Uitarea: 4 boli asociate cu AMNEZIA

Anisia Nica |
Data publicării:
uitarea FOTO: Unsplash @robina weermeijer
uitarea FOTO: Unsplash @robina weermeijer

Uitarea: de ce uităm? Cât de normal este și când ar trebui să ne punem semne de întrebare?

Uitarea și incapacitatea de a asimila noi informații poartă denumirea de "amnezie" în termeni medicali. Procesul poate fi parțial sau total și devine îngrijorător atunci când se întâmplă frecvent. Potrivit studiilor medicale, amnezia poate apărea ca urmare a febrei sau a șocului emoțional, dar uneori are cauze extrem de grave. 

Traumatismul cerebral

Traumatismul cerebral poate determina fracturi craniene, hematoame, contuzii cerebrale și alte probleme grave la nivelul sistemului nervos.

Gravitatea traumatismelor cerebrale este dată de cât de intens au fost lezate structurile nervoase. Spre exemplu, în comoția cerebrală, amnezia durează atâta timp cât este instalată starea de inconștiență și dispare odată cu refacerea pacientului. Alteori, accidentele rutiere grave pot cauza leziuni cerebrale atât de puternice încât să apară o amnezie totală.

Deficitul de Vitamina B1

Potrivit webmd, Vitamina B1 (tiamina) este implicată în producerea de energie pentru organism, reducerea efectelor infecțiilor generalizate, minimalizează riscul de boli cardiovasculare, previne problemele renale și circulatorii, ameliorează depresia și diabetul și, nu în ultimul rând, este un element esențial pentru memorie. 

Deficitul de Vitamina B1 este asociat cu scăderea capacității de concentrare și cu pierderi de memorie. Acestea se manifestă în funcție de cât de grav este deficitul.

Encefalita

Encefalita se referă la inflamația creierului și are, de obicei, cauze infecțioase virale. Se manifestă prin febră, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, stare de amețeală, greață, iar în cazurile grave pot apărea convulsiile, pierderea conștiinței, delir și pierderi de memorie.

Sindromul lui Korsokov

Sindromul lui Korsokov este o tulburare psihică ce apare în urma consumului cronic de alcool. Principalul simptom al acestuia este amnezia, dar pot apărea dezorientările, incoordonarea mișcărilor, slăbiciune și durere musculară. 

Sindromul este cauzat de deficitul de Vitamina B1 apărut ca urmare a consumului excesiv de alcool.

Boala Alzheimer 

Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă care, din păcate, este din ce în ce mai diagnosticată peste tot în lume. Medicii spun că bolnavii prezintă leziuni la nivelul creierului exact în zonele responsabile de memorie. Este o afecțiune progresivă, iar bolnavii vor prezenta o pierdere treptată a memoriei, până la dispariția acesteia.

Amnezia este o problemă serioasă care necesită consult medical de specialitate. Indiferent cât de inconfortabil ar fi, persoanele care uită frecvent nu trebuie să ignore acest lucru și să ceară ajutorul unui medic.

Vezi și: Boala ALZHEIMER, detectată printr-un test de sânge

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel