Tehnologia nanoparticulelor ar putea anula boala celiacă
Au fost dezvăluite primele rezultate din Faza a doua a unor studii umane care investighează un nou tratament promițător pentru boala celiacă. Noua tehnologie de nanoparticule s-a dovedit a induce în mod semnif...
Tratamentul implică încapsularea unui alergen specific în interiorul unei nanoparticule biodegradabile. Corpul uman răspunde inofensiv la prezența nanoparticulei, tratându-l ca resturi inofensive și trimițând o celulă imună numită macrofag pentru a o curăța. Macrofagele au fost denumite în mod eufemistic celulele aspiratoare ale corpului, deoarece elimină substanțele străine din organism, notează NewAtlas.
„Celula aspiratoare prezintă alergenul sau antigenul pentru sistemul imunitar într-un mod care spune„ Nu vă faceți griji, de aici aparține ", explică Stephen Miller, care a petrecut ani buni dezvoltând tehnologia la Northwestern University. „Sistemul imunitar își oprește apoi atacul asupra alergenului, iar sistemul imunitar este resetat la normal."
În teorie, tehnologia nanoparticulelor ar putea fi utilizată pentru a trata orice număr de boli autoimune declanșate de antigene specifice cunoscute, dar această primă explorare a tehnologiei s-a concentrat pe boala celiacă. Studiul actual implică încărcarea nanoparticulei cu o moleculă numită gliadină, o proteină esențială în gluten cunoscută pentru a declanșa răspunsuri inflamatorii la pacienții cu boală celiacă.
Acest studiu de faza 2 este mic, implică doar 34 de pacienți, dar oferă primele dovezi de eficacitate la subiecții umani. Tratamentul prospectiv implică două administrări intravenoase ale nanoparticulelor, la o săptămână distanță. La șapte zile după cel de-al doilea tratament, subiecții au fost provocați cu 12 grame (0,4 oz) de gluten pe zi timp de trei zile, și apoi șase grame (0,2 oz) de gluten în fiecare zi pentru următoarele 11 zile. Majoritatea subiecților au tolerat glutenul în urma tratamentului cu nanoparticule, prezentând o reducere impresionantă de 90 la sută a markerilor inflamatori în comparație cu un grup de control netratat.
Tratamentul a primit o denumire Fast Track de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, permițându-i să se deplaseze în mod prompt prin studiile de faza 2 și 3 la om. Compania farmaceutică Takeda a anunțat, de asemenea, o achiziție globală de licență de 420 milioane dolari SUA pentru potențialul tratament, ceea ce semnalează încrederea în eficacitatea acestuia, în ciuda mai multor ani de încercări încă înainte ca tehnologia să se mute în aplicații clinice.
În timp ce această primă implementare a tehnologiei se concentrează pe gluten și boala celiacă, Stephen Miller sugerează că nanoparticula poate fi încărcată cu alți compuși care vizează o serie de afecțiuni autoimune.
„Aceasta este prima demonstrație în care tehnologia funcționează la pacienți", spune Miller. „Am arătat, de asemenea, că putem încapsula mielina în nanoparticule pentru a induce toleranța la respectiva substanță în modele de scleroză multiplă sau să punem o proteină din celulele beta pancreatice pentru a induce toleranța la insulină la diabetul de tip 1".
Sursa: Northwestern University
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Grupa de sânge care te expune la cancer
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Boala de reflux gastroesofagian crește riscul problemelor cardiace acute
Bacteriile intestinale pot provoca boli grave de ficat. Cercetătorii propun tratament inovator
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
5 alimente care te balonează cel mai tare
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
3 alimente comune care pot afecta grav sănătatea ficatului
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
