Traumatismele cranio-cerebrale, congres la Cluj cu peste 100 de specialiști de top

Dana Lascu |
Data publicării:
UPU
UPU

Anual, 15 milioane de persoane sunt afectate de traumatismele cranio-cerebrale. Una dintre cele mai mari manifestări a cercetării științifice medicale din domeniul neurologiei, al 17-lea Congres al Academy for Multidisciplinary Nuerotraumatology debutează mâine, 11 aprilie, la ora 9.00, la Cluj Napoca, și va reuni peste 100 de specialiști de top în traumatismele cranio-cerebrale, din întreaga lume.

Al 17-lea congres al Academy for Multidisciplinary Nuerotraumatology se axează în mod deosebit pe traumatismele cranio-cerebrale (TCC) a căror incidență în rândul populației înregistrează anual creșteri alarmante. Una dintre noutățile acestui amplu eveniment va consta în prezentarea în premieră a rezultatelor studiului intervențional CAPTAIN, realizat de o echipă multidisciplinară de cercetători din mai multe țări din Europa și Asia.

La Congres vor participa personalități marcante ale lumii științifice medicale mondiale, cercetători, neurologi sau neurochirurgi din țări precum Philipine, Myanmar, Korea, Azerbaijan, Polonia, Ucraina, Rusia, Egipt, Austria, Vietnam, Germania, Elveția, Lituania, Belarus, Slovenia și România.

Ei vor prezenta ample studii clinice, tehnici revoluționare în neurochirurgie și recuperare neurologică, precum și cele mai recente rezultate ale cercetării științifice medicale din sfera TCC. Evenimentul se va desfășura în incinta Centrului de Conferințe Platinia din Cluj Napoca, în perioada 11-12 aprilie.

Abordări inovative în tratarea TCC, prin studiul CAPTAIN

Studiul CAPTAIN se derulează cu implicarea unei echipe multidisciplinare de cercetători (neurologi, neurochirurgi, psihologi, statisticieni) din mai multe țări din Europa și Asia, în perioada aprilie 2013 - decembrie 2019, în două centre de cercetare științifică din Cluj-Napoca.

Potrivit cercetătorilor, obiectivul principal al studiului CAPTAIN este acela de a îmbogăți dovezile existente în literatura de specialitate, explorând eficacitatea unui agent farmacologic pentru tratamentul și recuperarea pacienților cu traumatisme cranio-cerebrale, folosind o abordare nouă: analiza multidimensională.

Acest tip de analiză deschide o nouă direcție pentru gândirea clinică și statistică în neuroreabilitare, prin adăugarea de precizie măsurării stărilor de sănătate complexe, cum sunt cele asociate traumatismelor cranio-cerebrale.
Urmărește evoluția bolii pentru a îmbunătăți intervențiile

„CAPTAIN-RO este unul dintre primele studii în domeniul TCC care urmează o abordare cu adevărat multidimensională, bazată pe scale ce urmăresc complexitatea evoluției bolii, în scopul îmbunătățirii intervențiilor care se adresează pacienților cu TCC" a declarat coordonatorul studiului, prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei și Neuroplasticităţii (SSNN) și al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).

În Europa, peste 2,5 milioane de cazuri noi de TCC

Potrivit statisticilor anuale aproximativ 11 milioane de oameni suferă un traumatism cranio-cerebral (TCC) la nivel mondial, cifra fiind raportată la cazurile spitalizate. În fiecare an, numai în Europa, peste 2,5 milioane de persoane suferă un traumatism cranio-cerebral, dintre care 1 milion necesită internarea în spital, iar aproximativ 70.000 dintre acești pacienți decedează. În România, incidența TCC rămâne în continuare peste media europeană de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi.

Noutăți privind tratarea și neuroreabilitarea pacienților care au suferit un astfel de traumatism vor fi prezentate la Cluj-Napoca, în cadrul celui de-al-17-lea Congres AMN (Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology).
Tulburările cognitive și recuperarea neurologică a pacienților

Complicațiile traumatismelor cracio-cerebrale

Traumatismele cranio-cerebrale generează frecvent tulburări cognitive. În ansamblul lor, acestea se manifestă prin modificarea capacității de gândire și a memoriei pacientului, în sensul deteriorării acestora fată nivelul anterior de funcționare. Acestea își pot produce efectele fie în contextul îmbătrânirii fiziologice, fie în momentul apariției unor boli.
În cazul traumatismelor cerebrale, tulburările cognitive (atenție, memorie, limbaj, percepție), afective și comportamentale sunt cele mai frecvente și importante, acestea având un impact deosebit și asupra familiilor și a societății. Aceste deficite determină o dependență socială a pacienților, chiar în absența unor dizabilități fizice, afectând capacitatea de muncă, relațiile familiale, activitățile zilnice, iar recuperarea neuropsihologică este esențială.

În acest sens, în ultimii ani au fost dezvoltate numeroase strategii de recuperare a deficitului motor, cele mai cunoscute fiind: mobilizarea imediată, terapia fizică intensă precoce, terapia de constrângere a mișcării, terapia robotică asistată și stimularea farmacologică sau non-farmacologică.

„Pentru unii pacienți, traumatismul cranian reprezintă debutul unei boli care durează toată viața. De aceea un management adecvat presupune existența unor echipe multidisciplinare (neurolog, psiholog, kinetoterapeut, logoped, etc.) care să asigure un tratament individualizat, iar pregătirea specialiștilor în acest domeniu este mai mult decât necesară – aceasta devine obligatorie" a precizat președintele SSNN, prof. dr. Dafin Mureșanu.

Multiple cauze ale creșterii incidenței TCC

La nivel mondial, aproximativ 15 milioane de persoane sunt afectate anual de leziuni traumatice, dintre care, peste 10 milioane suferă de un traumatism cranio-cerebral. Accidentele rutiere reprezintă în continuare principala cauză a traumatismelor cranio-cerebrale, Organizația Mondială a Sănătății preconizând că anul viitor, aceste afecțiuni se vor putea defini ca fiind al treilea mare contribuitor la povara globală a bolii și dizabilității, după bolile cardiovasculare și depresie.

Conform statisticilor, creșterea incidenței TCC în lume are multiple cauze precum: condițiile rutiere nesigure, accentuate de o infrastructură rutieră precară, creșterea alarmantă a numărului de autovehicule, motociclete sau biciclete, a densității populației și în același timp, îmbătrânirea acesteia, dar și creșterea consumului de alcool și al substanțelor interzise, concomitent cu extinderea stărilor conflictuale care generează violență interpersonală. Specialiștii estimează că, la nivel mondial, 5 dolari din 1.000 sunt cheltuiți pentru grija acordată pacienților cu TCC sau din cauza consecințelor produse de astfel de răniri.

Deși impresionante, aceste cifre subestimează magnitudinea problemei, ele bazându-se doar pe datele oferite de cazurile internate în spital. Aproximativ 80-90% dintre traumatismele cranio-cerebrale sunt considerate ușoare și nu necesită îngrijiri medicale.

Povara economică a tramatismelor cranio-cerebrale

În SUA, pentru un pacient cu traumatism cranian, care necesită recuperare, costurile sunt de aproximativ 200.000 de dolari, în primul an. Pentru pacienții cu traumatisme minore sau medii care nu necesită recuperare, cheltuielile se ridică la aproximativ 15.000 de dolari. Costurile date de îngrijirea unui pacient cu traumatism cranio-cerebral sever, pentru tot restul vieții acestuia, pot ajunge și la 4 milioane de dolari.

În Europa, costurile directe anuale pentru un pacient cu traumatism cerebral sever sunt de peste 18.000 euro. În medie, pentru un pacient cu traumatism cerebral, se cheltuie aproximativ 9.000 de euro. În anul 2010, în țara noastră, s-au cheltuit aproximativ 94 milioane de euro pentru această patologie, costul mediu pentru un pacient cu traumatism cranio-cerebral fiind de cca 3.300 euro. În România, numărul cazurilor de traumatisme cranio-cerebrale este în creștere - 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, principala cauză fiind accidentele rutiere, 75% dintre persoanele decedate în accidente rutiere au suferit un traumatism cranio-cerebral. Anual, în țara noastă, se înregistrează peste 60.000 de noi cazuri de TCC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Mioara Roman a murit

23 feb 2024, 08:28
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel