Tratametul cu laser în afecțiunile gingivale. Dr Alexandru Melenti: Dinții frumoși pot ascunde o boală destul de gravă

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
De ce să ai grijă de dantura dar și de gingiile tale. Foto: Pixabay
De ce să ai grijă de dantura dar și de gingiile tale. Foto: Pixabay

Înainte să ne gândim la estetica dinților noștri, trebuie să ne asigurăm în privința sănătății lor. Sănătatea dinților pleacă în primul rând de la gingii. Există o afecțiune, spre exemplu, care se numește „boala dinților frumoși”, în care dinii arată ca în reclame dar gingiile sunt bolnave.  Iată cum pot fi vindecate cu laser afecțiunile gingivale

Înainte să ne gândim la estetica dinților noștri, trebuie să ne asigurăm în privința sănătății lor. Sănătatea dinților pleacă în primul rând de la gingii. Care sunt semnele unor gingii sănătoase și unde poate duce neglijarea sângerării lor, aflăm de la Dr. Alexandru Melenti, medic stomatolog.

Care sunt bolile care afectează gingiile?

Afecțiunile gingiilor se declanșează odată cu inflamarea acestora. Neglijarea acestui aspect poate duce la gingivită sau la boala parodontală.

Gingivita este o inflamație superficială a gingiilor și apare din cauza bacteriilor care se strâng la nivelul acestora. Din fericire, gingivita este reversibilă, tratamentul ei constând în respectarea strictă a igienei orale prin periaj clasic, folosirea cu regularitate a aței dentare precum și a apei de gură, în acest fel eliminând bacteriile din cavitatea orală. Neglijarea gingivitei poate duce la boala parodontală, o afecțiune cu un risc major de pierdere a dinților.

Gingivita se manifestă prin înroșirea și sângerarea gingiilor la periaj, fiind o cauză a inflamației. Gingiile sănătoase se prezintă, în general, prin culoarea roz și fermitate suportului dinților. Următorul stadiu ale acesteia este parodontita, o afecțiune inflamatorie comună în rândul populației din România.

„Boala parodontală afectează astăzi 8 din 10 persoanele cu vârsta de peste 35 de ani. Acumularea plăcii bacteriene la nivelul gingiilor duce la inflamarea și în timp la scăderea fermității lor. Detartrajul efectuat în cabinetul stomatologic poate elimina tartrul sub gingival și astfel ține inflamația sub control”, a explicat Dr. Alexandru Melenti, medic stomatolog.

De ce este importantă sănătatea gingiilor?

O inflamație gingivală netratată poate atrage diverse complicații. Astfel, gingivita poate evolua către parodontită și apoi către boala parodontală, care duce la pierderea dinților. Însă inflamarea cronică a acestora este des asociată și cu alte complicații, precum: afecțiunile respiratorii, diabetul, artrita reumatoidă sau boala arterială coronariană. În sarcină, din cauza modificărilor hormonale, reacția organismului poate scădea ca rezistență acutizând statusul inflamator.

Atunci când vorbim despre tratamentele estetice, este absolut necesar să ne asigurăm, înainte de toate, în privința sănătății  gingiilor, întrucât chiar și dinții aparent frumoși pot ascunde probleme.

 „Dinții frumoși pot ascunde o boală destul de gravă, care se numește chiar așa – „boala dinților frumoși”. Este vorba despre boala parodontală, o afecțiune care până nu demult presupunea un tratament anevoios. Astăzi, apelând la tratamentul cu laser ne putem bucura de multiple beneficii. Pe lângă eficiența utilizării sale pe termen lung, pacienții se bucură de o vindecare rapidă și de evitarea disconfortului unei suturi”, a arătat Dr. Alexandru Melenti, medic stomatolog.

Tratamentul cu laser – fără durere, mai multă eficiență

Până nu demult, tratamentul afecțiunilor gingivale necesitau intervenții chirurgicale prin care se eliminau punguțele formate la nivelul rădăcinilor dinților, sau chiar utilizarea grefelor osoase pentru a umple golurile rămase în urma curățării riguroase a tartrului. Astăzi, tratamentul cu laser promite o abordare mai eficientă și mai puțin dureroasă.

„Tratamentul cu laser și-a demonstrat eficiența în tratamentul bolilor parodontale. Această tehnologie nouă ne permite o îndepărtare eficientă a țesuturilor afectate, refacerea țesutului osos, lipsa sângerării și un risc de infecție redus. De asemenea, pacientul beneficiază și de un tratament lipsit de durere”, a arătat medic stomatolog Alexandru Melenti.

Ca în cazul oricărei afecțiuni, este foarte important să depistăm boala într-un stadiu timpuriu. De aceea, este important să urmăm sfatul specialiștilor și să respectăm cu strictețe igiena orală și să nu neglijăm semnele unei inflamații la nivel gingival.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel