Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Trufele au o serie de beneficii pentru organism. Acestea sunt bogate în nutrienți.
Trufele, poate cele mai scumpe ciuperci, au un compus care ar putea ține departe cancerul. Trufele au căpătat atenţia largă în lumea culinară în ultima vreme, devenind un favorit atât în rândul bucătarilor, cât şi al iubitorilor de mâncare.
Există multe tipuri diferite - cum ar fi trufe negre, trufe albe, trufe de vară și trufe de usturoi - fiecare cu diferențe mici în ceea ce privește aroma, aspectul și prețul.
În plus față de aromă lor puternică și aroma înțepătoare, trufele sunt, de asemenea, foarte nutritive și au fost legate de o serie de efecte puternice asupra sănătății, notează Healthline.
Trufele se mândresc cu un profil nutritiv impresionant și sunt bogate în multe vitamine și minerale importante. De fapt, sunt bogate în carbohidrați, proteine și fibre și conțin atât acizi grași saturați și nesaturați, cât și micronutrienți, cum ar fi vitamina C, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, mangan și fier.
Cercetările indică, de asemenea, că trufele pot fi o sursă completă de proteine, oferind toți cei nouă aminoacizi esențiali de care corpul tău are nevoie.
Rețineți că profilul nutrienților poate varia de la o specie la alta. De exemplu, studiile arată că trufele albe din deșert sunt mai bogate în proteine, grăsimi și fibre decât alte tipuri.
Vezi și: Mucegaiul, pericol pentru sănătate. Cum te poate îmbolnăvi. La ce semne să fii atent
Trufele sunt o mare sursă de antioxidanți, compuși care ajută la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea deteriorării oxidative a celulelor.
Studiile arată că antioxidanții sunt importanți pentru multe aspecte ale sănătății tale și pot fi chiar legați de un risc mai mic de afecțiuni cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și diabetul.
Deși cantitățile exacte pot varia între diferite specii, trufele s-au dovedit a conține antioxidanți precum vitamina C, licopen, acid galic și acid homogentisic.
Datorită conținutului lor antioxidant, studiile de eprubetă arată că atât trufele alb-negru pot ajuta chiar la uciderea celulelor canceroase și la reducerea inflamației. Rețineți că acest studiu a fost efectuat folosind extracte de trufe foarte concentrate. Prin urmare, rămâne neclar modul în care antioxidanții din trufele proaspete vă pot afecta sănătatea generală.
În plus față de profilul lor nutritiv stelar, trufele pot avea, de asemenea, proprietăți antimicrobiene care pot ajuta la scăderea creșterii tulpinilor specifice de bacterii.
Un studiu de eprubetă a arătat că extractul din trufe de deșert a inhibat creșterea Staphylococcus aureus cu până la 66%. Această bacterie poate provoca o gamă largă de boli la om. În mod similar, un alt studiu de eprubetă a observat că extractul din același soi a scăzut creșterea Pseudomonas aeruginosa, o tulpină de bacterii care este adesea foarte rezistentă la antibiotice.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a măsura efectele antibacteriene ale altor tipuri de trufe și în cantități consumate de obicei. În plus, trebuie efectuate studii de înaltă calitate pentru a determina modul în care proprietățile antibacteriene ale trufelor pot afecta aceste infecții bacteriene la om.
Deși dovezile sunt în prezent limitate la studii de eprubetă, unele cercetări sugerează că trufele pot poseda proprietăți anticancerigene puternice.
De exemplu, un studiu de eprubetă a arătat că compușii extrași din diferite tipuri de trufe au ajutat la blocarea creșterii celulelor tumorale hepatice, pulmonare, intestinale și mamare.
Un alt studiu de eprubetă a constatat că extracte din ambele specii alb-negru expuse efecte anticancerigene asupra celulelor canceroase de col uterin, sân și colon.
Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua modul în care trufele pot avea un impact asupra creșterii cancerului la om atunci când sunt consumate, mai degrabă decât sub formă de extract concentrat.
Vezi și: Secretul tinereții eterne a chinezoaicelor: câteva trucuri eficiente
Inflamația este o parte vitală a funcției imune care vă ajută să vă apărați corpul împotriva infecțiilor și bolilor. Cu toate acestea, susținerea niveluri ridicate de inflamație pe termen lung este gândit pentru a contribui la dezvoltarea bolilor cronice.
Unele cercetări sugerează că trufele pot ajuta la ameliorarea inflamației și, prin urmare, promovează starea generală de sănătate și imunitate.
Un studiu efectuat pe eprubetă a arătat că anumiți compuși din speciile alb-negru ar putea bloca activitatea enzimelor specifice implicate în procesul inflamator.
Alte cercetări în laborator au constatat că trufele pot ajuta la luptă împotriva formării radicalilor liberi, care poate reduce riscul de deteriorare a celulelor și inflamație.
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.