Uleiul de jojoba: tot ce trebuie să știi despre hidratantul natural al pielii

Angela Sabău / 22 aug 2021 / 12:17
Ulei de jojoba    Sursa foto: hollandandbarrett.ie
Ulei de jojoba Sursa foto: hollandandbarrett.ie

Uleiul de jojoba este un hidratant natural al pielii, deoarece are un pH foarte apropiat de cel al sebumului, pe care îl produce pielea pentru hidratare. Efectele lui sunt miraculoase. Iată câteva dintre ele.

Uleiul de jojoba, care este de fapt mai mult o ceară (54% ceară) decât un lichid, este extras din semințele tufișului de jojoba sau Simmondsia chinensis, originar din regiunile deșertice din nordul Americii. Dacă păstrați ulei de jojoba într-un loc rece, veți vedea că pare tulbure și devine mai gros. Acest lucru se datorează faptului că uleiul de jojoba este o ceară care devine lichidă la temperatura camerei.

Când sunt depozitate la o temperatură mai rece, elementele mai grase încep să se solidifice și să se separe.

În mod tradițional, uleiul de jojoba a fost folosit ca remediu pe bază de plante pentru indigestie și vindecarea rănilor. În prezent, însă, el este adesea folosit în mai multe domenii:

- în cosmetică, de exemplu, cremele de protecție solară și hidratantele

- pentru ameliorarea pielii uscate

- ca tratament pentru hrănirea și întărirea firelor de păr

Uleiul de jojoba este disponibil singur sau combinat cu alte uleiuri, sau s-ar putea să-l găsiți ca ingredient într-un produs de îngrijire a pielii, cum ar fi într-o cremă, mască de față sau exfoliant corporal. Este utilizat în egală păsură pentru piele și pentru păr.

Cum se obține uleiul de jojoba

De obicei, obținerea lui se realizează printr-o metodă cunoscută sub numele de presare la rece. Semințele brune tari, asemănătoare păstăii, sunt turnate într-un expeller sau într-o presă de semințe. Uleiul este apoi extras și exteriorul, care conține o substanță numită Simmondsin, care poate fi toxic dacă este consumat, este eliminat. Lichidul de ulei de jojoba este turnat apoi în recipiente de sticlă cu capac etanș și este gata de utilizare pentru o perioadă de timp nedeterminată.

Se pare că uleiul organic de jojoba presat la rece este cel mai bun ulei de jojoba, deoarece este nerafinat și 100% natural.

Când vine vorba depăstrarea uleiului de jojoba, cel mai bine este să îl țineți într-un loc întunecos și răcoros, deși, spre deosebire de alte uleiuri cosmetice, nu devine rânced, deoarece nu conține trigliceride.

Cum vă puteți da seama dacă uleiul de jojoba este pur?

Când cumpărați ulei de jojoba, cel mai bine este să căutați produse care sunt cele mai naturale sau pure. Uleiul de jojoba de bună calitate este de culoare aurie, fără impurități și limpede. Acești trei factori sunt de obicei un bun indiciu că produsul din ulei de jojoba este nerafinat și este în forma sa naturală.

Beneficiile uleiului de jojoba: la ce ajută uleiul de jojoba

Cercetătorii care analizează efectele uleiului de jojoba asupra pielii au sugerat că poate avea efecte de calmare și hidratare a pielii. Dar Jojoba este renumit pentru proprietățile sale de întinerire.

Este hidratant pentru piele

Este, de asemenea, un ulei incredibil de versatil, potrivit pentru toate tipurile de piele și se absoarbe rapid în piele, făcând tenul moale și suplu.

Uleiul de jojoba pentru piele are proprietăți hidratante uimitoare datorită faptului că nivelul pH-ului său este aproape identic cu cel al hidratantului natural, sebumul, produs de pielea umană. Acest lucru îl face incredibil de calmant pentru pielea umană.

Favorizează vindecarea naturală

Uleiul de jojoba conține vitamina E, care este un antioxidant. Ca urmare, poate ajuta la prevenirea deteriorării radicalilor liberi și la rgenerarea tenului general. De asemenea, funcționează prin prevenirea oxidării substanțelor, cum ar fi sebumul care poate înfunda porii, pe piele.

Un studiu de laborator italian din 2011 asupra celulelor umane a constatat că uleiul de jojoba poate favoriza vindecarea  plăgilor, de exemplu prin accelerarea sintezei colagenului, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.

Echilibrează nivelul de sebum pe piele

Deoarece uleiul de jojoba este atât de asemănător cu hidratantul natural al pielii, sebumul, pielea va fi hidratată în mod adecvat atunci când este aplicat.

La rândul său, acest lucru poate ajuta la echilibrarea nivelurilor naturale de sebum. Mai mult, este și non-comedogen, ceea ce înseamnă că nu va bloca porii.

Reduce aspectul ridurilor

Este o cremă hidratantă „naturală” excelentă, iar menținerea pielii hidratată poate ajuta la estomparea aspectului unor riduri și a liniilor fine. De asemenea, se spune că uleiul de jojoba ajută la îmbunătățirea supleței pielii.

Dozare: Cât de mult ulei de jojoba este sigur de utilizat

Uleiul de jojoba nu trebuie niciodată înghițit sau administrat intern, dar atunci când este aplicat pe piele, este sigur de utilizat în mod regulat. Citiți întotdeauna eticheta pentru instrucțiunile de dozare.

Discutați cu medicul sau dermatologul înainte de a utiliza ulei de jojoba, dacă sunteți gravidă; niciun studiu nu a analizat utilizarea uleiului de jojoba în timpul sarcinii. Copiii ar trebui să evite utilizarea acestuia din același motiv.

Efecte secundare

Efectele secundare sunt rare, dar pot include o erupție pe piele. Mai rar, puteți experimenta o reacție alergică mai severă, de exemplu, urticarie și umflături faciale. Căutați ajutor medical de urgență dacă vi se întâmplă acest lucru.

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy