Test de sânge care arată dacă școlarii dorm suficient cât să fie sănătoși

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Copil și câine
Copil și câine

Dorm copiii de vârstă școlară sau adolescenții suficient de mult cât să fie sănătoși? Un simplu test de sânge ar putea să ne dea răspunsul exact

Un simplu test de sânge ar putea oferi o măsură fiabilă pentru a afla dacă micuții dorm suficient - ceea ce este, de asemenea, un marker pentru sănătatea generală, deoarece somnul afectează susceptibilitatea la multe boli – arată o nouă cercetare publicată astăzi în jurnalul Experimental Physiology.

Se știe că somnul este esențial pentru sănătatea copiilor și că durata de somn insuficientă este asociată cu rezultatele negative ale sănătății, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. La om, durata somnului și calitatea acestuia sunt influențate de factori genetici, de mediu și sociali.

Cercetătorii de la Institutul de Științe Alimentare al Consiliului Național de Cercetări din Italia au studiat copiii și adolescenții cu greutate normală (pe baza indicelui de masă corporală) din opt țări europene (Spania, Italia, Cipru, Germania, Belgia, Estonia, Ungaria și Suedia) care fie aveau un somn scurt fie un somn normal, conform auto-raportării.

Cât ar trebui să doarmă copiii și adolescenții

Categoria cu somn scurt a inclus copiii care dorm mai puțin de 9 ore pe zi și adolescenții care dorm mai puțin de 8 ore pe zi. Categoria cu somn normal a inclus copiii care dorm cel puțin 9 ore pe zi și adolescenții care dorm cel puțin 8 ore pe zi.

Cercetătorii s-au uitat la microARN-urile din sângele lor, acele molecule mici de acid ribonucleic care influențează care dintre genele noastre sunt activate, și au descoperit că anumite microARN au niveluri semnificativ diferite în funcție de cât de mult dorm copiii. Cercetătorii au luat în considerare țara de origine, vârsta, sexul, statutul pubertal, timpul mediu zilnic petrecut în fața dispozitivelor electronice și cel mai înalt nivel educațional al părinților, arătând că niciunul dintre acești factori nu a afectat nivelurile de microARN.

Aceste rezultate ar putea constitui baza unui test care ar putea servi nu numai pentru evaluarea igienei somnului, dar și pentru a determina susceptibilitatea la o serie de condiții de sănătate. În loc să ne bazăm pe auto-raportare, întrucât nu ne amintim deseori cât am dormit după câteva zile, acest test de sânge ar putea oferi o valoare mai fiabilă.

„Constatările noastre arată pentru prima dată că durata somnului reflectă profilul microRNA-urilor circulante specifice la copiii de vârstă școlară și la adolescenți. Acest lucru ar putea permite clinicienilor să stabilească cu ușurință dacă acești copii dorm suficient, folosind un simplu test de sânge, care poate fi folosit și legat de alte aspecte ale sănătății lor", a arătat Fabio Laura, unul dintre autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel