Top 10 plante medicinale pe care trebuie să le ai în casa ta

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
top 10 plante medicinale foto:freepik
top 10 plante medicinale foto:freepik

Top 10 plante medicinale pe care TREBUIE să le ai în casa ta.

Plantele medicinale au fost folosite de secole pentru tratarea diferitelor afecțiuni și pentru menținerea stării de sănătate. Având câteva plante medicinale în propria casă, poate fi o modalitate excelentă de a avea la îndemână soluții naturale pentru diverse probleme de sănătate. 

1. Mușețelul are proprietăți antiinflamatorii, antispastice și calmante. Ceaiul de mușețel poate calma problemele digestive și poate ameliora simptomele de anxietate și insomnie. Preparatele de mușețel sunt utilizate în mod obișnuit pentru multe afecțiuni, cum ar fi inflamații, spasme musculare, tulburări menstruale, insomnie, ulcere, răni, tulburări gastro-intestinale, dureri reumatice și hemoroizi. Uleiurile esențiale de mușețel sunt utilizate pe scară largă în cosmetică și aromoterapie.

Vezi și: Enterocolita: simptome, cauze, tratament. Ce trebuie să faci pentru a preveni această afecțiune

2. Menta are efecte de relaxare și poate ajuta la ameliorarea durerilor de stomac. Ceaiul de mentă poate ajuta la reducerea grețurilor, indigestiei și flatulenței. Uleiul esențial de mentă poate fi utilizat pentru a ameliora durerile de cap și a deschide căile respiratorii.

Mamele care alăptează se confruntă în mod obișnuit cu mameloane dureroase și crăpate, ceea ce poate face ca alăptarea să fie dificilă.

În aceste studii, mamele care alăptează au aplicat diferite forme de mentă în zona din jurul mamelonului, după fiecare alăptare. De obicei, foloseau un ulei esențial ca atare sau amestecat cu gel sau apă.

3. Aloe Vera are proprietăți antiinflamatorii și de vindecare a pielii. Gelul de aloe vera poate fi aplicat pe răni minore, arsuri sau iritații ale pielii. Ajută la calmarea și la hidratarea pielii.

De asemenea, cariile dentare și bolile gingiilor sunt probleme de sănătate foarte frecvente, iar una dintre cele mai bune modalități de a preveni aceste afecțiuni este reducerea acumulării de bacterii pe dinți.

4. Lavanda are efecte relaxante și poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății. Uleiul esențial de lavandă poate fi utilizat în aromaterapie pentru a contribui la relaxare și un somn odihnitor. De asemenea, poate fi aplicat pe piele pentru a ameliora iritațiile. Ajută la starea de spirit, anxietate și depresie și ameliorează durerile menstruale.  

5. Ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la ameliorarea grețurilor. Rădăcina de ghimbir poate fi folosită pentru a prepara ceai sau poate fi adăugată în diferite preparate culinare. Este benefică în cazul răcelilor, indigestiei și inflamațiilor. Ghimbirul poate crește nivelul de serotonină și dopamină. Ghimbirul ar putea oferi, de asemenea, beneficii pentru anxietate, depresie, demență, boala Alzheimer și tulburarea de stres post-traumatic. 

6. Rozmarinul are proprietăți antioxidante și poate îmbunătăți circulația sângelui. Uleiul esențial de rozmarin poate fi utilizat pentru a stimula concentrarea și memoria. De asemenea, este folosit în produsele cosmetice pentru îngrijirea părului și a pielii. Rozmarinul este o sursă bogată de antioxidanți și compuși antiinflamatori, despre care se crede că ajută la întărirea sistemului imunitar și la îmbunătățirea circulației sângelui. .

7. Echinaceea stimulează sistemul imunitar și poate ajuta la combaterea răcelilor.Suplimentele cu echinaceea sunt utilizate pentru a sprijini imunitatea în perioadele de infecții respiratorii. Poate fi utilizată sub formă de ceai sau capsule.

8. Gălbenelele au proprietăți antiseptice și vindecătoare pentru piele. Uleiul de calendula poate fi aplicat pe piele pentru a trata arsurile, rănile minore și iritațiile. De asemenea, este folosit în produse cosmetice pentru îngrijirea pielii.

9. Mușețelul german are proprietăți antiinflamatorii și sedative. Ceaiul de mușețel german poate calma durerile menstruale, crampele și disconfortul gastrointestinal. Este utilizat și pentru a îmbunătăți digestia.

10. Salvia are proprietăți antimicrobiene și poate ajuta la gestionarea transpirației excesive. Ceaiul de salvie este utilizat pentru a ameliora simptomele menopauzei, a trata infecțiile gâtului și a reduce transpirația excesivă. Uleiul esențial de salvie are beneficii pentru sănătatea orală și respiratorie.

Vezi și: Ceaiul care combate depresia. Se regăsește în toate gospodăriile românești

Asigură-te că ești informat în privința utilizării corecte a acestor plante medicinale și consultă un specialist înainte de a le utiliza pentru a trata afecțiuni medicale specifice. Utilizarea responsabilă și cunoașterea detaliată a fiecărei plante pot aduce multiple beneficii sănătății tale.

Este important să fii informat și să consulți un specialist înainte de a utiliza plante medicinale, în special dacă ai afecțiuni medicale preexistente sau ești gravidă. De asemenea, asigură-te că obții plante medicinale din surse de încredere sau le cultivi în mod organic în propria grădină sau pe balcon. Plantele medicinale pot aduce multiple beneficii sănătății tale, dar trebuie utilizate cu responsabilitate și cunoștință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel