Trezirea din comă, stabilită cu precizie prin inteligență artificială

Steluța Indrei |
Data publicării:

Analizând rezultatele tomografiilor cerebrale, un sistem de inteligență artificială a reușit să prevadă ieșirea din comă a mai multor pacienți. Altfel, aceștia riscau să fie debranșați de la aparatele care îi mențineau în viață.

Medicii din Pekin au afirmat despre șapte pacienți că au foarte puține șanse să se trezească vreodată din comă. Inteligența artificială i-a contrazis categoric. Este vorba despre un sistem computerizat care a ajuns la concluzia că pacienții vor ieși din comă în cursul anului respectiv, informează Top Sante. 

Iată câteva dintre cazurile analizate. Un tânăr de 19 ani, aflat în stare vegetativă după un traumatism sever la nivelul tâmplei stângi. Neurologii chinezi au realizat patru serii de evaluări asupra prognosticului de ieșire din comă, pacientul obținând 7 puncte din 23. În această situație, a fost luată în calcul varianta debranșării de la aparate. Însă computerul, după ce a analizat rezultatele tomografiilor cerebrale, i-a dat un scor de peste 20 de puncte. 

Într-un alt caz, medicii îi dăduseră unei femei de 41 de ani, victimă a unui accident vascular cerebral (AVC), aflată în comă vegetativă de 3 luni, un scor de recuperare egal cu 7 puncte. Inteligența artificială - 20 de puncte. 

Tânărul, femeia și alți cinci pacienți s-au trezit din comă în următoarele 12 luni de la analiza tomografiilor cerebrale, așa cum a prevăzut inteligența artificială. 

Sistemul a înregistrat și o eroare, în cazul unui bărbat de 36 de ani care suferise leziuni bilaterale ale trunchiului cerebral după un AVC. Pacientul a primit un scor mic atât din partea medicilor, cât și a calculatorului. Nu a fost debranșat și s-a trezit din comă în mai puțin de un an. 

Informații care nu se pot vedea cu ochiul liber

Acest sistem de inteligență artificială a fost dezvoltat după 8 ani de cercetări în cadrul Academiei de Științe din China și Spitalul general din Pekin. Testele au dovedit o precizie de peste 90% în evaluarea pacienților aflați în comă. Rezultatele au fost publicate în eLife, ediția din august. 

„Sistemul nostru poate vedea lucruri invizibile pentru ochiul uman”, susține dr. Song Ming, coordonatorul cercetărilor.

Această inteligență artificială îi poate ajuta pe medici să decidă cea mai eficientă strategie terapeutică pentru pacienții aflați în comă. Mai mult decât atât, sistemul poate face diferența între viață și moarte, afirmă autorii.

Computerul identifică în detaliu activitatea neuronală și cele mai mici modificări ale circulației sangvine cerebrale. De asemenea, examinează regiunile cerebrale responsabile cu diferite funcții: controlul mișcărilor, limbajul, auzul, vederea. 

„Inteligența artificială nu va înlocui niciodată medicul, ci este un instrument necesar care ajută atât medicii, cât și familiile pacienților să ia cele mai bune decizii”, precizează dr. Ming.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel