Testul ceasului, diagnostic pentru Alzheimer. Leca, explicație. Cum știi dacă ai probleme vizibile de memorie: Ia o foaie de hârtie și un creion

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
testul ceasului, diagnostic pentru Alzheimer - FOTO: Freepick
testul ceasului, diagnostic pentru Alzheimer - FOTO: Freepick

Testul ceasului are ca scop evaluarea deteriorării cognitive a pacienților și de a diagnostica posibilele tulburări neurologice și psihiatrice.

Testul ceasului a fost utilizat pentru prima dată în 1953 și este unul dintre cele mai frecvente teste utilizate pentru a identifica Alzheimer precoce sau alte forme de demență.

Psihologii folosesc testul ceasului pentru a identifica declinul cognitiv al unei persoane. Am discutat cu Radu Leca, psiholog, pentru a afla în ce constă testul ceasului și care sunt observațiile pe care medicii le fac în urma acestei evaluări cognitive a pacienților.

”Când avem de-a face cu o îngrămădire a cifrelor într-o zonă, atunci subiectul are probleme mari în direcția de concentrare, iar prezența bolii de tip Alzheimer este vizibilă. Există persoane care nu recunosc cifrele ca poziție, de exemplu 11 îl înlocuiește pe 1 și 1 înlocuiește cifra 6. Atunci subiectul încă poate fi ajutat.

Există acest test al ceasului și ne arată tot felul de valori schimbate din punct de vedere psiho-emoțional în interiorul unui om bolnav, afectat care are probleme vizibile de memorie.

De exemplu, știm că în Țările Nordice, în interiorul a tot ceea ce înseamnă politică de îngrijirea vârstnicilor este obligatoriu acest test la fiecare 3, 6 sau 12 luni. Este vorba de persoanele trecute de 65 de ani, chiar dacă nu sunt confirmate cu Alzheimer”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, Radu Leca, psiholog.

Vezi și: Roctavian, prima terapie genică pentru hemofilia A. Tratamentul a fost aprobat de Comisia Europeană

psiholog Radu Leca - FOTO: Facebook

Ce ai nevoie pentru testul ceasului

Sunt doi pași importanți care trebuie parcurși în cadrul acestui test. În cele ce urmează, Radu Leca ne explică în ce constă testul.

”Ai nevoie de o foaie de hârtie A4 și un creion. Trebuie să îi spunem în felul următor vârstnicului:

Aici pe masă aveți o foaie de hârtie și un creion. Trebuie să îi arăți cu degetul atât creionul cât și hârtia. Vă rog să desenați cadranului unui ceas și să plasați corect orele. Apoi vezi ce face.

De exemplu, există mai multe posibilități: cadranul poate să fie rotund, dar mulți bătrâni îl percep ca fiind oval sau pătrat. Limbile ceasului pot apărea în locul orei. Adică știm sigur că unii vârstnici, în continuare au la mână ceas cu limbă, nu ceas cu cifre.

12 cifre trebuie să arate orele, dar pot fi linii despărțitoare, pot fi scrise și cifrele

Pasul 2 e foarte interesant

La pasul 2 avem următoarele seturi de instrucțiuni:

Cu multă răbdare trebuie să îi spunem să plaseze limbile ceasului în așa fel încât să arate 12:15. În acest tip de etapă se poate folosi chiar și un ceas uriaș de perete, pe care persoana testată poate mișca în sus și în jos limbile ceasului.

Se acordă un punct pentru pasul 1 și un punct pentru pasul 2.

Să discutăm despre forma modificată a testului

Pasul 1 – se repetă și se spune să deseneze orele și limbile ceasului. Subiectul este vizualizat de psiholog. Poate desena cadranul? Da sau nu

Poate desena limbile ceasului? Da sau nu

Poate desena orele? Da sau nu

După care, capacitatea de înțelegere. Îi mai explici o dată, de două ori, de trei ori.

Memoria. Îi spui 12:15, el pune la 12:10, 12:05

Vom observa tipul de iritare pe care pacientul îl are. S-a iritat, s-a enervat? A avut emoții negative? A trântit, a rupt foaia, a rupt pixul? A fost motivat să scrie? Limbajul și alte aspect psihologice au fost create? A înjurat, a blestemat, a etichetat?

În funcție de asta urmează pasul 2 care este super relevant pentru diagnostic. Îi spui: Te rog să plasezi ceasul la 12:15 și vezi dacă poate. Unii nu pot să facă asta. Dacă nu pot, înseamnă că au o problemă să trebuie să se adreseze unui specialist care să îl ajute, să îl îndrepte către un psihiatru, să îi confere posibilitatea să evolueze”, a mai explicat Radu Leca.

Vezi și: Insuficiența cardiacă și călătoriile, sfaturi. Medic: Există câteva lucruri suplimentare de luat în considerare

Desen - FOTO: Freepick@ DC Studio

Testul ceasului poate evalua un deficit cognitiv

Acest test a fost dezvoltat și aplicat pentru prima dată în 1953. Acesta a căutat să evalueze apraxia constructivă (comună în demență) și, de asemenea, să identifice amploarea leziunilor cortexului parietal.

Încetul cu încetul, când oamenii au început să vadă cât de eficient este, a devenit un instrument esențial în diagnosticarea deteriorării cognitive. În special asociate cu primele faze ale bolii Alzheimer.

Rezultatele acestui test de ceas pot face lumină asupra a tot felul de afecțiuni medicale diferite, deficiențe sau leziuni cerebrale. Expertul poate lua în considerare, de asemenea, dacă numerele sunt în interiorul sau în afara sferei, dacă sunt doar pe o parte sau dacă există prea multe numere.

Persoanele cu tulburări schizofrenice, de exemplu, au de obicei o obsesie pentru marcarea fiecărui minut pe fața ceasului. Desenele lor sunt de obicei destul de bizare, pestrițe și aproape neinteligibile.

Există până la 15 moduri diferite de a înscrie testul de desenare a ceasului. Unele metode sunt complexe și vor acorda până la 10, 15 sau 20 de puncte în funcție de corectitudinea secvenței de numere, plasarea numerelor și plasarea mâinilor.

Erori precum numerele lipsă,secvența greșită de numere sau timpul incorect pot, de asemenea, să ia în considerare interpretarea. Chiar și refuzul de a desena un ceas poate fi interpretat ca un semn de demență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel