Transplant de ficat. Povestea celor două intervenții recente

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine din Spitalul Județean de Urgență   FOTO: Facebook Agenția Națională de Transplant
Imagine din Spitalul Județean de Urgență FOTO: Facebook Agenția Națională de Transplant

Două prelevări de organe au fost făcute la spitalele județene din Oradea și Baia Mare, de la pacienți cu aceeași vârstă: 43 de ani.

Transplant de ficat. Potrivit Agenției Naționale de Transplant (ANT), echipele de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Colentina au reușit în timp record prelevarea de cord, ficat, rinichi, cornee şi ţesuturi osoase.

Astfel, scriu reprezentanții ANT pe Facebook, un pacient de 68 de ani, aflat pe lista de transplant încă din 2006, intra în data de 18 octombrie în operație la Clinica de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, condusă de prof. Irinel Popescu.

"Șansa acestuia a fost nu numai compatibilitatea cu ficatul prelevat, ci și faptul că a intrat pe mâinile reputatului medic Doina Hrehoreț. Intervenția a durat 9 ore fără zece minute și s-a încheiat cu succes. Donatorul din Aleșd, județul Bihor, căzuse de la etajul 4 și intrase în moarte cerebrală", se precizează în respectiva postare.

Două zile mai târziu, la Fundeni se derula o altă operație de transplant, de data aceasta realizată de dr. Vlad Brașoveanu. Pe masa de intervenție se afla o femeie de 62 ani din Bacău, inclusă pe lista de așteptare din martie 2018. Donatorul acesteia era din Baia Mare și suferise un anevrism cerebral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel