Copilul, reacția dură de după divorț. Radu Leca: Cea mai mare palmă. O formă de răzbunare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
copilul. FOTO: Freepik
copilul. FOTO: Freepik

Care este modul de răzbunare al copilului față de părintele manipulativ, după divorțul părinților.Psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona Dumitru Popescu vin cu precizări în acest sens.

Divorțul cuplurilor ce au copii poate fi, în cele mai multe cazuri, traumatizant pentru cei mici, care nu vor înțelege nimic din ceea ce se întâmplă în jurul lor. Iar în situația în care unul dintre părinți, din varii motive, nu a dorit să divorțeze, acesta va încerca prin toate modurile să manipuleze atât celălalt partener, cât și copil rezultat din căsătorie.

Psihologul Radu Leca și psihoterapeutul cognitiv comportamental Ramona Dumitru Popescu au încercat să facă puțină lumină în privința cuplurilor cu parteneri manipulativi, dar și cum percep copiii aceste schimbări.

”Mă gândesc că este o răzbunare a manipulatorului. Eu mă răzbun pentru că tu m-ai părăsit, eu îm folosesc toate armele, toate mijloacele, ca să mă răzbun pe tine. Eu te vreau pe tine jos.

Și furia la partenerul manipulativ apare când de fapt vede la celălalt că se ridică din ce în ce mai sus și este tot mai bine.

Și își vede de viață și este ok. Iar copilul tinde să se ducă spre el, că îl vede normal la cap și cu niște comportamente și obiceiuri normale.

Și atunci va aprinde o nouă scânteie. Din punctul meu de vedere este un război care nu se termină niciodată. Nici măcar atunci când copilul crește, face 18 ani, și își vede el de viață. Și atunci se va interveni în război. Va continua.

Nu mai poți să o controlezi pe mami să îl controlezi pe tati”, a declarat psihoterapeutul Ramona Dumitru Popescu în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News.

Vezi și: Copilul, prins în "mrejele" tehnologiei, scăpat de sub control. Leca: Venim și le spunem lucrurile astea. E degeaba. Este o iluzie

Răzbunarea copilului față de părintele manipulativ

”Cea mai mare palmă pe care o poate da un copil ce aparține acestui tip de cuplu războinic, manipulativ și extrem de mincinos este reprezentat de o schimbare, în fapt, după vârsta de 18 ani, în care copilul ce a fost crescut de un părinte biologic, tutore, și un partener al părintelui biologic, prieten, cu care acesta părintele biologic a format o familie, cea mai mare răzbunare a acestui copil este să renunțe la 18 ani la numele din buletin și să intre pe numele lor nou, în așa fel încât se va demonstra faptul că părintele manipulativ a fost degeaba manipulativ și mincinos pentru că astăzi copilul poartă numele altcuiva”, a spus psihologul Radu Leca.

Mai mult decât atât, Radu Leca susține că aceasta este ”o formă de răzbunare”, dar și ”o formă de generare de forță pozitivă” în interiorul unei familii.

”Divorțul reprezintă, din păcate, una dintre cele mai mari traume pe care un copil o poate avea în cazul în care cei doi părinți sunt furioși.

În cazul în care părinții nu sunt furioși, pentru că există și cazuri în care părinții nu sunt furioși...", a spus psihologul Radu Leca.

”Cred că și atunci este o traumă, în cazul în care ei divorțează de comun acord, pentru că în mintea copilului apare ideea aceasta: Ok, și acum eu al cui sunt? Sunt și acolo, și acolo, părinții mei nu mai sunt părinții mei?

Depinde și de vârsta copilului, dar dacă își găsesc pe altcineva poate mai există și acolo un copil sau doi și atunci în mintea copilului apare o nebuloasă”, a completat Ramona Dumitru Popescu.

”Acum să fie clar pentru toată lumea, ca să poți avea un copil care este din punct de vedere emoțional ok și care chiar dacă are un părinte manipulativ poate rămâne ok, într-un singur și unic caz, îți vei reface viața cu un om care are deja un copil sau mai mulți.

Îl vei aduce pe copil în interiorul noii familii, va descoperi noțiunea de familie extinsă cu mai mulți copii, se va regăsi în interiorul discuțiilor cu ceilalți copii și va avea o sentiment de plenitudine și de bunătate și de bine.

Altfel, copilul acesta se va dezvolta pentru o perioadă lungă de timp într-un dictator: Vreau aia, dă-mi aia, vreau, va fi pe dorință, pe a vrea, vreau, vreau, vreau. Asta vei auzi.

Și va fi mereu nemulțumit, permanent nemulțumit, în totalitate”, a subliniat Radu Leca.

Totodată, a menționat psihoterapeutul, în urma observațiilor ”pe caz”, că ”într-o dispută cu un părinte manipulator și celălalt, cum este, am observat că și copilul are tendința să fie manipulator. (...) El va crede că are de câștigat la dublu, vacanțe duble, haine duble, orice dublu, bani de buzunar la pătrat”, a spus Ramona Dumitru Popescu.

Introducerea noului partener în viața copilului, treptată

În contextul refacerii vieții după divorț, în care fiecare dintre părinți își alege un alt partener de viață, psihologul Radu Leca a lansat o întrebare grea legată de ceea ce produc noii parteneri care apar în interiorul ”familiei greu încercate”, în care unul dintre parteneri este manipulativ, cu celălalt, dar și cu cei mici. 

”Hai să luăm cazul care s-a discutat mai puțin în media, în care partenerul manipulativ își ia un partener nou de viață. Ce va aduce în interiorul universului copilului acest nou partener al tatălui sau al mamei manipulative”, a  întrebat Radu Leca.

”Cred că în primă fază va aduce un dezechilibru pentru că este o persoană care intră în universul copilului, copilul nu o cunoaște, nu știe despre acea persoană nimic, nu știe la ce să se aștepte și atunci cred că îl va respinge în primă fază, până când ajunge să îl cunoască.

De aceea cred că pentru a aduce un nou partener în viața copilului nu trebuie ca acest lucru să fie făcut brusc. dacă se va întâmpla brusc copilul va fi șocat”, a spus Ramona Dumitru.

Vezi și: Manipularea, în divorț și după. Radu Leca: Partenerul psihopat, mizerabil din toate punctele de vedere

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel