumentat mai recent că aceeași senzație poate fi trăită în unități mai mici, când familia sau prietenii se adună, potrivit Neuroscience News.

Vezi și: Vertijul, senzația de dezechilibru, teste de diagnostic și reabilitare. Maxim Vasian: Testele sunt necesare în caz de AVC sau boli neurodegenerative

Târgurile de Crăciun și efervescența colectivă

Vedem această efervescență colectivă în timpul Crăciunului. Cercetările au arătat că acest spirit al Crăciunului se manifestă ca o multitudine de sentimente și comportamente pozitive trăite colectiv, inclusiv altruism crescut, bunăvoință și generozitate. Acest lucru se întâmplă în așa măsură încât unii au susținut că bucuria Crăciunului ar putea fi o emoție în sine.

Târgurile de Crăciun, puterea pozitivă a ritualului

Proverbul popular conform căruia cea mai bună parte a unei ieșiri este pregătirea - că călătoria este mai importantă decât destinația - recunoaște importanța ritualurilor în sine. Rutinele și ritualurile oferă structură și previzibilitate în viața noastră și îndeplinesc funcții psihologice importante pentru gestionarea anxietății. 

Riturile au fost descrise ca unități individuale de acțiune care formează o secvență sau un model repetat într-un mod particular și care sunt încărcate cu simbolism și înțeles personal.

Pentru Crăciun, aceste unități individuale includ de obicei observanțe religioase, cumpărarea de cadouri, petreceri, spectacole, colindat, patinaj pe gheață și târguri de Crăciun, fără a menționa mâncarea și băutura pe care o iubim atât de mult în această perioadă a anului.

Cercetările arată că ritualurile de Crăciun în mod specific pot juca un rol în crearea unei stări de bine și satisfacție. Ele aduc aminte de alte momente din viața noastră când am trecut prin aceleași ritualuri. De fiecare dată când decorăm pentru Crăciun, creierul nostru reaprinde sentimentele noastre festive stocate.

De aceea este important să menținem ritualele asociate cu sărbătorile: chiar dacă nu vom experimenta evenimentele în același mod, creierele noastre vor răspunde în continuare pozitiv. Chiar și mirosurile de Crăciun pot evoca amintiri din trecut. Deși ne aflăm în circumstanțe complet diferite acum, confruntându-ne cu acești stimuli, creierele noastre ne vor face să ne simțim fericiți prin declanșarea amintirilor fericite.

Vezi și: Boala gravă pe care o poți face din cauza fumatului. Nu este cancer. Cristian Oancea: Îți dai seama ce prost ai fost!

Târgurile de Crăciun, între bucurie, socializare și presiune financiară

Participarea la târgurile de Crăciun poate stimula sentimentul de bucurie și entuziasm, datorită decorurilor festive, luminilor și muzicii specifice sărbătorilor. Pentru mulți, târgurile de Crăciun oferă o pauză de la agitația cotidiană și ocazia de a se relaxa într-un mediu festiv.

Aceste evenimente pot promova socializarea, creând oportunități de a petrece timp cu prietenii și familia într-un cadru plăcut. Aromele de mâncare și băuturi tradiționale, precum și vizualul și sunetele specifice Crăciunului, pot stimula simțurile și aduce confort psihic.

Totuși, pentru unii, târgurile de Crăciun pot fi o sursă de stres financiar din cauza cheltuielilor legate de cadouri și cumpărături.

În general, impactul psihologic al târgurilor de Crăciun poate varia de la o persoană la alta, dar multe persoane consideră aceste evenimente ca o oportunitate de a se bucura de atmosfera festivă a sezonului sărbătorilor. Este important să se înțeleagă și să se gestioneze posibilele aspecte negative pentru a putea trăi experiența într-un mod pozitiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel