Te balonezi după ce mănânci căpșuni? Ce boli poate ascunde acest simptom deranjant

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto Unsplash/  autor Natasha Skov
Foto Unsplash/ autor Natasha Skov

Consumul de căpșuni poate aduce unele simptome supărătoare, cum ar fi balonarea și flatulențele. Aparent inofensive, aceste simptome pot ascunde însă o serie de afecțiuni.

Căpșunile sunt un fruct gustos și nutritiv. Cu toate acestea, ele pot provoca tulburări digestive pentru unii. Unele persoane se pot confrunta cu simptome supărătoare în urma consumului de căpșuni, precum balonarea și flatulențele. 

Acestea sunt o sursă bună de vitamina C, antioxidanți și fibre (mai multe despre asta mai târziu), potrivit Academy of Nutrition and Dietetics.

Cu toate acestea, dacă sunt consumate în exces, căpșunile sunt greu de digerat pentru unele persoane, ceea ce poate duce la simptome neplăcute, cum ar fi balonare, flatulențe și stomac deranjat. 

Iată care ar putea fi motivele pentru care căpșunile provoacă balonare:

1. Sunt bogate în fibre

Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea intestinelor noastre. Oamenii mănâncă adesea mai multe fibre pentru a ameliora constipația, iar acest nutrient vă poate ajuta, de asemenea, să mențineți o greutate sănătoasă și să reduceți riscul de afecțiuni diabet și boli de inimă, potrivit Clinicii Mayo.

Căpșunile sunt bogate în fibre - 1 cană de căpșuni conține 3 grame de nutrient.

Consumul mare de fibre poate provoca balonare

Adăugarea prea multor fibre în dieta dvs. poate duce la probleme digestive precum gaze, balonare și crampe.

Potrivit Clinicii Mayo, hidratarea poate fi un remediu pentru balonarea cauzată de consumul excesiv de fructe. Apa poate ajuta organismul să proceseze mai bine fibrele și să minimizeze efectele secundare inconfortabile.

2. Aveți o intoleranță alimentară

Dacă te balonezi de fiecare dată când mănânci căpșuni, este posibil să ai o intoleranță alimentară, adică  organismul tău are dificultăți în a digera anumite ingrediente, potrivit Cleveland Clinic.

Semnele unei intoleranțe alimentare:

Diareea
Gaze
Balonare
Dureri de cap sau migrene
Greață
Stomac deranjat
Arsuri la stomac

Uneori, însă, nu este vorba de o simplă intoleranță la căpșuni. Mai frecvent, oamenii au o intoleranță la zaharurile din fructe - de obicei fructoză și/sau sorbitol.

Conform Kaiser Permanente, simptomele intoleranței la fructoză sau sorbitol sunt:

Gaze
Balonare
Durere abdominală
Diareea

3. Corpul tău nu poate absorbi fructoza

Un alt motiv al balonării ar putea fi malabsorbția fructozei, o afecțiune în care celulele din intestinul subțire nu pot absorbi fructoza în mod corespunzător, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA (NLM).

Fructoza este un zahăr care se găsește în mod natural în căpșuni (alături de alte fructe, sucuri de fructe, unele legume și miere), potrivit Clinicii Mayo. Iar atunci când sistemul tău digestiv nu absoarbe fructoza în mod corespunzător, aceasta poate duce la gaze, diaree și balonare.

Este important să rețineți că malabsorbția fructozei nu este același lucru cu intoleranța la fructoză - malabsorbția este atunci când celulele intestinale nu funcționează corect, conform NLM.

Simptomele malabsorbției fructozei:

Gaze
Balonare
Diareea
Constipație
Dureri de stomac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel