Tutunul încălzit, la fel de agresiv cu vasele de sânge ca fumul de țigară

Steluța Indrei |
Data publicării:
Dependența de nicotină este legată de diabet
Dependența de nicotină este legată de diabet

Cel mai recent studiu independent arată că expunerea la fumul produs de produsele din tutun încălzit de tip IQOS afectează peretele vascular la fel de mult ca fumul de țigară. Studiul aduce argumente noi pentru ca tinerii fumători care doresc să elimine riscul de infarct miocardic trebuie să renunțe complet la orice produs care conține nicotină și nu doar să înlocuiască țigările tradiționale cu „noile” produse care „doar” încălzesc tutunul.

Producătorii dispozitivelor care încălzesc tutunul susțin că acestea facilitează o expunere redusă a consumatorului la substanțe toxice atunci când inhalează reziduurile produselor respective.

Cercetătorii independenți atrag atenția, însă, că o expunere redusă la noxe nu este echivalentă cu un risc redus pentru sănătate, prezentând argumente obținute chiar din studiile plătite de producători pentru a evalua toxicitatea acestor produse.

În acest context, recent a fost publicat un studiu independent de industrie care demonstrează că aerosolii produși de IQOS au același impact negativ asupra funcționării vaselor de sânge ca și fumul produs de țigara obișnuită.

Principalele rezultate ale studiului:

- După 10 expuneri a câte 15 secunde, timp de 5 minute (expunere asemănătoare celei a fumătorului de IQOS sau țigară) la fumul de IQOS, funcția vaselor sanguine s-a redus cu 58%. În mod similar, după expuneri de 5 secunde la fumul IQOS, funcția vaselor sanguine a scăzut cu 60%. Această reducere a fost comparabilă cu cea indusă de fumul de țigară (57% pentru expunerile de 15 secunde, 62% pentru expunerile de 5 secunde), dar expunerea la aer curat nu a avut nici un impact asupra dilatării vaselor de sânge. Au fost folosite expuneri scurte și mai lungi pentru a demonstra că efectul nu depinde de intensitatea expunerii.

- Cantitatea de nicotină din sânge după inhalarea fumului IQOS a fost de aproape 4,5 ori mai mare comparativ cu țigările convenționale (70,3 nanograme/ mililitru pentru IQOS și 15 nanograme/ mililitru pentru țigări), deși cantitatea de nicotină măsurată în aerosolii IQOS era de aproximativ 63% din cantitatea de nicotină măsurată în fumul țigărilor obișnuite.

Concluziile studiului sunt clare:

1. Utilizarea produselor din tutun încălzit nu elimină impactul negativ asupra sistemului cardiovascular al țigărilor obișnuite.

2. Cantitatea de nicotină care ajunge în sânge ca urmare a inhalării aerosolilor produși de IQOS este mai mare decât cea obținută în urma consumului țigărilor convenționale.

3. „Expunere redusă la nicotină și substanțe toxice” nu înseamnă mai puțină nicotină în organism și nici risc mai mic pentru sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel