Trei cazuri de scarlatină, la o școală din Drăgășani

Adisa Codruț |
Data publicării:
La persoanele cu scarlatina pe piele apare o eruptie. Foto: CDC
La persoanele cu scarlatina pe piele apare o eruptie. Foto: CDC

Trei elevi de la o școală din Drăgășani, Vâlcea, au scarlatină. Ei au fost izolați la domiciliu, boala fiind transmisibilă.

Trei elevi de la Școala „Nicolae Bălcescu" din Drăgășani au fost diagnosticați săptămâna aceasta cu scarlatină - o boală infecto-contagioasă acută cauzată, de obicei, de toxinele streptococului A - fiind în prezent izolați la domiciliu, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea.

De regulă, infecția pornește de la un focar purulent, care apare în zona faringo amigdaliană, condiție care se numește angină. Pe piele apare de obicei o uriașă erupție roșiatică cu bubițe. Transmiterea scarlatinei se face prin particulelor de saliva eliberate în aerul respirat, dar contaminarea se mai poate realiza și prin obiecte sau alimente contaminate cu bacteria respectivă.

Directoarea DSP Vâlcea, Lorena Mărgăritescu, a precizat că cei trei copii sunt din clase diferite, astfel că nu a fost declarat focar de scarlatină în școală, dar că s-au luat toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii bolii.

„Am fost informați miercuri despre aceste cazuri, iar joi reprezentanții DSP au fost la școală pentru evaluarea situației. S-au luat toate măsurile necesare - cei trei elevi au fost izolați, s-a făcut dezinfecția în școală, iar elevii sunt supravegheați de către medicul unității de învățământ, zilnic fiind făcut triajul copiilor pentru depistarea eventualelor noi cazuri. Cei trei nu sunt din aceeași clasă, diagnosticul fiind confirmat doar prin teste rapide, nu și prin analize de laborator", a precizat Mărgăritescu.

Scarlatina este o boală contagioasă cauzată de streptococul beta-hemolitic de tip A, care afectează cu precădere copiii între cinci și zece ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel