Uleiul de oregano, doza de antioxidanți cu efecte antibiotice și antifungice. Ajută și în scăderea colesterolului

Sonia Baciu |
Data publicării:
uleiul de oregano. FOTO: Freepik @photoking
uleiul de oregano. FOTO: Freepik @photoking

Uleiul de oregano este foarte bogat în antioxidanți și are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Extractul nu este recomandat femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Uleiul de oregano este obținut din planta aromatică folosită în bucătăria mediteraneeană, iar specific acesteia este gust amărui care dă o notă aparte mâncării.

Uleiul de oregano, ca și planta în sine, conține antioxidanți, dar și compuși cu acțiune antibiotică și antifungică.

Uleiul esențial de oregano se obține prin uscarea la aer a frunzelor și lăstarilor plantei. După ce acestea sunt uscate, uleiul este extras și concentrat prin distilare cu aburi.

Oregano conține fenoli, terpene și terpenoizi, compuși cu proprietăți antioxidante puternice. Acești compuși sunt responsabili pentru parfumul pe care îl are această plantă aromatică.

Carvacrolul, unul dintre cei mai prezenți fenoli din oregano, s-a demonstrat că oprește dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii diferite.

Timolul, care este prezent și în cimbru, este un antifungic natural, mai mult, acesta poate să susțină sistemul imunitar și să protejeze împotriva toxinelor.

Acidul rosmarinic este un puternic antioxidant care ajută la protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Vezi și: Folosirea telefonului în baie, factor de risc pentru apariția hemoroizilor. Care este timpul limită de stat pe toaletă pentru a evita aceste probleme

Oregano, conținut nutrițional

100 de grame de frunze proaspete de oregano au un important de vitamine, minerale și nutrienți, iar de departe se remarcă prin aportul de vitamina K (518% din necesarul zilnic), vitamina E (121%), vitamina B6 (80%), de fibre (112%), calciu (160%) fier (460%), mangan (203%), arată Nutrition & You.

În cantități importante se află și alte vitamine din complexul B-urilor, dar și vitamina A și E, precum și cupru, zinc, magneziu și carbohidrați.

Uleiul de oregano, beneficii

Cu un asemenea ”bagaj” oregano are multiple beneficii pentru sănătate, lucru care este valabil și pentru uleiul de oregano.

Antibiotic natural

Oregano prin conținutul de carvacrol poate lupta cu bacteriile.

Bacteria Staphylococcus aureus este una dintre cele mai frecvente cauze de infecție, care duce la afecțiuni precum intoxicațiile alimentare și infecțiile cutanate.

Un studiu special a analizat dacă uleiul esențial de oregano a îmbunătățit supraviețuirea a 14 șoareci infectați cu Staphylococcus aureus, arată Healthline.

Studiile au arătat că, de asemenea, că uleiul esențial de oregano poate fi eficient împotriva unor bacterii potențial rezistente la antibiotice, inclusiv Pseudomonas aeruginosa  și E. coli, care sunt cauze comune pentru infecțiile urinare și cele ale tractului respirator.

Poate ajuta la scăderea colesterolului

Alte studii au indicat că uleiul de oregano poate ajuta la scăderea colesterolului, fapt ce este benefic în reducerea rsicului de boli cardiovasculare.

Efectul de scădere al colesterolului, dat de uleiul de oregano este considerat a fi rezultatul fenolilor carvacrol și timol.

Antioxidant puternic

Antioxidanții ajută organismul la protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, cei care joacă un rol important în îmbătrânire și în dezvoltarea unor boli precum cancerul sau bolile de inimă.

Per gram, oregano are de 42 de ori mai mulți antioxidanți decât în mere, respectiv de 4 ori mai mult decât în afine. Se crede că acest lucru se datorează în principal conținutului său de acid rosmarinic.

De reținut că uleiul de oregano este foarte concentrat, așa că este suficientă o cantitate mică pentru a obține același rezultat ca la consumul de plantă proaspătă.

Vezi și: Pletismografia, standardul de aur în depistarea bolilor pulmonare. Medic: Un simptom comun pe care pacienții îl ignoră de foarte multe ori

Proprietăți antifungice

Drojdia este un tip de ciupercă și deși poate fi inofensivă, o creștere excesivă poate duce la probleme intestinale și infecții, cum ar fi aftele.

Cea mai cunoscută drojdie este Candida, care este cea mai frecventă cauză a infecțiilor cu drojdie la nivel mondial.

Un test de laborator a indicat faptul că uleiul esențial de oregano este eficient în lupta împotriva infecțiilor cu Candida, cea care provoacă infecții bucale și vaginale.

De altfel, nivelul ridicat din această drojdie a fost asociată ci afecțiuni intestinale, precum boala Crohn sau colita ulcerativă.

Poate îmbunătăți sănătatea intestinelor

Oregano poate fi benefic pentru sănătatea intestinală în mai multe moduri.

Simptomele intestinale, cum ar fi diareea, durerea și balonarea, sunt comune și pot fi cauzate de paraziți intestinali.

Un studiu mai vechi a administrat 600 mg de ulei de oregano la 14 persoane care aveau simptome intestinale ca urmare a unui parazit.

După un tratament zilnic timp de 6 săptămâni, toți participanții au înregistrat o reducere a paraziților, iar 77% dintre ei au fost vindecați.

Poate avea proprietăți antiinflamatorii

Inflamația din organism este legată de o serie de efecte adverse asupra sănătății.

Cercetările au arătat că uleiul de oregano poate reduce inflamația.

Un studiu pe șoareci a constatat că uleiul esențial de oregano, împreună cu uleiul esențial de cimbru, a redus markerii inflamatori la cei care au avut colită indusă artificial.

Ar putea ajuta la ameliorarea durerii

Uleiul de oregano a fost analizat pentru proprietățile sale analgezice.

Un studiu mai vechi efectuat pe șoareci a testat analgezicele standard și uleiurile esențiale, inclusiv uleiul esențial de oregano, pentru capacitatea lor de a ameliora durerea.

Rezultatul a fost că uleiul esențial de oregano a redus semnificativ durerea, cu efecte similare altor analgezice.

Poate avea proprietăți de combatere a cancerului

Câteva studii au indicat că carvacrolul, unul dintre compușii din uleiul de oregano, ar putea avea proprietăți de combatere a cancerului.

În studiile efectuate în eprubetă pe celule canceroase, carvacrolul a demonstrat rezultate promițătoare împotriva celulelor canceroase de plămâni, ficat și sân.

S-a constatat că acesta inhibă creșterea celulelor și provoacă moartea celulelor canceroase, însă nu au fost realizate astfel de studii și pe oameni.

Poate ajuta în scăderea în greutate

Prin conținutul de carvacrol, uleiul de oregano poate ajuta în scăderea în greutate. Și în acest caz se mai fac studii pentru a demonstra acest efect, însă merită să folosiți acest ulei în dietă, ca parte dintr-un stil de viață sănătos.

Vezi și: Activitatea fizică regulată, asociată cu o bună funcționare a creierului la adulții în vârstă. Câți pași sunt necesari pentru a evita demența

Uleiul de oregano, precauții

Ca urmare a acțiunii sale antimicrobiene, uleiul de oregano poate fi toxic pentru oameni, mai mult, utilizarea neadecvată a uleiului de oregano poate provoca iritații ale pielii, ale mucoasei nazale și ale gurii.

Trebuie reținut faptul că uleiul de oregano poate interacționa cu unele medicamente și să le scadă efectul acestora.

De asemenea, extractul de ulei de oregano nu este recomandat femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Vezi și: Boala Alzheimer, nou factor determinant. Ce fel de mâncare poate duce la declanșarea bolii: Devorează creierul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel