Tensiunea arterială „normală” ar putea fi prea mare pentru femei: cum explică specialiștii

Angela Sabău |
Data publicării:
Tensiune
Tensiune

Tensiunea arteirală considerată „normală” la bărbați s-ar putea să nu fie aceeași cu ceea ce se consideră valori „normale” la femei, după ce s-a descoeprit că femeile au un risc de boli cardiovasculare la valori mai mici ale tensiunii arteriale, față de bărbați. 

Un studiu arată că diferențele de sex pot afecta riscurile asupra sănătății legate de tensiunea arterială, dar sunt necesare mai multe informații pentru a confirma rezultatele.

Oamenii de știință se întreabă dacă valorile tensiunii arteriale normale, conform standardelor actuale, ar putea pune în continuare o femeie la un risc mai mare de boli ale inimii și vaselor de sânge.  Un studiu publicat în Circulation sugerează că acest lucru ar putea fi real.

Cercetătorii au descoperit că chiar și o tensiune arterială sistolică „normală” (numărul cel mai ridicat) sub 120 de milimetri de mercur (mm Hg) poate crește riscul unei femei pentru un eveniment cardiovascular - cum ar fi un atac de cord, un accident vascular cerebral sau necesitatea unei procedura de deschidere a unei artere.

Bărbații, pe de altă parte, nu au atins același nivel de risc mai mare până când tensiunea arterială a atins 130-139 mm Hg, definită ca hipertensiune în stadiul 1.

Acest studiu arată doar o asociere între riscul cardiovascular crescut la presiuni sanguine mai mici la femei, comparativ cu bărbații.

Încă nu este cert dacă o femeie beneficiază, de fapt, de reducerea activă a tensiunii arteriale considerate „normale” la niveluri chiar mai scăzute, spune dr. Randall Zusman, director al Diviziei de hipertensiune a Centrului de inimă al Spitalului General din Massachusetts, afiliat la Harvard.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel