Ce a scos la iveală lockdown-ul la nivel comportamental. 3 din 10 oameni au fost afectați

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce a scos la iveala lockdown ul. FOTO Pexels @ Two Dreamers
ce a scos la iveala lockdown ul. FOTO Pexels @ Two Dreamers

Lockdown-ul și singurătatea cu care s-a confruntat omenirea. Cum a reacționat populația la măsura impusă de autorități.

Pandemia, dar mai ales perioada de lockdown, a avut un impact asupra populațiilor lumii, în contextul izolării pe care au impus-o autoritățile la nivel mondial pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Un studiu recent a folosit toate aceste închideri pentru a analiza modul în care oamenii au experimentat izolarea, dar mai ales sentimentul de singurătate. 

Ceea ce este clar este că fiecare dintre noi experimentează în mod diferit izolarea. Pentru unii oameni, acest lucru poate fi dăunător pentru sănătatea lor mentală și fizică; pentru alții, șansa de a avea propriul spațiu și timp personal este un adevărat avantaj, notează Science Alert.

Studiul a implicat 70 de participanți cu vârste cuprinse între 17 și 73 de ani și evidențiază necesitatea de a analiza singurătatea la nivelul tuturor generațiilor. Cu alte cuvinte, nu doar persoanele în vârstă sunt expuse riscului de a suferi din cauza singurătății.

”Lockdown a fost un eveniment extraordinar și a prezentat o oportunitate fascinantă de a explora modul în care oamenii de toate vârstele experimentează singurătatea. Una dintre cele mai izbitoare constatări ale studiului nostru a fost cât de diferiți sunt oamenii, indivizii trăind aceleași situații ca pe un iad sau ca pe o fericire”, spune psihologul Rowena Leary de la Universitatea din York, Marea Britanie.

Voluntarii studiului au răspuns la o serie de întrebări deschise despre izolare și reacțiile lor la aceasta - inclusiv punctele înalte și cele joase - și despre utilizarea social media. Deși nu li s-a cerut să scrie în mod specific despre faptul că au fost singuri, subiectul a apărut adesea.

În plus, acestor li s-a cerut să indice cât de des se simțeau singuri în perioada lockdown-ului: niciodată, rareori, uneori (cel mai frecvent răspuns) sau adesea.

Ce le-au lipsit oamenilor în timpul lockdown-ului

Cercetătorii au analizat și codificat răspunsurile variate, identificând trei tipuri-cheie de singurătate menționate în secțiunea ”punct scăzut” a chestionarului. 

Acestea au fost singurătatea socială (lipsa contactului cu prietenii și familia), singurătatea emoțională (lipsa legăturilor apropiate, cum ar fi relațiile romantice) și singurătatea existențială (sentimentul de a fi complet separat de alte persoane, cu care cel mai des se confruntau vârstnicii fără familie).

De asemenea, poveștile au menționat lipsa contactului fizic, cum ar fi îmbrățișările, dar și faptul că au fost nevoiți să anuleze evenimente sociale, nunți sau botezuri. Cu toate acestea, în secțiunile ”punctul culminant” au fost menționate și beneficiile singurătății, inclusiv apropierea de natură și faptul că nu au trebuit să mulțumească alte persoane.

”Singurătatea existențială este adesea provocată de contemplarea morții sau a morții, ceea ce explică probabil de ce mulți oameni au experimentat-o în timpul pandemiei. Acesta este un tip interesant de singurătate, deoarece nu există nicio modalitate evidentă - cum ar fi oferirea de oportunități de socializare - de a-i ajuta pe oamenii care se confruntă cu ea”, spune Leary.

Unele cifre sugerează că singurătatea afectează bunăstarea a până la 3 din 10 persoane, iar Marea Britanie are chiar un Minister al Singurătății care abordează această problemă. Pe lângă faptul că este dăunătoare pentru sănătatea mintală, singurătatea este, de asemenea, legată de o sănătate cardiovasculară mai slabă și de o imunitate afectată.

Kate Middleton și Prințul William, mesaj împotriva singurătății: Dacă știi o persoană, dă-i un telefon, trimite-i un mesaj, bate-i la uşă

Astfel, pentru a ajuta persoanele care se confruntă cu probleme de singurătate, oamenii de știință trebuie să înțeleagă mai bine, iar acest studiu vine în sprijinul lor. Mai mult, singurătatea este o emoție puternică i poate fi dificil pentru oameni să p recunoască.

Cercetătorii sugerează că studii suplimentare asupra persoanelor care se bucură de singurătate ar putea oferi indicii cu privire la modul în care ceilalți ar putea fi protejați de impactul negativ al singurătății - poate prin strategii de adaptare relativ simple și directe.

Românii, părere surprinzătoare despre un nou lockdown. Cele TREI virusuri care amenință omenirea

În ultimele luni, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemia COVID-19 au apărut și alte virusuri și amenintări la adresa omenirii, de la variola maimuței, până la holeră. Mai mult, COVID-19 începe să-și facă simțită prezența din nou, unele state introducând din nou, ușor, ușor, anumite măsuri de protecție. 

În intervalul 27 iunie - 3 iulie 2022 au fost înregistrate 7.726 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV– 2 (COVID – 19). 1.307 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. 

Mai mult, în intervalul 27.06.2022 (10:00) – 03.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 16 decese (11 bărbați și 5 femei).

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, "este o creștere semnificativă, o creștere cu 50% a numărului de cazuri în săptămâna 20-26 iunie și o creștere cu circa 80% în săptămâna 27 iunie-3 iulie".

De ce se reîmbolnăvesc cei care au 3 doze de vaccin anti-COVID? Voichița Lăzureanu, despre lockdown și ce va URMA: Asta se așteaptă

Ce cred românii despre un nou lockdown în România?

I-am întrebat pe cititorii DC Medical despre un posibil nou lockdown în țară și dacă cred că va mai veni un lockdown din cauza COVID-19 sau din cauza altui virus. 

Astfel, conform răspunsurilor:

- 2.638 de persoane cred că va veni un nou lockdown din cauza COVID-19

- 9.034 de persoane NU cred ca va mai veni niciun lockdown din cauza COVID-19

- 755 de persoane cred ca va mai veni un lockdown, dar din cauza altui virus.

Va veni un nou lockdown COVID-19? Ce spun specialiștii

Astfel, pentru că numărul cazurilor de COVID-19 în România începe să crească medicii au început să ne recomande să respectăm în continuare regulile de igienă și recomandă prudenţă şi chiar purtarea măştii în spaţiile închise.

"Trendul ascendent al infectărilor de COVID-19 este unul normal dat fiind faptul că acesta este primul an în care oamenii au revenit la normalitate, la viaţa de dinainte de pandemie, pleacă în concedii, participă la evenimente, mai ales ales acum când ne bucurăm de o vară frumoasă", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf.Parascheva" din Iaşi.

În opinia acestuia, nu va exista valul şase al pandemiei de COVID-19, dar cu siguranţă va exista o creştere a numărului de pacienţi COVID-19.

"Preconizam ca acest lucru să se întâmple pe la sfârşitul verii, începutul toamnei, dar fenomenul este mult mai precoce. Spitalul de Boli Infecţioase este pregătit să facă faţă oricărei situaţii aşa cum a făcut şi până acum, cu respect şi grijă faţă de fiecare pacient care ne trece pragul", a precizat dr Florin Roşu.

Medicul spune că cea mai bună metodă de prevenţie este purtarea măştii în spaţiile publice aglomerate, cum ar fi spre exemplu, magazinele.

"Putem să discutăm despre un val 6, doar că vorbim de un val care vine în etapa de conviețuire. La începutul anului 2022 spuneam că etapa pe care o avem în pandemie, pentru că pandemia nu s-a încheiat, este etapa în care conviețuim. Și spuneam și atunci că vor fi posibile creșteri și că numărul de infecții nu înseamnă neapărat o presiune la nivelul spitalelor. Citește mai departe AICI.

Tulburarea BIPOLARĂ, ce este, cum ȘTII dacă o ai și care sunt cauzele. Mania și impulsivitatea, semnele la care să ai grijă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel