Tot mai mulți români diagnosticați cu HIV în ultimii 3 ani. Dr. Marinescu: Este o creştere care înseamnă cel puţin 20-30%

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
tot mai multi romani diagnosticati cu hiv. FOTO: Freepik @doomu
tot mai multi romani diagnosticati cu hiv. FOTO: Freepik @doomu

Creștere alarmantă a numărului de persoane diagnosticate cu HIV/SIDA în ultimii 3 ani, în pandemie.

Pandemia de coronavirus și-a lăsat amprenta asupra stării de sănătate cu mult mai mult decât ne putem imagina. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a declarat pentru News.ro că toți mai mulți pacienți sunt diagnosticați în această perioadă cu HIV/SIDA, cu 20-30 % mai mulţi faţă de anii de dinainte de pandemie, mulţi dintre ei fiind tineri.

De altfel, specialistul în boli infecțioase susține că această creștere poate fi pusă pe seama numărului tot mai mare de oameni care folosesc drogurile injectabile.

”Cred că nu greşim dacă spunem că este un fenomen care este legat de momentul actual al pandemiei. Nu aş spune post pandemie pentru că suntem încă în pandemie. Din păcate, cei aproape 3 ani înseamnă printre altele şi subdiagnosticarea pentru infecţiile HIV/SIDA, în mod real, ceea ce înseamnă că pacienţii s-au infectat dar nu au ajuns la spital şi atunci nu au avut un diagnostic, din păcate.

Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat şi chiar în anii care urmează să fie o creştere clară, ce vedem în spitale, se întâmplă şi la Institutul Matei Balş, înseamnă o realitate şi aici sunt mai multe componente.

Faptul că nu au fost diagnosticaţi în timp de pandemie, creşterea sau trendul ascendent în cazul consumatorilor de droguri injectabile, lucru care se întâmplă peste tot, inclusiv în România, nu are legătură cu pandemia, această creştere se întâmpla încă de acum 5 ani, poate şi mai bine, şi atunci vom avea pacienţi cu HIV/SIDA şi nu numai, să ştiţi că şi la Hepatitele B şi C este aceeaşi discuţie, şi în cazul altor afecţiuni. Dar dacă vorbim de consumatori aceste boli infecţioase se transmit cu precădere”, a explicat dr. Marinescu.

Efectele se vor vedea peste câțiva ani

Mai mult decât atât, mai spune medicul, mulți descoperă că au aceste afecțiuni în urma unui control medical care viza o altă afecțiune.

”Nu are rost să discutăm de anii de pandemie, pentru că acolo ne-am apropiat de 0 apropos de diagnostic pentru pacienţii noi cu infecţie HIV.

Comparând cu ceea ce se întâmpla înainte de pandemie este o creştere care înseamnă cel puţin 20-30% şi lucrurile acestea se vor vedea mult mai bine în viitorul apropiat. Deocamdată, încă discutăm totuşi de pandemie, încă nu este suficient timp astfel încât aceste persoane să fie diagnosticate.

Lucrurile se întâmplă cam în felul următor: ajung la spital nu pentru că fac un screening, din păcate, că în mod normal ar trebui să pui diagnosticul în cazul unui screening şi în cazul persoanelor care au un comportament la risc cum sunt consumatorii de droguri,  cu atât mai mult ar trebui să se facă testările frecvent. Ajung cu alte probleme de sănătate şi cu acea ocazie realizează că de fapt sunt complicaţii chiar şi importante pentru infecţia HIV/SIDA”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.

HIV/SIDA: ce este și cum se manifestă

HIV este un virus care trăiește în sângele uman, în fluidele sexuale și în laptele matern. Acesta slăbește sistemul imunitar, astfel încât organismul are dificultăți în lupta împotriva germenilor, virușilor, ciupercilor și a altor invadatori obișnuiți.

Se răspândește în principal prin contact sexual neprotejat și prin folosirea în comun a acelor.

Infecția cu HIV se produce în trei etape. Fără tratament, se înrăutățește în timp și, în cele din urmă, copleșește sistemul imunitar.

Simptomele depind de stadiul bolii

Primul stadiu: Simptomele infecției acute cu HIV

Cei mai mulți oameni nu știu imediat când au fost infectați cu HIV. Dar pot avea simptome între 2 și 6 săptămâni după ce au contractat virusul.

Acesta este momentul în care sistemul imunitar al organismului dumneavoastră se luptă. Se numește sindrom retroviral acut sau infecție HIV primară.

Simptomele sunt similare cu cele ale altor boli virale și sunt adesea comparate cu gripa. De obicei, acestea durează o săptămână sau două și apoi dispar. Semnele timpurii ale HIV includ:

- Dureri de cap;

- Oboseală;

- Dureri musculare;

- Dureri în gât;

- Noduli limfatici umflați;

- O erupție cutanată roșie care nu provoacă mâncărimi, de obicei pe trunchi;

- Febră;

- Ulcere (răni) la nivelul gurii, esofagului, anusului sau organelor genitale;

- Dureri de cap și alte simptome neurologice.

A doua etapă: Simptomele de latență clinică

După ce sistemul imunitar pierde lupta cu HIV, simptomele asemănătoare gripei vor dispărea. Dar se întâmplă multe lucruri în interiorul corpului, lucru pe care medicii îl numesc ca perioada asimptomatică sau infecția cronică cu HIV.

A treia etapă: Simptomele SIDA

SIDA este stadiul avansat al infecției cu HIV. De obicei, acesta este momentul în care numărul de celule T CD4 scade sub 200, iar sistemul imunitar este grav afectat. Poate apărea o infecție întâmplătoare, o boală care apare mai des și este mai gravă la persoanele care au un sistem imunitar slăbit.

Unele dintre acestea, cum ar fi sarcomul Kaposi (o formă de cancer de piele) și pneumonia cu pneumocystis (o boală pulmonară), sunt, de asemenea, considerate "boli care definesc SIDA".

Dacă persoana nu a știut mai devreme că a fost infectată cu HIV, este posibil să își dea seama de acest lucru după următoarele simptome:

- Oboseală cronică;

- Noduli limfatici umflați în gât sau în zona inghinală;

- Febră care durează mai mult de 10 zile;

- Transpirații nocturne;

- Pierdere în greutate fără un motiv evident;

- Pete violacee pe piele care nu dispar;

- Dificultăți de respirație;

- Diaree severă, de lungă durată;

- Vânătăi sau sângerări inexplicabile;

- Simptome neurologice, cum ar fi pierderea memoriei, confuzie, probleme de echilibru, schimbări de comportament, convulsii și modificări ale vederii, notează WebMD.

Ce sunt hepatitele și cum se manifestă. Dr. Marinescu:Ușor de tratat, cu condiția să avem diagnostic, deci să testăm

Hepatitele afectează un număr mare de persoane, la nivel mondial fiind peste 400 de milioane de oameni au hepatite virale, iar ceea ce este mai alarmant este faptul că mulți dintre aceștia nici nu știu că sunt bolnavi. 

”Este un semn de normalitate că vorbim despre infecțiile cronice, cu virusurile hepatice B sau C”, susține dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1. ”Un calcul ne spune că peste un milion de români au una dintre variante. Sunt din păcate infecții virale, care pot să pună probleme, și dacă nu există testare la timp, dacă nu sunt tratate atunci când trebuie, din păcate se ajunge în stadii avansate de ciroză și chiar cancer hepatic. Trebuie să fim atenți”, a spus medicul. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ce a scos la iveală lockdown-ul la nivel comportamental. 3 din 10 oameni au fost afectați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel