Tratamentele cu nămol, cât de eficiente sunt cu adevărat. Experții americani și români explică

Dana Lascu |
Data publicării:
Tratamentele cu nămol. Foto: Ayurmana Ayurveda / Unsplash
Tratamentele cu nămol. Foto: Ayurmana Ayurveda / Unsplash

Tratamentele cu nămol vă pot face mai sănătos? Fanii acestora cred că nămolul poate fi terapeutic pentru piele, mușchi, articulații și minte. Iată ce spun experții americani și români

Dr David Harvey, medic dermatolog și chirurg la Clinica Mohs – Piemont (link direct sursa informației), spune că „băile cu nămol există încă din cele mai vechi timpuri”, spune el. „Unii oameni cred că tratamentele cu nămol au proprietăți spirituale. De asemenea, se crede că ameliorează stresul, durerile articulare, artrita reumatoidă și anumite afecțiuni ale pielii. Unii oameni le folosesc pur și simplu pentru a se relaxa”.

De regulă, tratamentele cu nămol sunt oferite de spa-uri și stațiuni balneoclimaterice. Nămolul terapeutic nu este pur și simplu pământ luat din curtea casei și turnată apă peste el, ci o argilă care conține ingrediente specifice despre care se crede că au proprietăți terapeutice.

Ce proprietățil i se atribuie nămolului

Folosită într-un spa, argila în cauză poate conține minerale precum sulf, zinc, magneziu și brom despre care se spune că:

- Curăță pielea, 

- Exfoliază celulele moarte ale pielii, 

- Relaxează mușchii și articulațiile dureroase,

- Îmbunătățiește afecțiunile pielii, cum ar fi eczeme și psoriazis,

- Ameliorează durerea cauzată de artrita reumatoidă. 

Dar este nămolul terapeutic? Depinde de ce conține acel nămol, subliniază dr. Harvey. „Ingredientele dintr-o baie de nămol includ, de obicei, apă minerală încălzită, cenușă vulcanică, turbă organică, noroi de lac sau apă sărată. Fiecare combinație are alte efecte”.

Beneficiile dovedite ale băilor de noroi

Potrivit dermatologului, poate cel mai sigur beneficiu al tratamentelor cu noroi e acela că poate ameliora stresul. Faptul că ești învelit în nămol sau stai într-o cadă plină cu nămol poate relaxa mușchii și pot calma mintea, ceea ce poate oferi și unele beneficii pentru piele. Asta pentru că stresul determină organismul să -și crească nivelul de cortizol, ceea ce poate da inflamații ale pielii. Potrivit specialistului pot fi benefcii pentru afecțiuni ca eczemă, psoriazis și acnee. 

Beneficiile nămolului de la Techirghiol

Aici putem adăuga și beneficiile celebrului nămol românesc de Techirghiol, care a fost subiectul a numeroase lucrări de cercetare şi studii clinice efectuate de doctorii Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol. 

În prezent, la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, conform site-ului unității snaitare, se pot trata numeroase afecțiuni: – afecțiuni reumatismale degenerative (artroze periferice, spondiloze vertebrale, etc.); – afecțiuni reumatismale de tip inflamator (poliartrită reumatoidă,spondilită anchilozantă, artropatie psoriazică, etc.); sechele postraumatice; – afecțiuni ale sistemului nervos central şi periferic (nevralgii de orice cauza şi localizare, radiculopatii, hemiplegii, hemipareze, paraplegii, parapareze, scleroză multiplă, boală Parkinson, etc.); – afecțiuni ginecologice (sterilitate secundară, insuficientă ovariană, dismenoree, etc.); – afecțiuni dermatologice (dermatoze, psoriazis, eczeme, urticarie cronică, acnee, etc.); – afecțiuni vasculare periferice (insuficientă circulatorie venoasă periferică, sindrom de ischemie periferică, etc.) (link sursa informației).

Siguranța tratamentului

Băile și tratamentul cu nămol nu sunt de obicei dăunătoare pentru persoanele sănătoase, atâta timp cât pielea ta nu este intactă și nămolul nu este ingerat. Astfel de tratamente au și contraindicații, conform specialiștilor de la Techirghiol, principalele fiind: tumori maligne, sarcină, lăuzie, epilepsie, insuficiențe cardiace, hepatice sau renale decompensate, afecțiuni acute febrile sau cronice în puseu de exacerbare acută, etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel