Teste TBC pentru 20.000 de oameni la E-DETECT TB

Dana Lascu |
Data publicării:
Caravana TBC
Caravana TBC
Radiologie
Radiologie
  • Caravana TBC
  • Radiologie

Aproximativ 20.000 de persoane vor beneficia de screening al tuberculozei cu ajutorul unei unităţi medicale mobile care este prima dintr-o serie de 4 care vor traversa România în cadrul campaniei de depistare activă a acestei maladii, parte a proiectului E-DETECT TB.

Prima unitate modilă de screening al tuberculozei, din cadrul campaniei de depistare activă a acestei maladii, parte a proiectului E-DETECT TB, a fost lansată marți, la București. Anul viitor vor mai veni încă 3 astfel de caravane, care vor parcurge țara pentru a testa activ populația la risc.

În această primă etapă pilot, „campania de screening activ urmează să acopere aproximativ 20.000 de persoane din categoriile de risc, cu posibilitatea de extindere până la 25.000 de beneficiari. Examinările vor fi realizate cu ajutorul unei unități medicale mobile, dotate cu echipament imagistic și de diagnostic molecular, de către specialiști din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta", cu sprijinul Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei din România", a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta" și vicepreședinte al Comisiei de pneumologie a Ministerului Sănătății.

Se întreaptă spre grupurile vulnerabile

Potrivit acesteia, caravana E-DETECT TB urmărește depistarea activă a TB în grupurile de populație vulnerabilă, care includ: persoane private de libertate, persoane fără adăpost, populația romă, utilizatorii de droguri, populații foarte sărace, cu acces limitat la asistență medicală.

E-DETECT TB urmărește depistarea activă a TB, în grupurile de populație vulnerabilă, care includ: deținuți, persoane fără adăpost, Rroma, utilizatori de droguri, populații foarte sărace, cu acces limitat la asistență medicală.

În aceste categorii, incidența TB este de până la 7.5 ori mai mare decât media înregistrată în populație, per total:

- Populațiile sărace la care accesul la asistență medicală este limitat, sunt o categorie vulnerabilă în fața tuberculozei, pentru că sunt aflate la depărtare față de unități medicale specializate.

- Persoanele fără adăpost, care trăiesc într-o sărăcie extremă, în condiții de trai insalubre, fără măsuri de igienă și fără acces la servicii medicale și sociale, reprezintă o grupă neinvestigată în ceea ce privește riscul de dezvoltare a tuberculozei.

- La populația romă, conform datelor Departamentului de supraveghere epidemiologică, incidența tuberculozei este de aproximativ 2.5 ori mai mare decât în populația generală.

- În 2017, în rețeaua penitenciarelor au fost raportate 105 cazuri noi și recidive de tuberculoză, ceea ce reprezintă o incidență de aproximativ 7.5 ori mai mare față de populația generală.

Problematica TB este una complexă, care privește personalul medical implicat, persoanele afectate, autoritățile, dar și comunitatea în ansamblul ei, deoarece vorbim despre o afecțiune cu un puternic impact în sănătatea publică. Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" este implicat cu responsabilitate în derularea strategiilor și politicilor de sănătate, realizate de către Ministerul Sănătății sau aliniate inițiativelor Organizației Mondiale a Sănătății, ale ONU sau ale altor organisme naționale sau internaționale în privința problematicii TB, deoarece dispunem de o resursă umană bine pregătită în managementul pacientului cu tuberculoză și tuberculoză multidrog-rezistentă", a mai spus dr. Beatrice Mahler.

Cum se vor face testele și cine le interpretează

Testările includ examene radiologice și examene de spută în rândul populațiilor vizate, astfel:

- Primul pas îl reprezintă completarea unui chestionar medical, la intrarea persoanei care va fi examinate în unitatea medicală mobilă și înregistrarea datelor medicale și socio-demografice.

- Apoi, se trece la efectuarea unei radiografii pulmonare, care este transmisă printr-un sistem de telemedicină către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta", unde un specialist pneumolog din cadrul proiectului va analiza rezultatul imagistic; în paralel se va face o altă interpretare de către un medic din partea partenerului din Olanda - KNCV Tuberculosis Foundation.

- La suspecții de TBC identificați în urma anamnezei, la care rezultatul radiografiei este anormal, urmează recoltarea sputei pentru efectuarea investigației bacteriologice. Pentru examenul de spută, unitatea medicală mobilă este dotată cu un sistem de diagnostic automatizat avansat, care poate identifica ADN-ul complexului Mycobacterium tuberculosis (MTB) și rezistența la unul dintre antibioticele utilizate în tratamentul TBC.

- Pacienții depistați cu TBC vor intra ulterior într-un program de tratament complet și de monitorizare (inclusiv prin intervenții de creștere a aderenței la tratament), conform recomandărilor naționale referitoare la controlul TBC.

Campioni la numărul de cazuri de TBC

La nivelul anului 2016, incidența tuberculozei în România era de cinci ori mai mare decât media UE.

Implementarea strategiilor de control al TB necesită, pe lângă o infrastructură de diagnostic și tratament modernă, specialiști foarte bine pregătiți. La acest capitol, Societatea Română de Pneumologie a dezvoltat și continuă să dezvolte programe de educație medicală axate pe promovarea aplicării în România a celor mai moderne mijloace de diagnostic și tratament din practica medicală a tuberculozei și pe îmbunătățirea managementului tuberculozei, cu beneficii asupra calității vieții persoanelor afectate", a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Proiectul E-DETECT TB este derulat la nivel european în țări precum Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România, Suedia și include mai multe componente: diagnosticarea activă (România, Bulgaria), detectarea, prevenirea și tratamentul TB în rândul migranților (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidența cazurilor de tuberculoză latentă și activă în Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia). Programul este cofinanțat de Comisia Europeană, prin Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente.

În România, E-DETECT TB este implementat de o echipă de specialiști ai Institutului „Marius Nasta", cu sprijinul Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei. Valoarea totală a proiectului, în țara noastră, este de 970.449 euro și este cofinanțat de Ministerul Sănătății, care a alocat 612.069 de euro.

În țara noastră, în fiecare an, aproximativ 1.000 de oameni mor din cauza TB și alți în jur de 16.000 se îmbolnăvesc de TB, cei mai mulți din rândul populației tinere și active. La nivelul anului 2016, incidența tuberculozei în România era de cinci ori mai mare decât media UE: 20% din totalul cazurilor raportate în UE sunt atribuite României, în condițiile în care deține doar 4% din populația UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel