Traumatismul cranio-cerebral, milioane de cazuri noi. Cauze dramatice

Steluța Indrei |
Data publicării:
Câteodată rotițele parcă nu funcționează
Câteodată rotițele parcă nu funcționează

Traumatismul cranio-cerebral, o patologie complexă care ridică numeroase probleme atât în faza acută, cât și în faza de recuperare, a constituit una din temele principale dezbătute în cadrul a două evenimente de top ale neurologiei mondiale: Congresul Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi Congresul Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology (AMN), din 4-5 octombrie 2018, Malaga, Spania.

Prezent la aceste manifestări de marcă, prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității și al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS), aduce în atenție informații de ultimă oră în neurologie și neuroreabilitare.

Prevenţie, diagnosticare corectă, tratamente inovative şi metode eficiente de recuperare. Acestea au fost principalele teme de dezbatere din cadrul reuniunii ştiinţifice de la Malaga, teme care au fost ancorate în special în afecţiuni precum Accidentul Vascular Cerebral (AVC), Traumatismul Cranio-Cerebral (TCC) şi boala Parkinson. 

Potrivit profesorului Dafin Mureşanu „anul acesta, dezbaterile s-au axat pe două mari coordonate ale neurologiei: Accidentul Vascular Cerebral (AVC) şi Traumatismul Cranio-Cerebral (TCC), aducându-se în prim plan noi abordări în diagnostic şi tratament, dar mult mai important este faptul că, în aceste cazuri, se depăşeşte metoda paleativă, amplificându-se tot mai mult ideea de recuperare, ceea ce a condus în ultimii ani la dezvoltarea unor tehnici şi metode inovative menite să repoziţioneze actul medical şi, astfel, să-i confere pacientului afectat perspectiva unui stil de viaţă cât mai aproape de normalitate şi, în unele cazuri, să-l poată integra perfect în familie şi societate".

Traumatismul cranio-cerebral, 10 milioane de cazuri noi anual

În ultimii ani, numărul supravieţuitorilor cu traumatisme cranio-cerebrale a crescut considerabil chiar dacă, la nivel mondial, apar 10 milioane de cazuri noi, principala cauză fiind raportată la accidentele rutiere.

În Europa, 1,6 milioane de pacienţi sunt internaţi cu diagnostic de traumatism cranio-cerebral, iar dintre aceştia aproximativ 70.000 decedează. Pe de altă parte, aproximativ 11,5 milioane de europeni prezintă o deficiență cauzată de un traumatism cranian.

În România, incidenţa TCC este peste media europeană (150-300 de cazuri/100.000 de locuitori) de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi.

Organizația Mondială a Sănătății preconizează că, până în anul 2020, accidentele rutiere, principala cauză a traumatismelor cerebrale, va fi al treilea mare contributor la povara globală a bolii și dizabilității, după bolile cardiovasculare și depresie.

Neuroreabilitarea, un domeniu în plină dezvoltare

„Reabilitarea după accidentele vasculare cerebrale, traumatismele cranio-cerebrale sau vertebro-medulare nu mai constă doar în terapie fizică. Acum există tipuri speciale de training, terapie asistată de roboţi, stimulare farmacologică şi nonfarmacologică a creierului, în combinaţie personalizată”, a reiterat prof. dr. Dafin Mureşanu.

În cazul traumatismelor cerebrale, acestea reprezintă o patologie complexă care ridică numeroase probleme, atât în faza acută, dar mai ales în cea de recuperare. Mulți dintre cei care au suferit un traumatism cranian prezintă sechele, chiar și cei cu traumatisme craniene ușoare.

Tulburările cognitive (atenție, memorie, limbaj, percepție), afective și comportamentale sunt cele mai frecvente și importante cu care se confruntă acești pacienți, ele având un impact deosebit și asupra famililor, dar și a societății. Aceste deficite determină o dependență socială a bolnavilor, chiar în absența unor dizabilități fizice, afectând capacitatea de muncă, relațiile familiale, activitățile zilnice. În acest context, recuperarea neuropsihologică este esențială.

Pentru unii pacienți, traumatismul cranio-cerebral reprezintă debutul unei boli care durează toată viața. De aceea, un management adecvat presupune existența unor echipe multidisciplinare care să asigure un tratament individualizat, iar pregătirea specialiștilor în acest domeniu este mai mult decât necesară şi obligatorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel