Creierul, afectat de schimbarea sezonului. Cum ne influențează iarna modul în care gândim

Monika Baciu |
Data publicării:
creierul - FOTO: Freepik@Phantomaticvfx
creierul - FOTO: Freepik@Phantomaticvfx

Creierul este afectat de schimbarea anotimpului. Medicii explică ce se întâmplă în creierul nostru în timpul iernii.

Creierul se adaptează la schimbările de sezon. În timpul iernii, apar unele modificări ale creierului care ne pot afecta starea de spirit. Pe măsură ce mediul se modifică, apar noi factori de stres la care creierul trebuie să reacţioneze, cum ar fi mai puțină lumină solară sau vreme nefavorabilă, explică neurologul dr. Jenny Barnett.

Uneori, aceste reacții se pot manifesta drept tulburare afectivă sezonieră, o afecțiune comună în care schimbarea anotimpurilor (în special de la cald și luminos la rece și întunecat) afectează starea de spirit.

”Cu o scădere a nivelului de lumină naturală a soarelui și rutinele noastre generale inversate, corpurile noastre ajung să producă mai puțin din hormonul care reglează starea de spirit, numit serotonină”, explică dr. Barnett.

Când nivelurile de serotonină sunt scăzute, creierul metabolizează mai repede ceea ce are, ceea ce duce la un dezechilibru de substanțe chimice care poate îngreuna reglarea emoțiilor. Acest lucru duce la niveluri mai ridicate de anxietate și sentimente de depresie, care îi pot afecta drastic pe cei cu afecțiuni ale creierului sau ale dispoziției”, spune dr. Barnet, potrivit Huffington Post.

Vezi și: Mălaiul, sursă importantă de Zinc. Ce alte beneficii mai are

Creierul și schimbările din timpul iernii

Iarna apar modificări în creier care nu numai că pot influența starea de spirit, dar pot influența și capacitatea de a îndeplini sarcini dificile.

„Creierul abordează sarcinile diferit. Într-un studiu în care voluntarii au fost ținuți într-un mediu fără nicio indicație a anotimpului timp de 4,5 zile, oamenii de știință au descoperit că performanța la provocările cognitive variază în funcție de anotimp, chiar dacă fiecare aspect al mediului și comportamentul participanților au fost păstrate la fel.

Studiul a arătat că oamenii au performanțe mai bune la sarcinile cognitive vara și mai proaste iarna, cu o mai mare activare a creierului în mijlocul verii și mai puțin în mijlocul iernii. Acest lucru sugerează că creierul nostru fie are resurse diferite disponibile în timpul diferitelor anotimpuri, fie trebuie să utilizeze metode diferite pentru a îndeplini aceeași sarcină în diferite anotimpuri”, spune dr. Barnett.

Sănătatea creierului poate fi menținută prin alimentație

Creierul are nevoie de o nutriție adecvată pentru a funcționa, așa că dr. Barnett recomandă ridicarea nivelului de vitamina D, B12 și acid folic în timpul lunilor de iarnă.

”Vitamina B12 poate fi găsită în alimente precum carnea, peștele, brânza și ouăle, așa că pentru cei care urmează o dietă vegană, discutați cu medicul dumneavoastră despre un supliment. Pentru acid folic, umpleți farfuria cu legume cu frunze verzi, broccoli, fasole și leguminoase și avocado”, explică ea.

Vezi și: Alzheimer, diagnostic prin teste de sânge. Boala poate fi depistată cu ani înaintea primelor simptome

Somnul, esențial pentru sănătatea creierului

Dr. Barnett adaugă că respectarea unei rutine bune de somn și participarea la activități va fi, de asemenea, de ajutor. S-ar putea să doriți, de asemenea, să luați în considerare terapia cu lumină, în care o cutie cu lumină este folosită la prima oră a dimineții pentru a simula lumina soarelui.

Schimbările de sezon, stres pentru organism

Iarna zilele sunt scurte, iar întunericul este regula. Cu mai puține ore de zi, oamenii ajung adesea la birou înainte ca soarele să răsară și să plece după ce apune. În unele părți ale țării, oamenii duc o luptă zilnică împotriva frigului răcoros, iar în altele sunt întâmpinați în majoritatea dimineților de ploi neîncetate.

De ani de zile, oamenii de știință știau că melatonina a fost un jucător cheie în modelele sezoniere de comportament animal; gâștele zboară spre sud în timpul iernii și urșii hibernează din cauza - cel puțin parțial - nivelurilor ridicate de melatonină din organism. Iar oamenii de știință știau că lumina a afectat producția de melatonină. Deoarece melatonina este produs numai în absența luminii (pe timp de noapte), zile mai lungi de vară a însemnat melatonina mai puțin fiind produse, notează Healthline

Pe același principiu se adaptează și organismul uman. În timpul sezonului rece, când zilele sunt scurte și nopțile sunt lungi, vrem să dormim târziu și să ne ridicăm când vine soarele - acesta este răspunsul nostru fizic natural la lumină scăzută. Dar nu putem; pentru cei mai mulți dintre noi zilele noastre încep la ora 8 dimineața și merg până la ora 17 sau 18, indiferent dacă ne place sau nu. Și pentru unii oameni, acest lucru provoacă depresie severă. 

Vezi și: Boala silențioasă de care a suferit actrița Kirstie Alley. La ce semne discrete trebuie să fii atent

Schimbarea anotimpului – afecțiuni medicale

Riscul de a face gripă sezonieră: Aceasta este cea mai frecventă infecție cauzată de o serie de virusuri care înfloresc pe vreme rece și afectează sistemul respirator al corpului uman. Unele dintre simptomele comune sunt dureri în gât, febră, dureri de corp, frisoane.

”Schimbările sezoniere afectează apă potabilă și lanțul alimentar, ducând la boli diareice și malnutriție. Infecțiile transmise de țânțari , cum ar fi malaria și dengue, sunt afectate de schimbările meteorologice", a mai adauăgat dr. Rohini Kelkar.

Afețiuni ale glandei tiroide. Temperatura fluctuantă în timpul diferitelor sezoane determină modificări ale nivelurilor hormonilor tiroidieni.

Oboseală și amețeli: Unii oameni se pot confrunta cu oboseală și amețeli din cauza malnutriției și a deficiențelor nutriționale și, uneori, din cauza stresului termic. Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce se adaptează la temperaturi mai scăzute, organismul are nevoie de energie suplimentară pentru a menține temperatura corpului.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel