Turmericul: ce se întâmplă în corpul tău când începi să îl consumi

Angela Sabău |
Data publicării:
Turmericul
Turmericul

Turmericul aduce o serie de beneficii în organism, dar poate avea și unele efecte adverse. iată care sunt acestea:

Turmericul este un ingredient folosit în India de mii de ani. Arheologii care lucrează în India au găsit reziduuri de turmeric în vase de lut datând din 2500 î.Hr. De-a lungul istoriei umane, rădăcina galben-portocalie aurie, un membru al familiei ghimbirului, a fost apreciată pentru presupusele sale puteri vindecătoare și pentru utilizarea sa în ceremoniile religioase.

Abia în ultimii 25 de ani medicina modernă a început să-l descopere. Din acel moment, peste 3.000 de lucrări științifice au explorat potențialele beneficii medicinale ale turmericului, conform cărții Medicină pe bază de plante: aspecte biomoleculare și clinice.

Iată o analiză a câtorva studii recente care arată ce spune știința despre ceea ce se poate întâmpla cu corpul tău atunci când faci din turmeric o parte obișnuită a dietei tale.

Pe scurt, cercetătorii consideră că proprietățile anti-inflamatorii și antioxidante ale turmericului fac ca acest condiment să fie un vindecător puternic. La urma urmei, inflamația și stresul oxidativ sunt implicate în multe boli cronice.

Un singur avertisment: înainte de a lua suplimente de curcumă, consultați medicul pentru a lua în considerare modul în care ar putea afecta medicamentele pe bază de rețetă pe care le luați.

Iată câteva efecte ale turmericului:

1 Este posibil să simțiți mai puține dureri de artrită.

Osteoartrita genunchiului este una dintre cele mai dureroase și comune tulburări articulare legate de vârstă. Un tratament tipic de primă linie sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum diclofenacul. Dar, într-un mic studiu din revista Trials, cercetătorii au repartizat 139 de pacienți cu osteoartrita genunchiului la un tratament cu 500 de miligrame de curcumină (ingredientul antiinflamator din curcuma) de trei ori pe zi sau o tabletă de diclofenac de 50 de miligrame de două ori pe zi timp de 28 de zile. În zilele 14 și 28, subiecții care au primit turmeric au raportat o îmbunătățire cu 50%, o ameliorare similară a durerii observată de subiecții care au luat medicamentul eliberat pe bază de rețetă. În mod surprinzător, cercetătorii au observat, de asemenea, că cei care iau curcumină au pierdut, în medie, 2% din greutatea corporală în patru săptămâni.

2 Este posibil să pierdeți în greutate și grăsime.

O serie de studii pe animale au sugerat că curcumina poate ajuta la pierderea în greutate și la reducerea grăsimii de pe burtă. Deși este nevoie de mult mai multe cercetări, unele mici studii indică faptul că formele biodisponibile de supliment de curcumină pot avea un efect pozitiv asupra compoziției corpului. Un studiu din 2015 al persoanelor supraponderale care au avut probleme cu pierderea în greutate (la un program de 30 de zile de dietă și schimbare a stilului de viață) a arătat că suplimentarea cu 800 de miligrame de curcumină timp de 30 de zile a dus la reduceri semnificative ale greutății, grăsimii corporale și a circumferinței șoldului și taliei.

3 Puteți reduce riscul de a dezvolta diabet.

Mai multe studii au sugerat că turmericul poate fi eficient în prevenirea prediabetului și a diabetului de tip 2, inclusiv un studiu din 2009 din programul de cercetare a diabetului și bolilor metabolice de la Universitatea Auburn. Această cercetare a comparat curcumina, compusul bioactiv din turmeric, cu metformina obișnuită pentru diabet, și a constatat că condimentul antiinflamator este chiar mai puternic decât medicamentul eliberat pe bază de rețetă la scăderea glicemiei. Alte cercetări publicate în 2012 în Diabetes Care au testat suplimentarea cu curcumină la un grup de 240 de persoane cu prediabet. Subiecții au fost repartizați aleatoriu la un tratament cu capsule de curcumină sau capsule placebo timp de nouă luni. După perioada de testare, mai mult de 16% dintre persoanele din grupul placebo au dezvoltat diabet de tip 2 comparativ cu niciunul din grupul tratat cu curcumină. Cercetătorii spun că studiul a demonstrat că curcumina îmbunătățește funcția celulelor β producătoare de insulină în pancreas. Diabetul este rezultatul pierderii sau disfuncției acestor celule importante.

4 Posibilă protecție a creierului.

Cercetările au arătat că curcumina poate bloca anumiți stimuli inflamatori și suprima inflamația, care a fost legată de boli neurodegenerative precum boala Alzheimer, boala Parkinson și scleroza multiplă. Un studiu din Advances in Nutrition din 2018 a concluzionat că „suplimentarea dietei cu curcumină, un compus polifenolic antiinflamator din curcuma condimentată cu curry, este o abordare potențială pentru prevenirea declinului cognitiv accelerat prin contracararea proceselor inflamatorii cronice”.

Alte cercetări indică faptul că curcumina poate proteja creierul de toxine - în special aluminiu. Se știe că aluminiul afectează memoria și învățarea spațială, iar acest metal poate pătrunde în corpul uman prin tractul gastro-intestinal și plămâni prin vase, produse cosmetice și produse farmaceutice.

Într-un studiu pe animale publicat în Biomed Research International, cercetătorii au injectat clorură de aluminiu la șoareci cărora li s-au administrat doze orale de extract de curcuma și un ulei esențial de extract de curcuma. În studiu, o parte din șoarecii care au fost puți să meargă printr-un labirint, turmericul părea să inverseze semnificativ simptomele cognitive din aluminiu toxic. Mai mult, turmericul cu care au fost hrăniți șoarecii părea să protejeze celulele creierului din hipocampus de daune.

5 Poate da diaree.

Deși majoritatea studiilor arată că turmericul este bine tolerat, unii oameni prezintă arsuri la stomac și GERD (boală de reflux gastroesofagian), tulburări de stomac și diaree, potrivit RxList.com. Alte reacții adverse potențiale includ scăderea zahărului din sânge, reducerea coagulării sângelui, deficit de fier și interacțiuni negative cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă.

O problemă semnificativă este absorbția slabă curcuminei în organism, este metabolizat rapid și eliminat. Dar un alt condiment pe care îl puteți adăuga la curry poate anula această problemă: piperul negru. O revizuire a cercetărilor din revista Foods a arătat că combinarea piperinei, ingredientul activ cheie în piperul negru, cu curcumina a crescut biodisponibilitatea cu 2.000%. Așadar, data viitoare când vă umpleți raftul de condimente, luați și turmeric și piper negru, plus evitați alimentele care vă înrăutățesc arsurile la stomac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel