Terapie genică, efecte la pacienți cu risc de orbire

Vlad Manolache |
Data publicării:
Ochi umflați dimineața
Ochi umflați dimineața

Un tratament bazat pe terapie genică a avut rezultate miraculoase în cazul pacienților cu risc de orbire.

Un tratament experimental bazat pe terapia genică a avut ca rezultat îmbunătăţirea vederii pacienţilor diagnosticaţi cu o afecţiune ce provoacă orbirea, relatează luni Press Association.

Tehnica utilizată în cadrul unui studiu clinic ''revoluţionar'' a prevenit pierderea vederii la doisprezece dintre cei paisprezece participanţi fără complicaţii.

Vederea mai multor pacienţi s-a îmbunătăţit, iar şase dintre aceştia au reuşit să identifice peste cinci litere în cadrul testelor de vedere.

Subiecţii au fost monitorizaţi până la cinci ani. În această perioadă abilităţile vizuale s-au menţinut la doar la un sfert dintre ochii pacienţilor care nu au fost trataţi.

Toţi participanţii au fost diagnosticaţi cu o boală moştenită genetic numită coroideremie, care conduce progresiv la cecitate.

Îmbunătățirea "s-au menţinut cât timp am monitorizat aceşti pacienţi"

Boala, care afectează cu preponderenţă bărbaţii, este cauzată de pierderea treptată a celulelor sensibile la lumină ale ochiului.

Fiecărui pacient participant la studiul clinic i-a fost inoculat în spatele ochiului un virus inofensiv purtător al unei gene lipsă.

''Îmbunătăţirea vederii observată în cadrul rezultatelor preliminare s-au menţinut cât timp am monitorizat aceşti pacienţi şi la câţiva dintre cei care au beneficiat de injecţie, în cadrul terapiei genice, în urmă cu peste cinci ani'', a declarat Robert MacLaren de la Spitalul de Oftalmologie Oxford. ''Studiul clinic a schimbat în mod considerabil viaţa acestora'', a menţionat cercetătorul.

"Misiunea noastră este de a finanţa cercetarea ce va stopa pierderea vederii"

Studiu clinic pilot modest, descris în jurnalul ştiinţific Nature Medicine, a bătătorit calea pentru o cercetare cu o amploare mult mai mare, desfăşurată în prezent, în care sunt implicaţi peste o sută de pacienţi din nouă ţări europene şi din America de Nord.

Terapia genică este utilizată pentru tratarea afecţiunilor moştenite printr-o tehnică de reparare a ADN-ului. Metoda folosită în mod obişnuit constă în inserarea în corpul pacientului a unui virus modificat genetic ce are misiunea de a ''infecta'' organismului cu versiunea ''corectă'' a unei gene.

''Toate studiile revoluţionare sunt umerii altora. Misiunea noastră este de a finanţa cercetarea ce va stopa pierderea vederii şi suntem încântaţi că facem parte din această realizare cu beneficii imense în viitor'', a declarat dr. Neil Ebenezer, director al departamentului de cercetare din cadrul organizaţiei caritabile britanice Fight For Sight.

''Această tehnică ar putea transforma modul în care tratăm bolile şi ar putea avea o largă aplicabilitate în cazul unei game largi de afecţiuni'', a adăugat Ebenezer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel