Transplant, prelevare de organe: primul donator la Spitalul Județean Buzău

Dana Lascu |
Data publicării:
Prima prelevare de organe realizata la Buzau
Prima prelevare de organe realizata la Buzau

O echipă de medici de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, în colaborare cu medici din Slovenia și din Capitală, au efectuat o prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 45 de ani aflat în comă. Cinci vieți vor fi salvate. 

„În data de 29.12.2018, pacientul în vârstă de 45 de ani, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe, în stare foarte gravă, comă de gradul III, AVC hemoragic, frontal parietal stâng. Pacientul a rămas internat pe secția A.T.I. - Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Buzău", a anunțat oficial conducerea spitalului.

Familia și-a dat acordul

Potrivit medicului coordonator de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, dr. Adrian Zoican, echipa de transplant a considerat că pacientul, care suferise un anevrism sever, este eligibil unui transplant și a contactat familia pentru a-și da acordul, fiind confirmată efectuarea acestui transplant.

S-a luat legătura cu coordonatorul de transplant la nivel național în vederea recoltării organelor. Echipele de prelevare formate din medici chirurgi de la Institutul Fundeni, medici urologi și medici de chirurgie generală, o echipă de medici în specialitatea chirurgie-toracică din Slovenia, pentru care s-au prelevat plămânii, o echipă de medici ortopezi de la Spitalul Colentina care au prelevat țesuturi. Întreaga acțiune de prelevare a debutat la ora 13.00 și s-a finalizat la ora 22.00.

„Echipele de prelevare au fost formate din medicul anestezist Victor Ioniță și dr. Adrian Zoican, de la Spitalul de Urgență din Buzău, la care s-au alăturat medici chirurgi de la Institutul Fundeni, medici urologi și medici de chirurgie generală, o echipă de medici în specialitatea chirurgie-toracică din Slovenia, pentru care s-au prelevat plămânii și o echipă de medici ortopezi de la Spitalul Colentina, pentru care au prelevat țesuturi", a explicat dr. Adrian Zoican, pentru Agerpres.

Cinci vieți vor fi salvate

Intervenția car a durat nouă ore va duce la savarea a cinci vieți omenești. De la pacient au fost prelevate: plămânii bilaterali, ficatul, rinichii bilaterali, corneea bilaterală și un tendon bilateral.

„Această prelevare de organe reprezintă o premieră pentru judeţul Buzău, întrucât prelevarea plămânilor s-a putut face cu ajutorul Agenţiei de Transplant Eurotransplant", se mai arată în informarea oficială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel