Trauma care îți pune viața în pericol dacă suferi de osteoporoză. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir: Este importantă. Poate schimba viața sau o pune în pericol

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
fractura de col femural - FOTO: Freepik@lucigerma
fractura de col femural - FOTO: Freepik@lucigerma

Persoanele vârstnice sau cele care suferă de osteoporoză sunt expuse unor traume care pot pune viața în pericol. Dr. Răzvan Dragomir ne-a explicat cât de riscantă este o traumă minoră în cazul acestor persoane.

Fractura de col femural este o leziune a oaselor care se produce în partea superioară a femurului (osul coapsei), unde acesta se articulează cu pelvisul. Această fractură este extrem de comună în rândul persoanelor în vârstă și este adesea asociată cu osteoporoza.

Fractura de col femural, amenințătoare de viață

Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL de ce fractura de col femural poate fi devastatoare pentru persoanele în vârstă.

Aceasta poate duce la pierderea independenței și la complicații grave, cum ar fi emboliile pulmonare sau infecțiile.

"Fractura de col femural este o fractură importantă. Este un traumatism sever care poate avea o influență deosebită în viața celui care suferă o astfel de fractură. Sunt traumatisme care pot schimba viața sau o pot pune în pericol pentru că ceea ce întâmplă după ce un pacient suferă o fractură de col femural este extrem de important și poate să impacteze decursul vieții. 

Fracturile de col femural reprezintă o fractură a femurului. Fractura colului se produce, de obicei, traumatic. Este un traumatism care se produce prin căderea de la propria înălțime sau de la un nivel mai înalt. Este o cădere pe șold. 

Fractura de col femural - FOTO: Freepik@kjpargeter

Persoanele vârstnice suferă cel mai frecvent accidente casnice, o împiedicare, o treaptă ratată, o alunecare poate duce către un traumatism de cădere, cu lovitură la nivelul părții laterale a șoldului.

O persoană mai tânără cu o rezistență mai bună poate să sufere un traumatism sportiv, un accident rutier sau poate să sufere o cădere de la înălțime care prin impact la nivelul șoldului poate să genereze o fractură la nivelul colului femural.

Mă refer la adultul tânăr, la adultul de vârstă mijlocie care poate sufere un traumatism mai important care poate genera o astfel de fractură, în comparație cu un pacient vârstnic care suferă de diverse boli asociate, inclusiv de osteoporoză, care este o fragilitate crescută a osului și acesta cedează mai ușor",  a explicat dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR. 

Vezi mai multe în VIDEO:

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel