Testul Papanicolau, indicații. Depistează modificările precanceroase cu 4-5 ani înainte. Nu este deloc dureros

Sonia Baciu |
Data publicării:
testul papanicolau indicatii. FOTO: Freepik @stefamerpik
testul papanicolau indicatii. FOTO: Freepik @stefamerpik

Testul Papanicolau este examenul care stabilește foarte precoce apariția cancerului de col uterin. De la ce vârstă este recomandată examinarea și cu ce frecvență.

Testul Papanicolau este un examen care stabilește foarte precoce apariția cancerului de col uterin, care este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor și care apare adesea între 35 și 50 de ani.

”Este un tip de cancer care are modificări precanceroase care pot fi depistate din timp și aceste modificări precanceroase pot fi diagnosticate prin acest examen Babeș-Papanicolau”, a explicat dr. Cătălin Haiduc, medic primar obstetrică-ginecologie, la Vorbește lumea de la Pro TV.

În ceea ce privește recoltarea probei pentru acest test, lucrurile sunt simple, susține medicul. ”Practic este ca și la un consult banal, medicul însă recoltează într-un recipient câteva celule, printr-o ușoară zgâriere a epiteliului de pe colul uterin, iar zgârierea nu este deloc dureroasă”, a spus medicul subliniind că ”pacienta nu simte nimic în afară de consultul ginecologic”. Aceste explicații ale medicului sunt menite să încurajeze pacientele să își facă testul Papanicolau.

Testul Papanicolau, pregătirea pacientei

Pregătirea pacientei pentru efectuarea acestui test include:

- o perioadă de abstinență sexuală de aproximativ 48 de ore

- fără utilizarea de medicamente sau substanțe administrate intravaginal în cele două zile.

Legat de perioada cea mai indicată pentru efectuarea acestui test, medicul afirmă că ”ideal este să fie făcută la jumătatea ciclului menstrual, dar. dacă pacienta nu are timp sau are un program care nu-i permite, el poate fi recoltat oricând în afara perioadei de sângerare menstruală”.

Testul Papanicolau, până la 65 de ani, anual

”Ne gândim la cancerul de col uterin. El are modificări precanceroase care îl preced, practic apar aceste modificări cu 4-5 ani înainte de apariția cancerului. Ori, examenul Papanicolau identifică aceste celule care sunt modificate și care în timp ar putea duce la apariția cancerului de col uterin”, a mai spus medicul, care a adăugat că frecvența acestui test să fie la un an de zile, până la 65 de ani, iar după această vârstă, o dată la trei ani este suficient, mai ales că după 50 de ani riscurile scad semnificativ.

”Ideal este ca orice femeie, între 20 de ani, sau imediat după debutul vieții sexuale, până la 65 de ani să facă acest examen anual. Mesajul pe care ar trebui să îl aibă toate pacientele este că o dată pe an este bine să facă acest examen Papanicolau. Bine-înțeles, acest lucru poate să fie modelat în funcție de alte teste conexe pe care ar putea să le facă și aici revin și la examenul HPV. HPV este virusul care duce, în timp, la apariția cancerului de col uterin.

Vezi și: Cancerul de col uterin, cauze, simptome și tratament. Cioflan: Vârsta este din ce în ce mai tânără

Pacientele care fac și acest examen HPV și au un HPV negativ și un examen Papanicolau normal, ar putea să facă testul PAP o dată la doi ani”, a mai spus medicul.

Cancerul de col uterin, la 15% dintre pacientele cu HPV

Mai mult decât atât, dr. Haiduc a subliniat că prezența virusului HPV nu înseamnă că acesta va și duce la cancerul de col uterin.

”Acest virus are potențialul de a conduce la cancer, sunt însă foarte multe paciente, poate aproximativ 85%, care nu vor dezvolta leziuni precanceroase și nici cancere, în timp, chiar dacă sunt purtătoarele acestui virus.

Foarte multe dintre paciente sunt speriate în momentul în care constată că au acest virus. Sperietura este bună, practic, ele însă nu trebuie să își facă griji că dacă au HPV vor și ajunge obligatoriu la cancer, dar va trebui să aibă o atenție specială și să trateze eventualele leziuni care ar putea să apară din cauza virusului”, a mai spus medicul.

PRIMA vizită la GINECOLOG. De la ce vârstă este recomandată

Prima vizită la ginecolog. De la ce vârstă este recomandată și care sunt beneficiile sale. 

"Măcar în jurul vârstei de 18 ani sau în momentul în care femeia plănuiește să-și înceapă viața sexuală. Atunci ar trebui să mergem pentru prima dată la medic. Ideal este să ne creăm o relație medic-pacient care să ne permită să discutăm destul de lejer despre anumite lucruri care nu sunt confortabile: debutul vieții sexuale, metodele de prevenție ale bolilor cu transmitere sexuală, modificările caracteristicilor secrețiilor vaginale, menstruația”, a explicat medicul Anca Sultan, invitată în emisiunea ”Vorbește lumea” de la ProTV.

Medicul Anca Sultan a subliniat că de la medicul ginecolog se pot afla lucruri foarte importante legate de modificările prin care organismul unei femei trece, de la modificări ale organelor interne, externe, sânilor, caracterul menstruației, dar și pentru că de la acesta se pot primi cele mai bune sfaturi legate de contracepție sau de prevenția bolilor cu transmitere sexuală.   

De asemenea, medicul a precizat în ce constă ”prima vizită” la ginecolog. ”La pacientele tinere, controlul ginecologic anual presupune discuția cu medicul, examenul clinic pelvin, examen senologic, testarea pentru cancerul de col uterin (testul Babeș-Papanicolau), care se poate face dacă pacienta are mai mult de un an de la începerea vieții sexuale, screeningul bolilor cu transmitere sexuală – micoplasma, chlamydia, gonoreea și altele, asta dacă pacienta este activ sexual și are mai mulți parteneri”, a mai spus medicul, subliniind că în ultima vreme, pacientele își încep viața sexuală destul de devreme. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Creierul, afectat de schimbarea sezonului. Cum ne influențează iarna modul în care gândim

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel