Trimiterea pacienților cu arsuri în străinătate, simplificată. Medicul curant, pionul principal

Dana Lascu |
Data publicării:
Pacient cu arsuri, foto din timpul unei simulări de incendiu. Foto: IGSU
Pacient cu arsuri, foto din timpul unei simulări de incendiu. Foto: IGSU

Ministerul Sănătății a elaborat două proiecte de acte normative care prevăd noi reglementări referitoare la îngrijirile medicale necesare pentru pacienții cu arsuri și la trimiterea acestora în strinătate pentru tratament. Medicul curant va fi pionul principal în toată schema.

Cele două documente, Ordin pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave, respectiv Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 476/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri, se află în transparență decizională, pe site-ul Ministerului Sănătății.

Cine va decide că un pacient trebuie trimis în străinătate

Primul proiect de Ordin reglementează condițiile în care se realizează transferul în străinătate al pacientului cu arsuri. Proiectul prevede că transferul se va face numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de acces în centrele de mari arși conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sănătății nr. 476/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri și numai în cazul în care paturile pentru tratamentul arșilor grav de la nivel național sunt integral ocupate, prin confirmare de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență – C.O.S.U.

Comisia, care va analiză dosarul medical al pacientului și va stabili dacă este necesar transferul acestuia în străinătate, este formată din 3 membri: medicul curant al pacientului, medicul Șef linie de gardă ATI și medicul Șef linie de gardă chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz. Această comisie se întrunește în regim de urgență la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim 2 ore de la primirea cazului.

Decizia Comisiei de transfer e executorie

Decizia comisiei de transfer al pacientului pentru tratamentul în străinatate se transmite Ministerului Sănătății - Centrul Operativ pentru Situații de Urgență – C.O.S.U., care solicită la Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, asigurarea transportului autorizat. Medicul curant al pacientului realizează demersurile necesare pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării documentului S2, conform legislației în vigoare. De asemenea, proiectul asigură un acces mai bun al pacienților cu arsuri la servicii medicale prin adăugarea unor noi criterii de acces în centrele de mari arși.

„Am convingerea că, odată cu aprobarea acestor Ordine, nu vor mai există sincope în ceea ce privește transferul pacienților cu arsuri în străinătate. Am dorit să existe o procedura clară astfel încât ori de câte ori apare un caz nou, cea mai bună decizie să fie luată rapid, în interesul pacientului. Pe lângă aceste reglementări, continuăm demersurile pentru a crea propriul sistem de tratament al marilor arși ", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Cum și unde se va face recuperarea

Cel de-al doilea proiect de Ordin propune ca recuperarea medicală pentru pacientul cu arsuri să se desfășoare în secția de Medicină Fizică și de Recuperare a spitalului în care acesta a fost tratat sau, dacă starea pacientului o permite, în alte secții de Medicină Fizică și de Recuperare, în ambele situații asigurându-se personalul necesar pentru reabilitarea medicală a pacienților cu arsuri grave. De asemenea, proiectul mai prevede ca la centrul pentru arși care asigură îngrijiri pentru copii, să fie incluși în schemă de personal și medici în specialitatea pediatrie și chirurgie pediatrică.

Cele două proiecte au fost elaborate specialiști în ATI, chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă și recuperare medicală din cadrul Comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății, cu consultarea reprezentanților pacienților care au suferit arsuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel