Tastatul nervos, indicatorul de stres. Cercetător: Un semn mai bun decât ritmul cardiac

Sonia Baciu |
Data publicării:
tastatul nervos. FOTO: Freepik @BillionPhotos
tastatul nervos. FOTO: Freepik @BillionPhotos

Tastatul nervos poate indica nivelul de stres la locul de muncă.

Comunicarea nonverbală este modul în care transmitem mesaje și informații fără a folosi cuvinte. Aceasta implică utilizarea anumitor expresii faciale sau gesturi ale mâinilor pentru a exprima un anumit punct de vedere sau poate implica utilizarea sau nu a contactului vizual, apropierea fizică ori alte indicii nonverbale.

Potrivit specialiștilor există opt tipuri de comunicare nonverbală și anume:

- expresiile faciale

- gesturile

- paralingvistica (cum ar fi intensitatea sau tonul vocii)

- limbajul trupului

- proxemica sau spațiul personal

- privirea ochilor, haptica (atingerea)

- aparențe

- artefacte, arată Very Well Mind.

Dacă în ceea ce privește comunicarea verbală, aceasta poate fi ”controlă”, să nu exprimă chiar tot ce simți la un moment dat față de o anumită persoană sau situație, ceea ce am putea considera că face parte din diplomația relațiilor interpersonale, în cazul comunicării nonverbale acest lucru este foarte dificil de pus în practică, iar de multe ori gesturile și mimica ne pot ”trăda”.

Utilizarea mouseului și al tastaturii, indicator de stres

Un studiu recent a arătat că modul în care oamenii folosesc mouse-ul și tastatura calculatorului sau laptopului, dispozitive frecvente în vremurile noastre, atât acasă, cât și la serviciu, poate indica nivelul de stres prin care acele persoane trec la un moment dat.

Cercetătorii de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich (ETHZ) au declarat că au folosit noi date și învățare automată pentru a dezvolta un nou model de detectare a nivelului de stres la locul de muncă, bazat exclusiv pe modul în care oamenii tastează sau folosesc mouse-ul.

”Modul în care tastăm pe tastatură și ne mișcăm mouse-ul pare să fie un predictor mai bun al nivelului de stres pe care îl simțim într-un mediu de birou decât ritmul nostru cardiac”, a declarat matematicianul și autorul studiului, Mara Nagelin, citat ce Science Alert.

Pentru studiu, cercetătorii de la ETHZ au observat 90 de participanți în laborator care au efectuat sarcini de birou aproape de realitate, cum ar fi planificarea întâlnirilor sau înregistrarea și analiza datelor.

Aceștia au înregistrat comportamentul participanților la mouse și la tastatură, precum și ritmul cardiac, și i-au întrebat în mod regulat pe participanți cât de stresați se simțeau.

În timp ce unora dintre participanți li s-a permis să lucreze nestingheriți, jumătate din grup a fost întrerupt în mod repetat cu mesaje de chat și li s-a cerut, de asemenea, să ia parte la un interviu de angajare.

Astfel, cercetătorii au stabilit că persoanele stresate tastează și mișcă mouse-ul în mod diferit față de persoanele relaxate.

”Persoanele stresate mișcă indicatorul mouse-ului mai des și mai puțin precis și acoperă distanțe mai mari pe ecran”, a spus Nagelin.

Totodată, oamenii de știință au constatat că persoanele care se simt stresate la birou fac mai multe greșeli atunci când tastează și tind să scrie cu multe pauze scurte între ”punct și de la capăt”, în timp ce persoanele relaxate fac mai puține pauze, dar mai lungi, atunci când scriu, au constatat ei.

Legătura între tastatul nervos și stres

Potrivit cercetătorilor, legătura dintre stres și comportamentul nervos la laptop poate fi explicată prin așa zisa teorie a zgomotului neuromotor, concret, ”zgomotul facilitează sarcinile ușoare, dar perturbă sarcinile complexe”, potrivit National Library of Medicine.

”Nivelurile crescute de stres au un impact negativ asupra capacității creierului nostru de a procesa informațiile. Acest lucru afectează, de asemenea, abilitățile noastre motorii.

Adesea, cei afectați nu își dau seama că resursele lor fizice și mentale se diminuează până când nu este prea târziu”, a declarat psihologul și coautorul Jasmine Kerr.

Cercetătorii au declarat că este urgent să se găsească modalități fiabile de detectare a stresului sporit la locul de muncă, subliniind că unul din trei angajați din Elveția suferă de stres la locul de muncă.

Aceștia își testează în prezent modelul cu date de la angajații elvețieni care au fost de acord să le fie înregistrate comportamentele la mouse și tastatură, precum și ritmul cardiac, în timp ce lucrează cu ajutorul unei aplicații. ETHZ a precizat că rezultatele sunt așteptate până la sfârșitul anului.

Totodată, cercetătorii au recunoscut faptul că datele pe care le colectează sunt sensibile, subliniind că lucrează cu angajații și cu specialiștii în etică pentru a se asigura că acestea sunt tratate în mod responsabil.

”Singurul mod în care oamenii vor accepta și vor folosi tehnologia noastră este dacă putem garanta că le vom anonimiza și le vom proteja datele. Vrem să ajutăm lucrătorii să identifice stresul din timp, nu să creăm un instrument de monitorizare pentru companii”, a mai spus Kerr.

Vezi și: Copilul, reacția dură de după divorț. Radu Leca: Cea mai mare palmă. O formă de răzbunare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel