Tensiunea arterială „normală” ar putea fi prea mare pentru femei: cum explică specialiștii

Angela Sabău / 07 oct 2021 / 15:33
Tensiune
Tensiune

Tensiunea arteirală considerată „normală” la bărbați s-ar putea să nu fie aceeași cu ceea ce se consideră valori „normale” la femei, după ce s-a descoeprit că femeile au un risc de boli cardiovasculare la valori mai mici ale tensiunii arteriale, față de bărbați. 

Un studiu arată că diferențele de sex pot afecta riscurile asupra sănătății legate de tensiunea arterială, dar sunt necesare mai multe informații pentru a confirma rezultatele.

Oamenii de știință se întreabă dacă valorile tensiunii arteriale normale, conform standardelor actuale, ar putea pune în continuare o femeie la un risc mai mare de boli ale inimii și vaselor de sânge.  Un studiu publicat în Circulation sugerează că acest lucru ar putea fi real.

Cercetătorii au descoperit că chiar și o tensiune arterială sistolică „normală” (numărul cel mai ridicat) sub 120 de milimetri de mercur (mm Hg) poate crește riscul unei femei pentru un eveniment cardiovascular - cum ar fi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau necesitatea unei procedura de deschidere a unei artere.

Bărbații, pe de altă parte, nu au atins același nivel de risc mai mare până când tensiunea arterială a atins 130-139 mm Hg, definită ca hipertensiune în stadiul 1.

Acest studiu arată doar o asociere între riscul cardiovascular crescut la presiuni sanguine mai mici la femei, comparativ cu bărbații.

Încă nu este cert dacă o femeie beneficiază, de fapt, de reducerea activă a tensiunii arteriale considerate „normale” la niveluri chiar mai scăzute, spune dr. Randall Zusman, director al Diviziei de hipertensiune a Centrului de inimă al Spitalului General din Massachusetts, afiliat la Harvard.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy