Un hot dog îți răpește 36 de minute din viață. Ce alimente sunt bune pentru sănătate și mediu deopotrivă
Un hot dog nu e cea mai sănătoasă opțiune alimentară, dat fiind faptul că e compus din părți din animale, inclusiv picioare și zgârci. Un nou studiu, însă, că acesta ar putea fi chiar periculos - dat fiind...
Ce ar fi dacă ți-am spune că un hot dog te aduce cu 36 de minute mai aproape de moarte – l-ai mai mânca? Acest număr nu a fost ales la întâmplare - provine dintr-un studiu publicat săptămâna trecută în revista Nature Food (link direct studiu). Cercetătorii analizat 5.853 de alimente, clasificându-le matematic în funcție de impactul lor atât asupra sănătății umane, cât și asupra mediului.
Există și vești bune: doar cu modificări minore ale dietei, spun autorii, puteți avea un efect mare atât asupra sănătății, cât și asupra amprentei de carbon.
„Înlocuirea doar a 10% din aportul caloric zilnic de carne de vită și carne procesată cu un amestec divers de cereale integrale, fructe, legume, nuci, leguminoase și fructe de mare selectate ar putea reduce, în medie, amprenta de carbon dietetică a unui consumator american cu o treime, și adăugați 48 de minute de sănătate în viață, pe zi ”, au spus autorii studiului, Olivier Jolliet și Katerina Stylianou, pentru The Conversation. „Aceasta este o îmbunătățire substanțială pentru o astfel de schimbare limitată a dietei”, au a rătat cercetătorii.
Iată cum funcționează: mai întâi, a fost calculat scorul de sănătate. Pentru aceasta, cercetătorii au folosit un indice nutrițional numit Health Nutritional Index, pe care l-au dezvoltat anterior împreună cu nutriționistul și co-autorul studiului, Victor Fulgoni. El a fost dezvoltat folosind datele dintr-un uriaș studiu epidemiologic numit Povara Globală a Bolilor (PGB) - și atunci când spunem „imens”, o spunem cu adevărat: PGB acoperă mai mult de treizeci de ani de date din fiecare țară din lume. Cu aceste informații, PGB cuantifică nu doar prevalența diferiților factori de sănătate, stil de viață și mediu - inclusiv 15 factori alimentari - ci și daunele relative cauzate de aceștia.
Folosind această masă mare de informații, echipa a calculat povara (sau beneficiul) pentru sănătate, în minute, a mii de alimente. De exemplu, un hot dog te face să pierzi 36 de minute de viață, în timp ce o porție de castravete poate adăuga aproape 10 minute la durata de viață.
Echipa a dorit să includă și considerații de mediu în studiu. Au folosit o metodă numită IMPACT World +, care măsoară impactul asupra ciclului de viață al alimentelor provenite din producție, prelucrare, preparare, consum, deșeuri, utilizarea apei, precum și impactul asupra sănătății umane datorat unor lucruri precum poluarea. În total, cercetătorii au folosit 18 indicatori de mediu pentru a evalua diferitele alimente și a le clasifica în consecință, arată iflscience.com.
În cele din urmă, combinând aceste două valori, cercetătorii au reușit să sorteze alimentele în trei zone de culoare: roșu, galben și verde. La fel ca un semafor, aceste denumiri sunt cod pentru „stop” (cum ar fi carnea procesată, care vine cu costuri de mediu și nutriționale ridicate), „continuă cu precauție” (un exemplu: ursuleții jeleu, care au o amprentă de carbon foarte scăzută și practic fără niciun impact nutrițional în ambele direcții) și, respectiv, „verde”, adică cele mai bune pentru sănătate și mediu deopotrivă (nuci, fructe, legume cultivate pe câmp, leguminoase, cereale integrale și, respectiv, unele fructe de mare).
-
-
De ce reacționează creierul diferit în perioada Crăciunului22.12.2025, 11:22
-
Tratamentul durerii cronice poate provoca efecte secundare serioase22.12.2025, 10:02
-
Cele două lucruri care ne distrug sistemul imunitar22.12.2025, 08:49
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
