Cercetători de la Colegiul de Medicină al Universității din Pennsylvania, SUA, au demonstrat, într-un studiu, că scuipatul unui pacient poate fi utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea unui traumatism într-o manieră neinvazivă. La această concluzie au ajuns după ce au analizat saliva a peste 500 de participanți la studiu pentru acid micro ribonucleic (microARN) - molecule care joacă un rol important în procesele celulare și există în cantități mari în creier.
Traumatismele apar ca urmare a rănirii fizice a capului și pot duce la simptome de scurtă durată, inclusiv dureri de cap, amețeli și confuzie. În prezent, medicii folosesc în prezent scale de simptome și teste neurocognitive pentru a evalua pacienții și pentru a diagnostica contuziile. Cercetătorii consideră aceste metode subiective întrucât pot fi supuse părtinirii pacientului și a medicului.
”Această metodă are o mulțime de aplicații promițătoare. Un diagnostic rapid și fiabil înseamnă că se pot lua măsuri timpurii și adecvate pentru ameliorarea simptomelor pacienților cu contuzii”, susține cercetătorii, care au primit recent o subvenție pentru a realiza un studiu clinic mai amplu și a dezvolta tehnologia, conform unui comunicat al universității amintite.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News